Speuren naar dikmakers

Door Udo Pollmer

Wasserflasche© Bettina Wehmeyer / www.fotolia.de

Suiker is niet langer dikmaker nummer een – koolzuurhoudend water, huisstof, afbeeldingen van eten of alleen mar de geur van eten zijn minstens even erg. Dat beweren in ieder geval de nieuwste studies. Hoe komen de wetenschappers daar nu op?

De huidige speurtocht naar dikmakers levert steeds weer nieuwe verrassingen op. Nu hebben niet aflatende onderzoekers zelfs onder de sofa een verdachte getraceerd. Daar in het stof loeren immers stoffen, die in het regeerbuisje een of andere soort cellen ertoe verleiden, vetmoleculen op te nemen. En per direct dreigt vetzucht voor kinderen, wanneer ze op de vloer spelen. Voor wie het geloofd! Wanneer stoffen (zogenaamde...

Encefalopathie
Door Udo Pollmer

LitschiLitschi

Vergeten zijn de tijden, dat BSE de voorpagina’s beheersten. Soortgelijke ziektesymptomen kunnen ook door de consumptie van onrijp fruit optreden. Deze fruitwaan is gevaarlijker dan de gekkekoeienziekte, meent Udo Pollmer.

Begin van het jaar waarschuwden de media voor een “nieuwe BSE-ziektegolf”. Aanleiding was het geval van een 36-jarige Brit, die aan een encefalopathie overleed, die met de gekkekoeienziekte in verbinding gebracht werd. Vermoedelijk had hij zich als klein kind ermee geïnfecteerd. Als oorzaak mag de toenmalige receptuur van potjes babyvoeding aangenomen worden.

Om “chemische toevoegingen” te vermijden, namen de Britse fabrikanten een natuurproduct als emulgator: kalverhersenen. Ook groentepuree werd daarmee zalviger. Daarom waren...

Japans fruit
Door Udo Pollmer

Erdbeeren© Sebastian Wolf / www.fotolia.de

Japanners houden van hun inheems fruit. Sommige vruchten halen daarbij prijzen, als zou het om luxe waren handelen. Voor hen word in Japan ongelofelijk veel moeite gedaan, hetgeen zich echter uitbetaald.

Duitsland kijkt met bewondering naar Japan – want daar worden de mensen oud en leven in benijdenswaardige welstand. Dat moet toch wel aan de voeding liggen! Met dezelfde logica zouden zuiderlingen zich aan ons noorderlicht kunnen vergapen. Vergelijkt men het economisch succes van Bayern met Bremen, dan is ‘Grünkohl mit Pinkel’ passé – daar hoort witte worst op tafel!

In plaats daarvan word aan de kust meer vis gegeten, net zoals...

Fastfood is beter dan zijn reputatie
Door Udo Pollmer

Kind mit Hamburger© Prod. Numérik / www.fotolia.de

Toen een bekende fastfoodketen beroemdheden uitnodigde, om reclame voor de zaak te maken, regende het kritiek: Fastfood zou wel het aller slechtste zijn, hoe kunnen voorbeeldfiguren daaraan toegeven? Udo Pollmer heeft aan de gifbeker van de publieke moraal gesnoven.

We weten het allemaal, fastfood is het tegenovergestelde van vers getapt wijwater – een broedsel uit duivelse machten, die oud en vooral jong verleidt. Zoveel over de morele waardering. Maar wat is fastfood in werkelijkheid? Letterlijk genomen het tegenovergestelde van slow food. Men dient immers niet te schrokken. Schrokken, dat...

Ethoxyquin, wormen & co.
Door Udo Pollmer

Lachs© azure / www.fotolia.de

Algengiffen, botuline E of wormen – vis is lang niet altijd gezond, maar vaak zelfs schadelijk voor de gezondheid. Milieubeschermers maken zich echter liever zorgen om de stof die aan het visvoer toegevoegd word ethoxyquin – een gevaar, dat het helemaal niet is, meent Udo Pollmer.

De schandalen rondom vis blijven maar komen. Opnieuw hebben milieubeschermers in zalm een pesticide ontdekt, een ‘verboden’, zoals het heet. Daarmee zou voor de liefhebbers van gerookte rampspoed dreigen. Maar welk nu exact, weet niemand precies – ook de milieubeschermers niet, want de toxicologische testen hebben tot nu toe nauwelijks iets belastbaars...