„Superfoods“
Door Udo Pollmer

Avocado© eyewave / www.fotolia.de

De avocado is gezond, maar nog veel gezonder is haar pit – zo heet het. Gemalen en als smoothie-ingrediënt moet het een “superfood” worden. Maar Udo Pollmer waarschuwt: Er loert gif in de harde, bittere kogel.

„Boter van het bos“ – zo wordt ondertussen een zuidvrucht omschreven, die voorheen als “alligator-peer” door het leven ging, omdat ze deed denken aan de kop van het reptiel. We hebben het hier over de avocado. Het vet van de vrucht zou supergezond zijn, omdat het rijkelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatte. Daarvoor in de plaats kunt u ook een klontje boter op uw brood smeren, dat bevat dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetzuren als in een hele avocado. De avocado is het namelijk gelukt, een vruchtvlees te produceren, dat net zo...

Levensmiddelenkleurstoffen
Door Udo Pollmer

Dosengemuese© jahcottontail143 / www.fotolia.de

Zoals bekend eet het oog ook mee: Voor levensmiddelenvervalsers zijn kleurstoffen belangrijk middelen, om minder goed uitziende levensmiddelen er opnieuw in alle glorie uit te laten zien. In hun niet aflatende fantasie grijpen ze zelfs naar textiele verfstoffen of kleurende medicijnen.

Eindelijk is de levensmiddelentoezichthouder gelukt, om geraffineerd vervalste kleurstoffen op het spoor te komen. Deze werden onder de naam “vruchtenconcentraat” geïmporteerd. Daarin kon voor het eerst een zogenaamde reactieve-kleurstof met...

„Megatrend“

Krabbeltisch© iStockphoto.com / Maxfocus

Bij het zoeken naar de ethische, politieke of anderszins correcte voeding word ondertussen op Internet vaak de insektenburger aangeraden. Maar er zijn bedenkingen: Hoe zit het met het dierenwelzijn? Udo Pollmer is benieuwd, hoe het motten- en luizensage verder gaat.

De “markt van de toekomst - insekten“ lokt investeerders voor dit plan. De insektenburger is immers de “snack van de toekomst”. Terwijl op voedingscongressen de wellen van geestdrift voor de nieuwe megatrend aanzwellen, slaat op Internet het bericht op iemands maag, dat een argeloze klant in zijn patatje of kip-nuggets kevers, wormen of spinnen ontdekt heeft. Hij is nu tot aan het eind van zijn dagen getraumatiseerd en verwacht van de fastfood-keten een bevredigende schadeloosstelling. Tegelijk...

Hormoonbeschadigende chemicaliën
Door Udo Pollmer

Hermes

Chemicaliën kunnen ons hormoonsysteem storen en onze voortplantingsmogelijkheden beïnvloeden. Daarop maakt de EU-commissie ons nu attent. Udo Pollmer houd dat voor milieu-alarmisme – en waarschuwt voor een ander gevaar.

„Endocriene Disruption“ zo heet de nieuwe kreet uit de woordenschat van de milieu-alarmisten. Bedoeld word een beïnvloeding van hormonale processen door vreemde stoffen. Voor het gevoel klinkt alles wat aan onze hormonen komt, enigszins bedreigend. Maar er bestaat niets in ons leven, dat niet in staat is, hormonale processen te beïnvloeden en te veranderen. Deze...

Loof en uitlopers
Door Udo Pollmer

PhylliumPhyllium sp.
Foto: Sandilya Theuerkauf
Lizenz: CC BY-SA 2.5

Groen en meteen ook nog eens gezond – deze vlieger gaat niet op, zo meent Udo Pollmer. Hij beklaagd de nieuwe trend om loof en knoppen te eten. Hij heeft niets met wat men ongekende heerlijkheden noemt, maar waarschuwt voor dierexcrementen en gifstoffen.

Na de Bubble-Tea en groene smoothies word een nieuwe trend door de steden gejaagd: De boomsalade. Daarbij worden niet hele bomen gegeten – men dient ondertussen met de meest absurde dieet-ideeën rekenen – maar “slechts” het loof en de jonge scheuten; soms zelfs ook de vruchten. De milieuredacties prijzen het als een voorbeeldig model, “waarmee de verzorging in de steden zonder de glyfosaat-landbouw kan lukken”.

Wie geen openbaar groen eet, die ontgaat wat men noemt onvermoed genot. Wilde lijsterbes smaakt naar marsepein, jong ahormblad naar noten, rode beuk naar zuring. De boomsalade-beweging verzamelt...