Het lijkt veel weg te hebben van een plaag
Door Udo Pollmer

MicroplastikFoto: Oona M. Lönnstedt
Lizenz: CC BY-SA 3.0

Berichten maken regelmatig melding van micro-plasticdeeltjes in het drinkwater. Udo Pollmer houdt die angst voor de nauwelijks zichtbare plasticdeeltjes voor meer dan onterecht.

De onzichtbare micro-plasticdeeltjes is de nieuwe ster onder de milieu angsten: complete zeeën worden door mini plasticdeeltjes verontreinigd, vissen creperen, en nu verontreinigt het ook nog ons drinkwater. “Leidingwater bevat gevaarlijke micro-plastic” zo waarschuwt ‘Focus’, “Drinkwater is wereldwijd met plastic vezels verontreinigd” zo klaagt ‘die Welt’ – en dat zou “dramatisch” zijn. Aanleiding: Een media-huis in Amerika...

„Middellandse-Zee-dieet beschermt tegen helemaal niets!"

Olivenoel© hiphoto39 / www.fotolia.de

Begin 2014 schreeuwden de kranten de preventieve werking van de Middellandse-Zeekeuken weer van de daken : “Middellandse-Zee dieet beschermt tegen hart- en vaatziektes”of “Mediterraan dieet verhindert diabetes”1,2 Daarbij werden risicodalingen van 30 % à 40 % tot wel 50 %4 bejubelt.
“Deze studie toont de ‘klassieke’ blunder van het voedingsonderzoek – want in de loftuitingen delen vele media deze pakkende, maar tot verwarring voerende relatieve waarschijnlijkheid”, verklaart Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europees Instituut voor Levensmiddelen en Voedingswetenschappen (EU.L.E.e.V.), “de daadwerkelijke, dus absolute vermindering van het risico ligt na studieopgave bij de irrelevante 0,68 % tot 1,88 %, die statistisch nauwelijks te controleren is.

 Zouden deze gegevens kloppen, dan is het Middellandse-Zee-dieet daarmee weerlegt”, aldus Pollmer. Maar dat is...

Kririek op de afbouw van subsidies

Door Udo Pollmer

Fleischtheke© Alex / www.fotolia.de

Het vlees is bij ons te goedkoop, menen velen en houden dat voor een bewijs voor een bijzonder scrupuleuze produktie. Echter de prijzen in Duitsland liggen zelfs boven het EU gemiddelde, verklaart Udo Pollmer. Hogere prijzen te verlangen, houdt hij voor verkeerd.

Vlees is veel te goedkoop, zo roept de tijdgeest verontwaardigd. Lage prijzen, zo is de veronderstelling, zijn een bewijs voor een bijzonder scrupuleuze productie in de Duitse stallen. Daarbij liggen de vleesprijzen in Duitsland een goede 20 procent boven...

Giftige „Wondermiddelen“

Door Udo Pollmer

Aprikosenkerne© Igor Syrbu / www.fotolia.de

Een „vitamine B17“ word momenteel door genezers aanbevolen: bij het eigenlijk bedoelde Amygdalin is echter voorzichtigheid geboden, zo waarschuwt onze levensmiddelenchemicus Udo Pollmer. Het word in de vorm van de inhoud van abrikozenpitten gegeven – waarvan echter een acuut gevaar uitgaat.

Houd u van Agatha Christie? In haar krimi’s laat ze de slachtoffers van moord vooral door cyaankali of strychnine overlijden. Welnu, die tijden zijn voorbij. Surft men echter over het hoog moderne Internet, dan zou de...

Codering van levensmiddelen

Door Udo Pollmer

Apfel Strichcode© Jürgen Fälchle / www.fotolia.de

Met behulp van laserstralen laten groente en fruit zich met belangrijke informatie coderen. Levensmiddelen tatoeëren i.p.v. ze te beplakken met etiketten, geldt als milieuvriendelijk en hygiënisch. Is dat werkelijk zo? Levensmiddelenchemicus Udo Pollmer heeft zich daar mee bezig gehouden.

In Nederland, Engeland en Zweden test de fruithandel een nieuw soort codering, waarvoor geen etiketten meer nodig zijn: Elke afzonderlijke vrucht draagt nu een tattoo in haar schil. Omdat de consument dat kennelijk goed vind, spreekt de branche nu al over een...