Afvallen met Cleopatra
Door Udo Pollmer

Kleopatra

Het Oude Egypte beleefd juist nu een renaissance: Cleopatra wordt met haar vermeende vleesloze voeding tot de Heidi Klum van de Antieke tijd gehypt. Eerder een verdichtsel als waarheid, meent Udo Pollmer, die het menu van de oude Egyptenaren eens nader bekeken heeft.

Beauty –en dieetblogsters is het gelukt, de laatste heerseres van het Oude Egypte haar geheim van schoonheid en eeuwige jeugd te ontfutselen. Cleopatra, die ondertussen tot een soort Heidi Klum van de oudheid muteerde, wist natuurlijk, hoe men de rijkste en machtigste mannen verleid. Voor dit doel at zij, aldus onze informanten, amandelen, bananen en natuurlijk knoflook. Zo konden de Romeinse veldheren de dames ook in het donker vinden.

Ze at, zo word er op internet gefluisterd, zelfs wat vlees, zij het alleen de magere stukjes, met daarbij een paar hapjes gezonde vis. Natuurlijk vastte de “droomvrouw uit de antieke tijd” regelmatig en beperkte zich anders met wat groente & fruit. Waarvandaan weten dat onze beauty-vakkrachten? Heel eenvoudig: Omdat het uit hun wereldvisie de enige mogelijkheid...

Welk Stofwisselingstype bent u?
Door Udo Pollmer

Gemuese© travelbook / www.fotolia.de

Wie broodjes of pasta nodig heeft, die raakt eerder gefrustreerd van de koolhydraatarme Low-Carb voeding. Er zijn echter wel degelijk personen, die met het dieet succes behalen. Onze columnist Udo Pollmer meent: Dat ligt aan de stofwisseling – en pleit voor beter nakijken.

Het magazin “Stern” heeft moedig een “dieet-leugen” aan de kaak gesteld: Het waarschuwt voor “Low-Carb”- dus een voeding, die koolhydraten door vet en eiwit vervangt. Want, aldus het magazin: De idee, af te nemen “zonder het knagende hongergevoel” zou eenvoudig “te mooi, om waar te zijn”. Voor volkoren, rauwkost en joggen bestaan er...

Wijdverspreide tekorten
Door Udo Pollmer

Colaflasche© karandaev / www.fotolia.de

Nemen we via ons eten teveel fosfaat op? Levensmiddelenchemicus Udo Pollmer is overtuigd: Het element is noch gezond noch ongezond – maar levensnoodzakelijk. En de vaak bekritiseerde cola bevat niet meer fosfaat dan moedermelk of jus d‘orange.

“Zo gevaarlijk zijn fosfaten” waarschuwt de consumenten-redactie van de NDR. De fosfaten zitten niet alleen van nature uit in onze voeding, maar geheel ten overvloede worden ze ook nog aan een heleboel producten nog eens extra toegevoegd – b.v. bij de worst voor de waterbinding, bij de smeerkaas voor de crèmigheid, coladrankjes voor de smaakverbetering of bij diepvriesfriet om het grauw worden te voorkomen.

Volgens de NDR dreigen ons daardoor hartinfarct, beroerte, osteoporose, verkalking van de weke weefsels en natuurlijk ook het sneller oud worden van de huid. Bijzonder hebben het de critici gemunt op de altijd aanwezige coladrankjes. Om het gevaar in te kunnen schatten: Het fosforgehalte in cola komt...

Vitamine D
Door Udo Pollmer

Vitamin BierFoto: Daderot

Vitamine D zou als wondermiddel bij depressies, kanker en mulitple sclerose helpen. Studies laten echter zien, dat het wonderwapen misschien toch geen wonderen verricht.

Waarom eigenlijk slikken steeds meer mensen de zogenaamde “Zonnevitamine” – ook wel vitamine D genaamd? Moeten we voortaan de zon met lepeltjes eten, omdat ze er in de nacht stiekem vandoor is gegaan? Ondertussen heeft de trend zich – aldus de New York Times – tot een “religie” van wereldse proporties gemaakt. Anderen noemen het een pandemie – een epidemie zoals de uitbraak van de pest. In heel de wereld, ook in de zonovergoten tropen, word vitamine D – soms hoog gedoseerd – verzwolgen. Maar waaraan geloven deze mensen? Zeker niet aan de zonnegod van de oude Egyptenaren.


Middel tegen alle kwalen

Wanneer het er om gaat, de bron van eigenzinnige gezondheidstrends op te sporen, loont zich een blik op het internet. Een vloed van professioneel vormgegeven websites klaagt over een algemeen tekort – met subtiele tot ernstige gevolgen. De verschijnselen worden gevormd door de gebruikelijke reclameproza voor voedingssupplementen: moeheid,...

Klimaatgas
Door Udo Pollmer

TermitenhuegelFoto: Anagoria
Lizenz: CC BY-SA 3.0

Volgens opgave van het ministerie voor milieuzaken is het klimaatgas methaan zo’n 25-maal schadelijker voor het klimaat als CO2. Meer dan een derde van de wereldwijd uitgestoten hoeveelheid methaan stamt direkt of indirekt uit de veehouderij maar vee is maar een bron van het kwaad.

Het zou warmer worden! Niet alleen omdat de zon dichterbij komt, maar vanwege de runderen. Deze scheiden net als alle herkauwers methaan uit. Gezien een miljard runderen onder de hoede van de mens zijn, waarvan elk dier dag voor dag telkens goed 100 gram van het broeikasgas uitademen,1,2 komt gedurende het jaar een aanzienlijke som van 50 miljoen ton samen. Hoe warmer het wordt, zo willen onderzoekers nu ontdekt hebben,...