Herfstvruchten
Door Udo Pollmer

JohannisbeereFoto: Norbert Kaiser
Lizenz: CC BY-SA 2.5

Zien de kleurrijke herfstvruchten er niet uit om rauw in te bijten? Wanneer merels of spreeuwen in de tuin daar tenminste nog iets van over gelaten hebben. Want in de vogelwereld zijn de inheemse bessen tamelijk geliefd. Waarom, dat weet Udo Pollmer.

Waarom verpakken kersenbomen of bessenstruiken hun pitten eigenlijk in vruchtvlees? Dat is toch pure verspilling! De harde kern, waarin de zaden rusten, zou toch moeten volstaan – net zoals bij hazelnoten. Maar ook planten laten zich wat invallen, wanneer ze hun zaden klaarmaken. Ze willen voor hun nageslacht een goede start in het leven mogelijk maken. Sommigen laten hun zaadgoed over aan de wind, zoals de paardenbloem. Daar zou vruchtvlees een onnodige ballast zijn. In tegenstelling daarmee...

Voedingssupplement
Door Udo Pollmer

Lebertran KapselnFoto: Orange-kun
Lizenz: CC BY-SA 3.0

Generaties kinderen hebben de smaak van levertraan gehaat. Nu viert de olie een comeback. Met zijn hoge vitamine gehaltes worden vooral moeders overgehaald. Maar Udo Pollmer waarschuwt voor de gevaren van het vermeende wondermiddel.

Wie had dat gedacht? De eens door kinderen zo verfoeide levertraan beleeft intussen een nieuwe lente als “natuurlijk” voedingssupplement. Al Langer behoort de vroeger zo afstotende tranige smaak tot het verleden, ook al wordt het product zoals voorheen gemaakt uit de lever van kabeljauw, schelvis of haai.

Vroeger kregen de meeste kinderen die automatisch toegediend, zonder hun werkelijke vitamine D spiegel in het bloed te bepalen, tegen de destijds ver verbreide...