Voeding

Algenpraeparate© abcmedia / www.fotolia.de

Algenpreparaten gelden als wondermiddelen bij het ontgiften van het lichaam – maar zelf zitten ze vol met gifstoffen. Bijzonder fataal: voor de gevaarlijke stoffen in algen ontbreken in Duitsland passende grenswaardes, zo waarschuwt onze columnist Udo Pollmer.

De aanbidding van de algen neemt steeds bizardere vormen aan. Tegenover de wonderbaarlijke genezingen, die algen naar men zegt volbrengen, verbleken de werken van de Madonna in Lourdes. Algenpreparaten worden als koninginnen van de ontgiftiging aangeprezen, als detox-kuur- de luxe voor een verziekt lichaam.
Onder biologen staan algen echter bekend als notoire gif-verzamelaars. Wie dat spul...

Wanneer Frankenstein rond waart in de keuken
Door Udo Pollmer

argonaute proteinArgonaute protein
Grafik: Opabinia regalis
Lizenz: CC BY-SA 3.0

Gentechniek was gisteren, nu komt CRISPR/Cas, een procedé, waarbij geen vreemd DNA ingezet word , maar het beschikbare DNA eenvoudig herschreven word. Onlangs werden in Amerika zulke champignons toegelaten. Declareren hoeft men dat ook niet langer – en dat is nog maar het begin, zo orakelt Udo Pollmer.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft een genetisch veranderde champignon goedgekeurd: Hij krijgt geen drukplekken meer, word minder snel bruin en beland derhalve niet zo snel bij het afval. Die zaak was de praat niet waard, wanneer de autoriteit niet besloten zou hebben, dat een declaratie niet nodig was, omdat hier geen vreemd DNA tot inzet gekomen was. Het is iets heel nieuws: een levensmiddel, waarvan het erfgoed met het zogenaamde CRISPR/Cas-procedé herschreven werd. Men maakt daarbij gebruik van een principe, waarmee bacteriën zich gevaarlijke virussen van het lijf houden. Met speciale gen-scharen...

Nieuwe virussen alleen met insecticide te bestrijden
Door Udo Pollmer

LupinenLupinen
Foto: Hedi Schäfer
Lizenz: CC BY-SA 3.0

2016 is het “Internationale jaar van de peulvruchten” – uitgeroepen door de Verenigde Naties. Met erwten, bonen en linzen moet het eiwit-gat gesloten worden, om mens en dier te kunnen voeden. Daarmee was Duitsland in 2012 met zijn “eiwitplantenstrategie” zijn tijd ver vooruit.

Een nieuwe eiwitstrategie moet onze landbouw weer vooraan brengen en de voeding verbeteren. Met onderzoeksgelden en subsidies worden zowel wetenschappers als boeren van het politieke doel overtuigd: hoe meer plantaardig eiwit van eigen bodem ter beschikking staat, des te minder soja hoeft er geïmporteerd worden. Dat ontziet het regenwoud en het klimaat. En wij consumenten, krijgen peulvruchten in geuren en kleuren: Peultjes, groene bonen en gehakt vervaardigd uit lupinen.

Peulvruchten hebben een speciaal evolutionair voordeel: Ze herbergen in hun wortelgestel knolletjes bacteriën. Deze binden de stikstof uit de lucht en stellen die aan de planten als meststof ter beschikking. De boer kan dus afzien van een nitraatbemesting. Daar stikstof de vorming van eiwit stimuleert, liet zich langs deze weg het eiwitvoedermiddel door soja vervangen. Aldus de theorie van de zogenaamde “Futtermittel-wende”.

Men vraagt zich af, waarom de boeren niet zelf op dit geniale idee gekomen zijn? Het antwoord is niet zo spectaculair: Het loont zich eenvoudig niet. Peulvruchten zijn in Duitsland...

Wie zijn dan onze dikmakers, hormonen?

Sojaoel© spline_x / www.fotolia.de

Sommige studies vinden hun weerklank in de media – anderen worden met ijzige stilte omgeven. Dit geldt in het bijzonder voor provokante bevindingen uit het rijk der spijsolie. Udo Pollmer heeft een paar van deze verhelderende studies voor ons geëvalueerd.

Of het nu gaat over, een zwabbelige buik, diabetes of een vette lever, alles komt door het foute eten – daarover heerst onder voedingsexperts overeenstemming. De schuldigen zijn al lang bepaald: Teveel vet, en zeker de verzadigde vetten en teveel zoete limonade, want die bevat, vooral in Amerika, veel fructosesiroop (HFCS), die zoals bekend de Amerikaanse kinderen laat vervetten en tot overmaat van ramp ook nog diabetes veroorzaakt. Nu werden juist deze populaire thesen aan een Californische Universiteit bij muizen onderzocht: De natuurkundigen vergeleken de werking van sojaolie met gehard kokosvet en beide soorten olie nog eens in combinatie met veel fructose.

Zouden de populaire thesen ook maar enigszins kloppen, dan zou sojaolie als winnaar...

Voorwaarden aan melkveeboeren

Kuehe im Stall© Frank D. Schipper

De melkmarkt komt niet tot rust. Na het dramatische prijsverloop van de laatste maanden verhoogt de levensmiddelhandel de druk op de melkveehouder. Een handelsketen in het bijzonder verlangt meer inzet voor het dierenwelzijn. Maar hoe zinvol zijn de ideeën? Levensmiddelen chemicus Udo Pollmer legt uit.

De handelsketen Edeka heeft onlangs hun voorwaarden aan de melkhandelaren gesteld voor alle melk, die in de goedkope melkverpakking komt. Zoals te verwachten was, is de verontwaardiging onder de melkveehouders groot, omdat de handel weliswaar eist, maar niet bereid is, daarvoor een hogere melkprijs te betalen. Die wil dus arbeid en investeringen tegen het nultarief hebben. En dat in een tijd, waarin de melkproducent ten gevolge van de globale overproductie onder zware prijsdruk staat.

De hoofdredacteur van het agrarisch blad Land & Forst verwijt Edeka met hun eisen “noch fijnzinnigheid noch verantwoordelijkheid” getoond te hebben. Dat is nog maar...