Glyfosaat
Door Udo Pollmer

Glyphosat

Het herbicide glyfosaat is relatief onschuldig, meent levensmiddelenchemicus Udo Pollmer. En bij de hele opwinding over het onkruidbestrijdingsmiddel raakten echt dubieuze pesticiden uit het zicht.

Kunt u zich het nieuwsbericht van afgelopen zomer nog herinneren, dat men het plantenbeschermingsmiddel glyfosaat in moedermelk ontdekt had? Deze bevindingen werden als “zeer zorgwekkend” gekwalificeerd, ook al ging het slechts om sporen – qua hoeveelheden om een scheet in het heelal. Desondanks kregen behoorlijk wat zogende moeders met deze angst te maken.

Kennelijk had de eco-szene het hele verhaal alleen maar uit hun duim gezogen om politieke munt te slaan uit deze angst: Eerst en vooral...

Prikkelbare Darm
Door Udo Pollmer

WeizenfeldFoto: Bluemoose
Lizenz: CC BY-SA 3.0

Zorgt witmeel voor een prikkelbare darm? Dat is niet te bewijzen, zo meent Udo Pollmer. Voor de hand liggender is het dat een overmaat rauwkost, fruit of volkoren de darm stresst. Vele prikkelbare-darm patiënten zouden zich echter ook via de media met “sociaal interessante levensmiddelen-intoleranties” infecteren.

Nog niet zo lang geleden meenden Australische onderzoekers, na lang zoeken eindelijk de oorzaak van de prikkelbare darm te hebben ontdekt. Alles wees op het eiwit van het graan, ook wel gluten genaamd. Nu zijn gluten geen onbekende. Ze gelden al langer als oorzaak van coeliakie, een darmontsteking. Nu kwam er als nieuw ziektebeeld de gluten-sensiviteit bij, die met winderigheid, diarree en buikpijn gepaard gaat – echter zonder de darmschade die kenmerkend is voor coeliakie. Tot dusverre werd deze overgevoeligheid onder de verzamelnaam ‚prikkelbare-darm syndroom’ ondergebracht.

Gelukkig hebben de ontdekkers van de sensiviteit hun studie herhaald – dit keer met wetenschappelijke methodiek. Het resultaat: “In tegenstelling tot onze eerste...

E-Sigaretten
Door Udo Pollmer

E Zigarette© tibanna79 / www.fotolia.de

Gezonder roken met de E-sigaret – is dat mogelijk? Jawel, meent Udo Pollmer. Britse artsen houden de E-sigaret zelfs voor een therapeutisch middel, waarmee de mensen definitief van het roken af kunnen komen.

Voor sommige artsen gelden E-sigaretten als instrumenten van de duivel en zien er vooral een nieuw verslavend middel in – een opstapdrug. Echter vele rokers zijn dankbaar, eindelijk een alternatief voor tabak gevonden te hebben. De regering waarschuwt voor onbekende bijkomende risico’s, het Duitse Kankeronderzoekscentrum in Heidelberg wijst de E-sigaret ronduit af en het Bondsinstituut voor Risicobepaling, het BfR, draagt mogelijke gezondheidsrisico’s aan. En nu worden ze door de Britse geneeskundigen in de rug aangevallen. Deze roepen de rokers op, liever naar de E-sigaret te grijpen.

Zijn die rare Britten compleet gek geworden? Het Royal College of Physicians heeft een 200 kantjes tellend onderzoeksrapport gepubliceerd dat in is...

"Natuurlijk" Vanille
Door Udo Pollmer

Vanielleeis© unpict / www.fotolia.de

De prijzen voor vanille beginnen te stijgen; oorzaak daarvoor zijn de slechte oogsten van de gevoelige orchidee. Liefhebbers van vanille-ijs kunnen echter opgelucht adem halen: Het ijs wordt niet duurder, want levensmiddelenchemici hebben al lang “natuurlijk” vanille ontwikkeld, dat uit koemest, oud papier of hout gefabriceerd word.

Wereldwijd worden per jaar ruim 15.000 ton puur vanille geproduceerd – met de middelen van de moderne chemietechniek. Daarbij vallen de hoeveelheden, die als vanillepeulen rijpen, volkomen in het niet: De totale oogst is in een goed jaar zuiver rekenkundig ten hoogste 50 ton vanille. Om een kilo vanille uit echte...

De mythe van het wondervitamine
Door Udo Pollmer

Girl Holding Lemons

Scheurbuik kostte vroeger talrijke matrozen het leven. De zeelieden hadden maandenlang geleefd op pekeldvlees, scheepsbeschuit en rum. Het tekort aan vitamine C veroorzaakte de aandoening, zo heette het destijds. Deze these is al weerlegd, zegt levensmiddelenchemicus Udo Pollmer – en hij stoot het beroemde vitamine van zijn troon.

De NDR heeft het eten onder de loep genomen. Ze liet een paar menu’s op vitamine C onderzoeken – en konden ze niet eens bij de groenten ontdekken. Omdat de gerechten lang warm moeten worden gehouden, gaat het gevoelige vitamine verloren. Dit laatste is echter niet van belang, want de consumenten drinken ook wel eens een sapje of eten salami. Sapjes worden door verrijking met vitamine C langer houdbaar en worst krijgt zo haar stabiele rode kleur. Jaar op jaar worden...