dronken van statistiek
Vertaling door Piet van Veghel 

Oktoberfest© Kzenon / www.fotolia.deDe jongste voedingsonzin van de maand heeft bij wijze van uitzondering niet vol in de mediabelangstelling gestaan.1 In plaats daarvan is deze studie een typisch voorbeeld van ideologisch georiënteerde voedingsartsen: Er kwam precies het tegenovergestelde uit, wat de auteurs beweren. Daarom is er toch wat over te zeggen omdat de echte gegevens van deze meta-analyse geloofwaardig zijn. Ze hebben maar een enkel schoonheidsfoutje: De echte resultaten zijn politiek niet correct.
Konkreet:  Volgens „Abstract“ heeft de meta-analyse van...

Wijdverspreide tekorten
Door Udo Pollmer

Colaflasche© karandaev / www.fotolia.de

Nemen we via ons eten teveel fosfaat op? Levensmiddelenchemicus Udo Pollmer is overtuigd: Het element is noch gezond noch ongezond – maar levensnoodzakelijk. En de vaak bekritiseerde cola bevat niet meer fosfaat dan moedermelk of jus d‘orange.

“Zo gevaarlijk zijn fosfaten” waarschuwt de consumenten-redactie van de NDR. De fosfaten zitten niet alleen van nature uit in onze voeding, maar geheel ten overvloede worden ze ook nog aan een heleboel producten nog eens extra toegevoegd – b.v. bij de worst voor de waterbinding, bij de smeerkaas voor de crèmigheid, coladrankjes voor de smaakverbetering of bij diepvriesfriet om het grauw worden te voorkomen.

Volgens de NDR dreigen ons daardoor hartinfarct, beroerte, osteoporose, verkalking van de weke weefsels en natuurlijk ook het sneller oud worden van de huid. Bijzonder hebben het de critici gemunt op de altijd aanwezige coladrankjes. Om het gevaar in te kunnen schatten: Het fosforgehalte in cola komt...

VEBU verdraaid (valse) Feiten naar Fantasie !
Door Uwe Knop, EU.L.E. e.V.

Vertaling door Piet van Veghel

Zutaten GruenkohlVoor het koken van groenten moet vlees!
Ingrediënten voor Kale
© Tamorlan/ Lizenz CC BY-SA 2.5
Begin maart verwezen de vegetariër-lobbyisten van de VEBU naar een artikel op hun website: “Vleesconsumptie verhoogd het overlijdensrisico”, voorzien van een foto van een kerkhof met daarop grafstenen zover als het oog reikt.1 Aanleiding voor deze “doodsbedreiging” was de observatiestudie EPIC2. “Deze melding toont een geliefkoosde om de tuin leidingsmanoeuvre in zake voeding: de mensen wordt een oorzaak-gevolg-verband voorgeschoteld, die een observatiestudie ten ene male niet leveren kan”, aldus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor levensmiddelen en Voedingswetenschappen (EU.L.E. e.V.). De kop verdraaid bewust de uitkomsten van deze Studie: “Hier tieren de leugens welig: zowel in de VEBU bijdrage als ook in de Originele Studie, die trouwens de vegetariër-redactie ofwel niet gelezen of bewust vals geïnterpreteerd heeft.”

In deze EPIC-Studie word het sterftepercentage in verbinding gebracht met de vleesconsumptie. Hierbij vonden de auteurs geen statistisch significante samenhang tussen, noch bij de consumptie van rood vlees, noch met dat van gevogelte, en het overlijden. Slechts voor bewerkt vlees meent de Studie een gematigde correlatie met de mortaliteit ontdekt te hebben – die echter bij nauwkeurige analyse...

Vitamine D
Door Udo Pollmer

Vitamin BierFoto: Daderot

Vitamine D zou als wondermiddel bij depressies, kanker en mulitple sclerose helpen. Studies laten echter zien, dat het wonderwapen misschien toch geen wonderen verricht.

Waarom eigenlijk slikken steeds meer mensen de zogenaamde “Zonnevitamine” – ook wel vitamine D genaamd? Moeten we voortaan de zon met lepeltjes eten, omdat ze er in de nacht stiekem vandoor is gegaan? Ondertussen heeft de trend zich – aldus de New York Times – tot een “religie” van wereldse proporties gemaakt. Anderen noemen het een pandemie – een epidemie zoals de uitbraak van de pest. In heel de wereld, ook in de zonovergoten tropen, word vitamine D – soms hoog gedoseerd – verzwolgen. Maar waaraan geloven deze mensen? Zeker niet aan de zonnegod van de oude Egyptenaren.


Middel tegen alle kwalen

Wanneer het er om gaat, de bron van eigenzinnige gezondheidstrends op te sporen, loont zich een blik op het internet. Een vloed van professioneel vormgegeven websites klaagt over een algemeen tekort – met subtiele tot ernstige gevolgen. De verschijnselen worden gevormd door de gebruikelijke reclameproza voor voedingssupplementen: moeheid,...

Er is geen bewijs dat suiker hartziektes bevordert!
Door Uwe Knop, EU.L.E. e.V.
Vertaling door Piet van Veghel 

Lollipop in motionLollipop in motion
© Bonita Suraputra / Lizenz CC BY 2.0
In februari 2014 sloeg de anti-suiker lobby weer eens toe: “suiker veroorzaakt hartproblemen” of “teveel suiker tast je hart aan”, zo kopten de kranten1, 2. Bron van deze angstaanjagende berichten was een Observatiestudie, uitgevoerd door de Amerikaanse Gezondheidsdienst CDC3. “Het is nauwelijks te geloven dat uit zulke dubieuze observatiestudies nog altijd voedingsadviezen gehaald worden”, aldus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europees Instituut voor levensmiddelen en voedingswetenschappen (EU.L.E. e.V.), “want meer dan vage vermoedens levert deze voedingsonderzoek niet op”. Op goede gronden waarschuwt de American Society of Nutrition in een recente publicatie voor het al te veel belang hechten aan de gevonden resultaten van dit observatieonderzoek en de hiermee verbonden aanbevelingen.4 Toch is dit niet het enige misleidende, want hier word het complete arsenaal aan statistiek vervalsende manoeuvres in stelling gebracht om de gewenste resultaten te kunnen verkondigen. Of zoals Pollmer het formuleert: “Deze studie is een zootje”. 

Observatiestudies kunnen nooit bewijs leveren...