Koolzaadolie
Door Udo Pollmer

Raps© opticaltech / www.fotolia.de

Koolzaadolie heeft een indrukwekkende carrière achter zich: van schadelijk tot hartbeschermer. Maar hoe ongevaarlijk is deze olie in werkelijkheid?

Koolzaadolie was vroeger in de keuken taboe: haar olie smaakte bitter en scherp, maar het was gelukkig nog geschikt als lampenolie. Voor de walgelijke smaak waren vooral de mosterd-olie verbindingen verantwoordelijk. Ze voerden tot stoornissen in de schildklier en werden ook voor vruchtafdrijving gebruikt. Daarbij bevat koolzaadolie een ongewoon vetzuur, het erucazuur; ongeveer de helft van het vet bestaat hieruit. Proeven met ratten, die erucazuur te eten kregen, gaven vaak onplezierige uitkomsten: de dieren leden...

Discussie om gier en kunstmest
Door Udo Pollmer

WeinfassFoto: Stefan Kühn
Lizenz: CC BY-SA 3.0

Vergiftigt gier en kunstmest het Duitse grondwater? Een klacht van de EU-commissie stelt dat. Levensmiddelen-technicus kan daarover alleen maar zijn hoofd schudden.

Volgt men de berichten op TV, dan dreigt ons allemaal veel overlast door de gier, die zich ophoopt in de stallen. Want deze “verpest” kennelijk ons drinkwater met nitraat. Nitraat is volgens de ZDF bovendien ook nog “kankerverwekkend”. Dom alleen dat ook in groente rijkelijk nitraat zit, vaak 10-maal, soms 100-maal zoveel als in drinkwater.

Zodoende zou een kropje sla, ruccola en boerenmoes een eersterangs kanker risico vormen. Onder ons: Het risico op kanker stamt uit een vroeger gangbare theorie uit het jaar 1980, maar heeft zich ondertussen als onhoudbaar bewezen. Daarom kunt u uw groente ondanks het nitraat met genoegen nuttigen.

Om misverstanden te voorkomen: Het nog niet gezuiverde water, dat de waterzuiveringsinstallaties bewerken, is geen kristalhelder nat,...

Gezonde walnoten
Door Udo Pollmer

WalnussfruchtFoto: Böhringer Friedrich
Lizenz: CC BY-SA 2.5

Ze wordt wel de koningin van de noten genoemd. En niet alleen een verdwaalde kok uit de gastronomie roemt haar vanwege uitzonderlijke eigenschappen, ook de European Food Safety Agency (EFSA) acht haar nuttig voor de gezondheid: eiwit, vitamine, omega-3 vetzuren. Dat dat echter allemaal niet zo “groen” is, dat weet de levensmiddelenchemicus Udo Pollmer.

Het walnotenseizoen is weer begonnen. De noten zijn rijp, wanneer de buitenste vlezige schil openspringt en de harde noot vrijlaat. De noten worden gedroogd en dan chemisch of fysisch ontdaan schimmels en bacteriën die een bedreiging vormen voor de opslag. Aansluitend word de harde nootschaal gebleekt, meestal met natriumhypochloriet. Zo blijft haar inhoud bij correcte opslag tot aan de zomer knakkig en er mooi uit zien. In het voorjaar verdwijnt echter de interesse van de consument alweer.

Waaraan kan dat liggen? In de winter krijgt men niet alleen trek in walnoten, maar ook in zoetigheid. Met suiker stimuleren we de vorming van het hormoon serotonine, wat helpt, de...

Pesticide
Door Udo Pollmer

LatteFoto: Zimmermanns
Lizenz: CC BY-SA 3.0

In onze lievelingsdrank zit een gif tegen insecten – coffeïne. Desondanks is koffie op geen enkele manier giftig voor mensen, verklaart Udo Pollmer. In tegendeel: Wie die regelmatig drinkt, beschermt zich tegen diabetes, leverproblemen en hartaanvallen.

Hoe heet het meest geliefde pesticide van Duitsland? Nee, niet RoundUp, DDT of zelfs neonicotinoïden. Een kleine tip: Het handelt zich om een insecticide, en daarbij nog eens eentje, waar vele mensen smachtend naar uitzien. Het zit in de koffieboon en heet: coffeïne. Met dit “genotgift” beschermt de koffiestruik zich tegen insectenvraat. Daarvan nemen we schaamteloos dagelijks ongeveer 300 milligram tot ons. Met toenemend enthousiasme consumeert de mensheid...

„Superfoods“
Door Udo Pollmer

Avocado© eyewave / www.fotolia.de

De avocado is gezond, maar nog veel gezonder is haar pit – zo heet het. Gemalen en als smoothie-ingrediënt moet het een “superfood” worden. Maar Udo Pollmer waarschuwt: Er loert gif in de harde, bittere kogel.

„Boter van het bos“ – zo wordt ondertussen een zuidvrucht omschreven, die voorheen als “alligator-peer” door het leven ging, omdat ze deed denken aan de kop van het reptiel. We hebben het hier over de avocado. Het vet van de vrucht zou supergezond zijn, omdat het rijkelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatte. Daarvoor in de plaats kunt u ook een klontje boter op uw brood smeren, dat bevat dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetzuren als in een hele avocado. De avocado is het namelijk gelukt, een vruchtvlees te produceren, dat net zo...