Encefalopathie
Door Udo Pollmer

LitschiLitschi

Vergeten zijn de tijden, dat BSE de voorpagina’s beheersten. Soortgelijke ziektesymptomen kunnen ook door de consumptie van onrijp fruit optreden. Deze fruitwaan is gevaarlijker dan de gekkekoeienziekte, meent Udo Pollmer.

Begin van het jaar waarschuwden de media voor een “nieuwe BSE-ziektegolf”. Aanleiding was het geval van een 36-jarige Brit, die aan een encefalopathie overleed, die met de gekkekoeienziekte in verbinding gebracht werd. Vermoedelijk had hij zich als klein kind ermee geïnfecteerd. Als oorzaak mag de toenmalige receptuur van potjes babyvoeding aangenomen worden.

Om “chemische toevoegingen” te vermijden, namen de Britse fabrikanten een natuurproduct als emulgator: kalverhersenen. Ook groentepuree werd daarmee zalviger. Daarom waren...

Japans fruit
Door Udo Pollmer

Erdbeeren© Sebastian Wolf / www.fotolia.de

Japanners houden van hun inheems fruit. Sommige vruchten halen daarbij prijzen, als zou het om luxe waren handelen. Voor hen word in Japan ongelofelijk veel moeite gedaan, hetgeen zich echter uitbetaald.

Duitsland kijkt met bewondering naar Japan – want daar worden de mensen oud en leven in benijdenswaardige welstand. Dat moet toch wel aan de voeding liggen! Met dezelfde logica zouden zuiderlingen zich aan ons noorderlicht kunnen vergapen. Vergelijkt men het economisch succes van Bayern met Bremen, dan is ‘Grünkohl mit Pinkel’ passé – daar hoort witte worst op tafel!

In plaats daarvan word aan de kust meer vis gegeten, net zoals...

Fastfood is beter dan zijn reputatie
Door Udo Pollmer

Kind mit Hamburger© Prod. Numérik / www.fotolia.de

Toen een bekende fastfoodketen beroemdheden uitnodigde, om reclame voor de zaak te maken, regende het kritiek: Fastfood zou wel het aller slechtste zijn, hoe kunnen voorbeeldfiguren daaraan toegeven? Udo Pollmer heeft aan de gifbeker van de publieke moraal gesnoven.

We weten het allemaal, fastfood is het tegenovergestelde van vers getapt wijwater – een broedsel uit duivelse machten, die oud en vooral jong verleidt. Zoveel over de morele waardering. Maar wat is fastfood in werkelijkheid? Letterlijk genomen het tegenovergestelde van slow food. Men dient immers niet te schrokken. Schrokken, dat...

Ethoxyquin, wormen & co.
Door Udo Pollmer

Lachs© azure / www.fotolia.de

Algengiffen, botuline E of wormen – vis is lang niet altijd gezond, maar vaak zelfs schadelijk voor de gezondheid. Milieubeschermers maken zich echter liever zorgen om de stof die aan het visvoer toegevoegd word ethoxyquin – een gevaar, dat het helemaal niet is, meent Udo Pollmer.

De schandalen rondom vis blijven maar komen. Opnieuw hebben milieubeschermers in zalm een pesticide ontdekt, een ‘verboden’, zoals het heet. Daarmee zou voor de liefhebbers van gerookte rampspoed dreigen. Maar welk nu exact, weet niemand precies – ook de milieubeschermers niet, want de toxicologische testen hebben tot nu toe nauwelijks iets belastbaars...

Voedingsethiek
Door Udo Pollmer

Herdplatte© Africa Studio / www.fotolia.de

Jaren geleden bekenden beroemde sterren al publiekelijk, dat ze na de geboorte van hun kinderen de moederkoek zouden eten. Het thema placenta-verorberen zwelt sindsdien steeds meer aan. Een profijt voor de gezondheid hiervan laat zich echter niet bewijzen, meent onze voedingsexpert Udo Pollmer.

Er zijn thema’s waarover men liever niet zou moeten hebben – opdat niemand op domme gedachten komt. Echter in tijden van Internet blijft dit een vrome wens. Sommige trends breiden zich echter langzaam, maar onverbiddelijk uit, zoals een smeulend vuurtje.

Enkele jaren geleden hebben enkele celebraties, zoals Kim Kardashian en Tom Cruise...