Het gras-dieet
Door Udo Pollmer

Affe Futter© greenphotoKK / www.fotolia.de

Levensmiddelenchemicus Udo Pollmer ziet, dat er voortdurend nieuwe geneeskundige krachten in planten ontdekt worden. Zo werd zelfs ruwvoer voor runderen – lees gras, hooi en silage – als superfood verkocht. Pollmer twijfelt aan dergelijke gezondheidsbeloftes.

Schapen, runderen en olifanten plachten zoals bekend te weiden. Dit geldt voor holistisch denkende therapeuten als bewijs, dat wij dat ook zouden moeten doen. Dieren hebben nog een natuurlijk instinct en worden niet door aardbeienjam of ansjovis-pizza’s verleid. Intussen heeft zich een beweging gemeld, die de consumptie van gras huldigt, de ene keer als sap, de andere keer als poeder. Het meest geliefd is gerst-gras, gerst dus, die nog geen bloesem of aren ontwikkeld heeft,...

Dieet-tips
Door Udo Pollmer

Schneewittchen© cesarnet / www.fotolia.de

Het voorjaar nadert en daarmee ook de voorjaarsdiëten: citroenwater, roze kamerwanden of koude-schokken zouden moeten helpen, enkele kilo’s te verliezen. De levensmiddelenchemicus Udo Pollmer verklaart, waarom dieet-tips meestal onzin zijn.

De afval-diëten zetten de poort naar de Middeleeuwen steeds verder open: Onwetendheid, magie en waan gaan samen in de mallemolen en draaien braaf hun rondjes: calorieën tellen, vetarm bakken en veel water drinken, ook al vult de laatste alleen maar de blaas.

Gewoonlijk zorgen turbocompressors er alleen voor, dat de motor bij gelijke prestatie minder benzine verbruikt. Zou er in het menselijk lichaam daadwerkelijk een door water...

Groenteteelt en consument
Door Udo Pollmer

Tomaten auf SteinwolleFoto: Goldlocki
Lizenz: CC BY-SA 3.0

Waterige tomaten uit de kas: Ze zijn even spreekwoordelijk als de Spaanse plastic zee onder welke folie-daken ze gedijen. Daarbij bestaan er zoveel mogelijkheden, om de rode groente te perfectioneren, zoals Udo Pollmer ons verraad.

Gentechnologen is het gelukt, in het erfgoed van tomaten elke sectie te identificeren, die voor de goede smaak zorgen. Met deze kennis, zo jubelen de commentatoren, zijn er uiteindelijk vruchten te kweken, die hun oude benaming als paradijsappel eer aan zouden doen.


Op het suikergehalte komt het aan

Het zijn echter niet zozeer de aromastoffen die voor de goede smaak van een tomaat verantwoordelijk zijn, maar het gehalte aan suiker. Suiker is een teken van volle rijpheid, maar de consument neemt in zijn mond niet gewoon meer...

Hevea brasiliensis
Door Udo Pollmer

KautschukFoto: Iamshibukc
Lizenz: CC BY 3.0

Een weinig gerespecteerd, maar essentiële grondstof voor de wereldeconomie is de natuurrubber. Een leerstuk inzake ecologie en risico, meent de levensmiddelenchemicus Udo Pollmer.

De levensmiddelenindustrie is zoals bekend op grondstoffen zoals graan, melk of suikerbieten aangewezen. Minder bekend is, dat ze ook van een plant afhankelijk is, die als oneetbaar geldt. Zonder deze zou de voedselvoorziening snel in de knoop raken. Het handelt zich om de rubber – als grondstof even belangrijk als graan of aardolie.

Er bestaat weliswaar synthetische rubber op aardoliebasis, maar deze kan het natuurproduct maar gedeeltelijk vervangen. Natuurrubber komt op grond van zijn onovertroffen eigenschappen vooral bij afdichtingen voor machines tot inzet. Ook de lopende banden, die broodjes, visstaafjes of bonbons transporteren, zijn met rubber bekleed. Het veroorzaakt weinig afslijting hetgeen de waren beschermt. Handschoenen uit latex...

Gifspinnen
Door Udo Pollmer

BananenspinneFoto: João P. Burini
Lizenz: CC BY-SA 3.0

Het kan in de keuken wel eens gebeuren: Een handpalmgrote jachtspin krabbelt uit de bananen. Zijn zulke vondsten alleen maar akelig of ook riskant? De levensmiddelenchemicus Udo Pollmer heeft de spinnen eens aan hun gifklieren gevoeld.

Steeds weer vinden tropische spinnen hun weg naar Duitsland. Het inreizen vindt meestal plaats via bananendozen als verstekeling. Gelukkig is het merendeel van de reizigers niet giftig, ook niet wanneer handpalmgrote, harige exemplaren met hun acht poten in de fruitafdeling van de supermarkt de klanten observeren.

Daar fruit koel opgeslagen word, zijn de dieren eerst nog traag, zodat ze meestal bij hun bananen blijven, maar in de warmte van de keuken komen ze tot leven. Wanneer een exemplaar...