Fastfood bij jeugdigen – hoge consumptie, lager BMI
Door Uwe Knop

Een actuele studie in het British Medical Journal (BMJ-open) met bijna 200.000 jeugdigen uit 36 landen heeft uitgewezen: Meer dan 50 procent van de meisjes en jongens eten vaak of zeer vaak fastfood – en deze jeugdigen hebben een lager BMI dan hun leeftijdgenoten met een geringere consumptie [1]. “Dat is al de vierde actuele studie [2], die de wijdverbreide waan weerlegt, dat hamburgers en frites jeugdigen dik zouden maken”, aldus voedingswetenschapper Uw Knop. De jongste studie werd onder leiding van Nieuw-Zeelandse wetenschappers...

Kinderen en jeugdigen met de hoogste consumptie van zoet hebben het laagste risico voor overgewicht en obesitas
Door Uwe Knop

Een actuele groot-analyse van 19 studies, gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition, het wetenschappelijk top-journaal van the American Journal for Nutrition, heeft uitgewezen: De waarschijnlijkheid voor overgewicht en vetlijvigheid was bij kinderen en jeugdigen met de hoogste consumptie van zoetigheid en chocolade rond de 18 % lager dan...

Delicatesse of plaag
Door Udo Pollmer

Rattus norvegicusFoto: Roland zh
Lizenz: CC BY-SA 3.0

In Duitsland zijn het niet zo’n graag geziene gasten in de keuken, op andere plaatsen zijn het delicatessen: ratten. Wanneer een knaagdier in de buurt of zelfs in onze voeding belandt, dan zou dat aan de diervriendelijke wetgeving kunnen liggen, zegt Udo Pollmer.

“Ratten moeten om hun leven vrezen”, aldus een opgewonden mediabericht – alsof de knaagdieren graag geziene gasten in de keuken of kelder zouden zijn, die nu door harteloze tijdgenoten uit het leven van nu naar de eeuwige jachtvelden verwezen werden.

Aanleiding voor de verontwaardiging in onze media is een ambitieus natuurbeschermingsproject – aan de andere kant van de globe. In Nieuwzeeland moeten voor het jaar 2050 alle ratten uitgeroeid zijn. Ze ruïneren het unieke ecosysteem – doordat ze hunnerzijds...

Milieuschandaal
Door Udo Pollmer

Papiermuell© andrea lehmkuhl / www.fotolia.de

Vanaf 2005 mocht giftig papier-slib niet meer op vuilnisbelten gestort worden. Kennelijk schonk daarna een vindingrijke composthandelaar grote hoeveelheden slib als compost aan boeren uit Baden. Daarmee werd het spul tot het grootste milieuschandaal van Duitsland gemaakt, meent Udo Pollmer.

Het kwaad nam zijn loop, toen de waterwerken in het Badische Rastatt in 2013 begonnen, hun rauw water steekproefsgewijs op poly- en per fluoreerde schadelijke stoffen te onderzoeken, kortweg PFC genaamd. Daaropvolgend werden twee van de drie waterwerken gesloten. Van deze oudgediende fluor-chemicaliën zijn er tigduizenden,...

Aloe vera
Door Udo Pollmer

Aloe vera© tilialucida / www.fotolia.de

De aloë vera geldt als „plant van de onsterflijkheid”. Het al sinds de Antieken bekende natuurgeneesmiddel; heeft een indrukwekkende carrière achter zich en is intussen als “gezonde voeding” in het groenteschap beland. Verkeerd klaargemaakt is het niettemin een plant van de sterflijkheid.

De levensmiddelenbewaking uit Stuttgart heeft zich – bijna tegelijk met de Stichting Warentest – een zogenaamde “wonderplant” aangenomen, die zelfs als “Plant van de onsterflijkheid” aangeprezen word: de aloë vera. Daar kon kennelijk ook de levensmiddelenhandel geen weerstand aan bieden en nam de vlezige bladeren in het assortiment verse groente op. Helaas bevat het bladerwerk de giftige anthrachinonen, die voor consumptie zorgvuldig verwijdert moeten worden.

Eetbaar is namelijk alleen het geleiachtige binnenste van het blad, dus de wateropslag van de woestijnplant. Tamelijk problematisch is het gele,...