Hoe bedenkelijke toevoegingen de limonade er mooier uit laat zien
Door Udo Pollmer 

SoftdrinksGebromeerde plantenoliën zorgen ervoor, dat aromastoffen in limonades gelijkmatig verdeeld worden
© Deyan Georgiev / www.fotolia.de
In Amerika zijn gebromeerde plantenoliën een geliefde toevoegingstof voor limonades, in de EU zijn ze verboden. Toch komen ze in levensmiddelen voor, zoals nieuwe onderzoeken aantonen. Wat heeft dat allemaal te betekenen?
Onze levensmiddelenindustrie is hoedster van velerlei geheimen. Maar velen laten zich toch raden bij het lezen van de etiketten. Tot de mysteries van de ingrediëntenlijsten behoren curieuze begrippen zoals de “vruchtbereiding”, een product dat primair uit bereiding en in mindere mate uit vruchten bestaat, of de “limonadegrondstof”, wellicht om het onderscheid duidelijk te maken waaruit Limonade hoofdzakelijk van gemaakt word zoals water en suiker.

Onlangs hebben levensmiddelenchemici uit Stuttgart limonades onderzocht en prompt vonden ze daarin een onverwacht toevoegsel, namelijk zogenoemde gebromeerde plantenolie. Gebromeerde plantenoliën zijn...

Nestlé: Hoe het levensmiddelenconcern reclame maakt voor hun innovaties
Door Udo Pollmer 

Nestle VeveyHet hoofdkantoor van Nestlé in het Zwitserse Vevey
© Roland Zumbühl / Lizenz CC BY-SA 3.0
Firmakranten zijn meestal niet zo opwindend. Ze proberen alleen maar de onderneming in een zo gunstig mogelijk daglicht te zetten. In het geval van Nestlé lukt dat niet. Een blik in het klantenmagazin “Good”.
Voor me ligt “Good” – Het magazin voor toekomstvragen” – een uitvoerige brochure van het Huis Nestlé, ontwikkeld door de Springerpers. Thema van de recente uitgave is “Vertrouwen”. Maar het magazin laat niets onbeproefd om ieder vertrouwen te verspelen.

Hierin verklaren de Bestuursvoorzitter, Bedrijfsleider, Hoofd Technologisch Bureau en Manager – samen met vorstin Gloria von Thurn & Taxis, aan de welwillende lezers, waar het in de toekomst naar toe gaat. “Kwaliteit nemen wij erg persoonlijk”, zo luid een onzinnige tekst, die de bestuursvoorzitter in het redactioneel artikel met de...

gepubliceerd in Sonntag Aktuell, 13 april 2014

PDF-download

NG: Heer Pollmer, gezond blijven kan men alleen, als men eet en drinkt, wat men niet mag, en doet waar men geen zin in heeft, zegt Mark Twain.

UP: Bingo! In een protestantse omgeving is alles waar we van houden, des duivels. De Geest is sterk, en het vlees is zwak. Maar ik zeg: De geest van de Voedingsadviseurs is zwak, maar het vlees is slim.

NG: Apropos: Vlees is niet zo de trend. Steeds meer mensen, waaronder veel jongeren, zijn Veganistisch. Er zijn ook ethische gronden om veganistisch door het leven te gaan.

Salatteller© Bastian Weltjen / www.fotolia.deUP: Natuurlijk wordt dat alles dan met een moraal sausje overgoten – om het even of het klimaat van de ondergang gered moet worden of het jeugdige lichaam behoedt moet worden voor Alzheimer – daar komen dan de uitspraken vandaan over dieren, waarvan men houdt en die men niet wil eten. Zo willen zij hun onschuld bewaren. Daarachter steekt natuurlijk ook de weigering volwassen te worden en zich verre te kunnen houden van al het boze in de wereld. En toch zuigen ze met elke ademteug de wereld naar binnen en blazen met hun “uitlaatgas” die weer de wereld in. Een leven leeft van het leven van anderen. Dat noemt men voedselketen. Om al dat graan en vruchten van veganisten te oogsten en op te slaan, moeten woelmuizen en ratten massaal gedood worden. En die worden gruwelijker om zeep geholpen als de varkens in een modern slachthuis. Ook wij mensen zijn onderdeel van de natuur en leven in een voedselketen. Wij mensen hebben het echter voor elkaar gekregen zelden gegeten te worden.

Gesprekken over voeding lijken wel religieuze oorlogen. Eenieder houd zich niet alleen voor de gezondere, maar ook voor de betere Mens. Waarom?

UP: Waar klassieke religieuze ...

m.b.t. de samenhang tussen lichaamskenmerken en gezondheidsrisico’s
Gezondheidsprognoses met de meetband?

Massband© Schlierner / www.fotolia.deEen lange ringvinger betekend een verhoogde kans op tandbederf, grote mensen hebben minder vaak longaandoeningen, kleinen leven langer. De samenhang tussen lichaamsmaten en gezondheidsrisico’s te onderzoeken, is “ in ” Wordt het BMI binnenkort afgelost door “de Ideale Lengte”?

Na de enorme drukte, die de Body-Mass-Index, de BMI, gecreëerd heeft, legt de vakwereld zich nu toe op de “grootte” van de mensen. Daarmee is een duidelijke samenhang te zien tussen groei, ziektes en levensverwachting. Nadat het BMI niet echt gefunctioneerd heeft – eenvoudigweg omdat het lichaam van een zoogdier met het ouder worden zwaarder en vetter word, biedt de grootte een betere statistisch houvast. Want die verandert bij volwassenen slechts minimaal.

Daarom zijn de resultaten...

Dusche© silver-john / www.fotolia.deWater wordt schaars en experts waarschuwen voor mogelijke oorlogen. Ze houden het drinkwatertekort voor dramatischer als de klimaatsverandering. Levensmiddelenchemicus Udo Pollmer denkt, dat het probleem technisch op te lossen is. Naar opgave van de Verenigde Naties beschikken meer dan 1 miljard mensen niet over zuiver drinkwater. Experts vrezen dat de strijd om water in de komende jaren in alle hevigheid zal ontbranden. Weliswaar bestaat twee derde van het aardoppervlak uit water, maar hoogstens drie procent daarvan is zoet water. De grootste brok is het ijs van de poolkappen.

Slechts 0,3 promille is in de vorm van stromen, meren en moerasgebieden beschikbaar. Tezamen met het grondwater is het ongeveer 1 procent. Intussen word de indruk gewekt dat men het vele zoute water niet kan gebruiken of slechts met enorme kosten. Maar dat is een reusachtige vergissing. Een tiental jaren geleden lieten de rijke oliestaten in het nabije oosten zich het ontzouten van het zeewater nogal wat kosten. Ondertussen maken vele betaalbare procedés, zoals de Rosendaal-Kollektor, het mogelijk...