De aanbeveling van de WHO kan u uw verstand laten verliezen!

Zeitungsleser© kues1 / www.fotolia.deDe „mondiale hoeders van de gezondheid” van de WHO hebben weer eens een bijzonder soort PR-stunt gelanceerd: Hun eis, de suikerconsumptie naar 5 % omlaag te brengen, om de “overgewichtsepidemie te stoppen”, gaat als een lopend vuurtje door de media. De Spiegel heel kort en bondig: “WHO raad niet meer dan zes theelepeltjes per dag aan”. Laten we het kort en pijnloos zeggen: “Deze eis is klaarblijkelijk een verkapte marketing actie voor kunstmatige zoetstoffen, want er is geen enkel deugdelijk bewijs, dat suiker dik of ziek maakt”, verklaart Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor Levensmiddelen –en Voedingswetenschappen.(EU.L.E.e.V.).

Zelfs bij cariës hebben ondertussen de zuren de suiker van zijn plaats verdrongen ( het maakt niet uit of het van gummibeertjes of fruit afkomstig is): Ze vallen het tandglazuur aan – en wel onmiddellijk bij consumptie. Ook als de oorzaak van diabetes deugt de suiker niet, ofschoon decennialang tevergeefs geprobeerd is, een samenhang...

Bacterieën in de sla

Door Udo Pollmer

Misthaufen© Martina Berg / www.fotolia.de

Ziekteverwekkers in bladsla en ander groenten – op dit onderwerp heeft het Bundesinstituut für Risikobewertung zich onlangs toegelegd. Udo Pollmer verklaart, hoe kiemen op kunnen treden en waarom de BfR daartegen ook chemie adviseert.

Het BfR waarschuwt voor “gras- en bladproducten”. Aanleiding zijn de meldingen in het snelle alarmsysteem van de EU. Steeds weer opnieuw worden op sla, kruiden en gras kwaadaardige ziekteverwekkers aangetoond.

In duitse „bio-grasproducten“, zo schrijft de BfR en bedoelt daarmee “gras” om – nou ja – ...

Ontbijten heeft maar een doel: het verzadigen van kinderen!

Sandwich Fruehstueck© cromary / www.fotolia.de

“Het ontbijt thuis houdt het hart van kinderen gezond” – met deze fictieve PR-bewering wilden Duitse onderzoekers de media weer eens het geliefde sprookje van het “gezonde ontbijt” toejuichen. “Wie het hartinfarct risico van kleuterschoolkinderen al kan voorspellen, zou zich liever op het ‘lezen van koffiedrab’ specialiseren. Wanneer het al zo is, dan draagt de stress, die zulke mededelingen bij de ouders veroorzaken, aanzienlijk meer bij aan het vroegtijdig overlijden, dan een kinderontbijt – van welke aard dan ook”, aldus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor levensmiddelen- en Voedingswetenschappen (EU.L.E. e.V.). Het is niet van belang dat het hier bij deze voedingsstudie ook om een observatiestudie handelt, waaruit zich in het beste geval een plausibiliteits-hypothese laat distilleren. Maar zelfs dit lage niveau in ogenschouw nemend dringt de boodschap van het “gezonde kinderontbijt” door als de kleine boodschap in de zandbak. “De gegevens van de originele studie staan niet eens een vaag vermoeden toe, dat ontbijten misschien wel kinderhartjes zouden kunnen beschermen: Het meeste...

Fipronil

Door Udo Pollmer

Eierbecher© derkien / www.fotolia.de

Fipronil is een luizenmiddel, dat in naar Duitsland geëxporteerde eieren opgedoken is. Het middel is bij kippen verboden maar niet bij huisdieren. Behandelt men zijn lieveling daarmee, heeft men bij het aaien meer fipronil aan de handen als er in een omelet zit.

Dus nu zit fipronil, een luizenmiddel in het eitje bij het ontbijt, ook in bio-ontbijteitjes, wat is er nu weer gebeurd? Wel heel simpel: Kippen kunnen zich allerhand ongedierte op de hals halen – en dan zoekt de houder naar een mogelijkheid zijn kapitaal in de stal van luizen, vlooien en mijten te bevrijden.
Het voorval is als een déjà vu: Tamelijk precies 21jaar geleden verdween de kippenbaron Anton Pohlmann door zulk soort praktijk achter tralies.

Hij had zijn kippen illegaal met nicotine tegen mijten gesproeid. Het hielp hem niet, dat zijn advocaten beweerden, dat nicotine pas door rokende controleurs binnen...

Alle diëten werken hetzelfde – ze werken niet!
Vertaling door Piet van Veghel

Gemuese Augen© chrisdorney / www.fotolia.de

Inmiddels heerst er wetenschappelijke consensus, dat alle diëten even onwerkzaam zijn – om het even van welke nieuwe marketingtruc ’s de verkoper zich bediend. Desalniettemin verschijnen er steeds weer studies op de schermen van de media, die vermeende voordelen van bepaalde dieetvormen uitdragen. Zo wilde laatst een onderzoek van de Tulane Universiteit (New Orleans) ons wijs maken: Met LowCarb neemt men meer af als met LowFat en tegelijk beschermt men ook nog zijn hart –en bloedsomloopsysteem. “Ook al geven de auteurs deze tegenwoordig populaire LowCarb-trend voeding – het originele werk laat deze conclusies niet in de minste wijze toe, in tegendeel zelfs”, aldus voedingswetenschapper Uwe Knop. “Het papier is van het laagste wetenschappelijke peil en zit zo vol ongerijmdheden, statistische goocheltrucjes en ontbrekende gegevens, dat er in dit koude jaargetijde...