Kinderen en jeugdigen met de hoogste consumptie van zoet hebben het laagste risico voor overgewicht en obesitas
Door Uwe Knop

Een actuele groot-analyse van 19 studies, gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition, het wetenschappelijk top-journaal van the American Journal for Nutrition, heeft uitgewezen: De waarschijnlijkheid voor overgewicht en vetlijvigheid was bij kinderen en jeugdigen met de hoogste consumptie van zoetigheid en chocolade rond de 18 % lager dan...

...bij de “normaal snoepers” (de referentiegroep). De auteurs die verrast waren over hun eigen bevindingen adviseren: “Maatregelen tegen vetlijvigheid zouden zich op andere voedingselementen moeten focussen als zoetigheden.” [1]

De studie past in een hele reeks wetenschappelijke onderzoeken van de laatste jaren, die veronderstelde voedingswijsheden ad absurdum voeren – onder andere hadden jeugdigen met een hoge fastfood consumptie een lager BMI en de samenhang van softdrinks met overgewicht bleef onduidelijk [2,3]. “Fastfood, softdrinks en zoetigheid worden als dikmakers gebrandmerkt, opdat radeloze voedingsapostelen publiekelijk een ‘schuldige’ kunnen presenteren”, verklaart voedingswetenschapper en boekauteur Uwe Knop, “daarbij bestaat er geen enkel bewijs voor hun dikmakend effect – juist het tegenovergestelde: actuele studies tonen geen of een voedingspolitiek ongewenste samenhang – en wel, dat met hogere consumptie van de vermeende dikmakers een lager lichaamsgewicht verbonden is.”

De in de voedingswetenschappen afgestudeerde Knop heeft voor zijn nieuwe vervolg boek Voedingswaan* meer dan 1000 actuele studies kritisch geanalyseerd – zijn conclusie is helder: “niemand kan zeggen, wat gezonde voeding is – want voedingsonderzoek lijkt op het lezen in een glazen bol, daar deze op bewijs gebaseerde tak van onderzoek geen harde bewijzen, maar systeembepaald slechts weke hypotheses levert.”(zie daarover ook: “Wetenschappelijke achtergrondinfo”, blz. 3)

Drie nieuwe studies: „”Voedingsmedicijn“ Chocolade? Verdere actuele “Choco-studies” bij volwassenen wezen uit: Chocolade-consumptie is met een lager risico voor hart doorbloedingsstoornissen en hartinfarct [4] alsook voor een geestelijke aftakeling [5] verbonden. Voorts toonde een studie in het Britse Journal of Nutrition: de dagelijkse consumptie van chocolade stond in samenhang met een verminderde waarschijnlijkheid voor insuline-resistentie, een belangrijke risicofactor van het metabolisch syndroom [6]. Is chocolade nu een “ongezonde dikmaker” of een “gezond voedingsmedicijn”? Ook deze drie studies bevestigen het voedingswetenschappelijk universele credo volgens Knop: Niets precies weet men niet …

 

Bronnen:

[1] Am J Clin Nutr. 2016 May; 103(5):1344-56. doi: 10.3945/ajcn.115.119883. Epub 2016 Apr 13 / Confectionery consumption and overweight, obesity, and related outcomes in children and adolescents: a systematic review and meta-analysis. Abstract und Vollpublikation NO CONFLICT OF INTEREST Am J Clin Nutr: “The best clinical research journal in the nutrition field.”
[2] BMJ-Open 2014;4: e005813, doi:10.1136 / bmjopen-2014-005813 / Fast-food consumption and body mass index in children and adolescents: an international cross-sectional study
[3] Child Obes. 2015 Aug; 11 (4): 338-46. doi: 10.1089/chi.2014.0117 Sugar-Sweetened Beverages and Obesity among Children and Adolescents: A Review of Systematic Literature Reviews
[4] Heart. 2016 Jul 1;102(13):1017-22. doi: 10.1136/heartjnl-2015-309203. Epub 2016 Mar 2 / Chocolate consumption and risk of myocardial infarction: a prospective study and meta-analysis
[5] J Alzheimers Dis. 2016 May 6;53(1):85-93. doi: 10.3233/JAD-160142. / Chocolate Consumption is Associated with a Lower Risk of Cognitive Decline
[6] Br J Nutr. 2016 May;115(9):1661-8. doi: 10.1017/S0007114516000702. Epub 2016 Mar 17. / Daily chocolate consumption is inversely associated with insulin resistance and liver enzymes in the Observation of Cardiovascular Risk Factors in Luxembourg study
[*] Ernährungswahn – Warum wir keine Angst vorm Essen haben müssen, rowohlt, Verlag rororo, Taschenbuch, 160 Seiten, 9,99 € (D), erhältlich in D/A/CH seit 22.04.2016
[7] Süddeutsche Zeitung „Falsche Früchtchen“ [8] Spiegel online, „Überschätzte Gesundheitsstudien: Wer zu viel glaubt, bleibt dumm“ [9] Novo Argumente, „Ernährungsregeln – wo bleiben die Daten?“ [10] Implausible results in human nutrition research – Definitive solutions won´t come from another million observational papers or small randomized trials [11] Limitations of Observational Evidence: Implications for Evidence-Based Dietary Recommendations [12] Bonner General Anzeiger, „Der Verbraucher versteht das Wort Risiko nicht“ [13] n-tv.de: „Günstiges Essen ist Wohlstandsindikator“