Voedingskritiek
Door Udo Pollmer

Schweine auf dem Rasen© countrypixel / www.fotolia.de

Wanneer we in een voedingsmiddel geloven, smaakt het beter – heeft een Amerikaanse studie ontdekt. Alleen zo laat zich het enthousiasme voor absurde voedingstrends verklaren, zegt de levensmiddelenchemicus Udo Pollmer. In plaats van op de eetlust en buik te vertrouwen, laat de mens zich door zijn hoofd misleiden.

Zoals bekend eet er aan tafel niet alleen het oog mee. Of ons iets smaakt, hangt ook af, of we daarbij een “goed gevoel” hebben. Dit wilden hersenonderzoekers uit Massachusetts nu experimenteel bewezen hebben: Ze lieten gedroogd rundsvlees eten, het zogenaamde Beef Jerky. Daarbij werd ofwel de info verstrekt dat het zou gaan om bio-vlees, of dat het...

Doorgefokt
Door Udo Pollmer

Varroa© mirkograul / www.fotolia.de

Al jarenlang slaan onderzoekers de wereldwijde achteruitgang van bijenpopulaties met zorg gade. Vaak worden pesticides voor dat sterven verantwoordelijk gehouden. Mis, meent Udo Pollmer. De imkers zijn zelf schuldig.

Wereldwijd sterven bijen. Vrijwel dagelijks bereiken ons de berichten, dat pesticiden onze immer geliefde bij Maja een smalende dood bereiden. Vreemd genoeg hebben de boeren vroeger regelmatig insektengif gesproeid en in de bijen was nauwelijks iemand geïnteresseerd.

Het testen van plantenbeschermingsmiddelen op risico’s voor de bij is een verworvenheid van recentere datum. Daarnaast werken de landbouwer en de imker al lang samen. Om de bestuiving van de culturen veilig te stellen, spreken ze de middelen en het tijdstip van toepassing...

Herfstvruchten
Door Udo Pollmer

JohannisbeereFoto: Norbert Kaiser
Lizenz: CC BY-SA 2.5

Zien de kleurrijke herfstvruchten er niet uit om rauw in te bijten? Wanneer merels of spreeuwen in de tuin daar tenminste nog iets van over gelaten hebben. Want in de vogelwereld zijn de inheemse bessen tamelijk geliefd. Waarom, dat weet Udo Pollmer.

Waarom verpakken kersenbomen of bessenstruiken hun pitten eigenlijk in vruchtvlees? Dat is toch pure verspilling! De harde kern, waarin de zaden rusten, zou toch moeten volstaan – net zoals bij hazelnoten. Maar ook planten laten zich wat invallen, wanneer ze hun zaden klaarmaken. Ze willen voor hun nageslacht een goede start in het leven mogelijk maken. Sommigen laten hun zaadgoed over aan de wind, zoals de paardenbloem. Daar zou vruchtvlees een onnodige ballast zijn. In tegenstelling daarmee...

Voedingssupplement
Door Udo Pollmer

Lebertran KapselnFoto: Orange-kun
Lizenz: CC BY-SA 3.0

Generaties kinderen hebben de smaak van levertraan gehaat. Nu viert de olie een comeback. Met zijn hoge vitamine gehaltes worden vooral moeders overgehaald. Maar Udo Pollmer waarschuwt voor de gevaren van het vermeende wondermiddel.

Wie had dat gedacht? De eens door kinderen zo verfoeide levertraan beleeft intussen een nieuwe lente als “natuurlijk” voedingssupplement. Al Langer behoort de vroeger zo afstotende tranige smaak tot het verleden, ook al wordt het product zoals voorheen gemaakt uit de lever van kabeljauw, schelvis of haai.

Vroeger kregen de meeste kinderen die automatisch toegediend, zonder hun werkelijke vitamine D spiegel in het bloed te bepalen, tegen de destijds ver verbreide...