Hans en Grietje
Door Udo Pollmer

Haensel und GretelFoto: Francisco Peralta Torrejón
Lizenz: CC BY-SA 4.0

Kerstmis is de tijd van de huisjes van speculaas – en het bekendste is vrijwel zeker het peperkoekhuisje van de heks in het Grimm sprookje “Hans en Grietje”. Het sprookje heeft zegenende kracht, aldus de gebroeders Grimm daarover. Udo Pollmer weet ook heel precies, waarom.

Het meest geliefde sprookje tijdens de kerst is Hans en Grietje. Per slot van rekening wil daarin iedereen maar een ding: iets eten. Absoluut hoogtepunt is natuurlijk het huisje uit peperkoek, dat voor kinderen weinig te wensen over laat. Daartegenover draagt de rest van de inhoud weinig bij aan de feestelijkheden: Broer en zus worden in het bos achter gelaten, daar komen ze in aanraking met de oudere dame met een hang naar...

Vervalst vlees
Door Udo Pollmer

Koberind© hungryworks / www.fotolia.de

Japanners houden van gemarmerd vlees, doortrokken met vetadertjes, het liefst van het Koberund. Dit vlees is echter zo duur, dat er nauwelijks iemand is die zich dit kan permitteren.. Vervalsers hebben daarvoor een oplossing gevonden. De klant word bedrogen, zo klaagt Udo Pollmer.

Het geval van een tweejarig Japans kind doet nu juist de ronde op de sociale netwerken: Toen het van een steak gegeten had, kreeg het kind een levensgevaarlijke allergische shock. Volgens mededelingen van zijn ouders was hun kereltje weliswaar allergisch voor melk, maar niet voor rundvlees. Natuurlijk lijken de eiwitten van rundvlees...

Formaldehyde, fijnstof en minerale oliën
Door Udo Pollmer

Adventskranz© eyetronic / www.fotolia.de

Chocolade is met mineraalolie vergiftigd, geurkaarsen veroorzaken astma-aanvallen en kerstservetjes kunnen kanker veroorzaken: Udo Pollmer ergert zich aan deze gezochte waarschuwingen, want werkelijk ziek maakt alleen de bangmakerij.

De adventstijd biedt gezondheidsexperts weer een perfecte gelegenheid om weer eens van zich te laten horen. Vol vuur bespreken ze in de media, in het bijzonder op Internet, dat kerstgeuren, contemplatief kaarslicht en zelfs adventskransen lijf en leden in gevaar kunnen brengen. Per slot van rekening zouden de etherische oliën de longen kapot maken,...

Vaatwassers in de energie spaarstand
Door Udo Pollmer

Geschirr© Comugnero Silvana / www.fotolia.de

Zowel in vaatwassers als in wasmachines: Energiezuinige-programma’s bevorderen zwarte gistschimmels, zo waarschuwt Udo Pollmer. In onze keukens is al een op de twee apparaten betroffen, met gevolgen voor de gezondheid.

Bijna was het een succes-story van moderne milieutechniek geworden: Microbiologen was het gelukt om een zwarte schimmel te identificeren, die in staat is, een hele reeks schadelijke stoffen – bijvoorbeeld het oplosmiddel tolueen – af te breken.

De schimmel is tamelijk goed bestand tegen koude, zouten, zuren en logen en kan ook in een vijandelijke leefomgeving goed gedijen. Exophiala dermatitidis, zo heet de superschimmel, leeft op gletsjers, in de diepzee, in zoutmeren en woestijnen en ruimt alles op, wat men hem...

Koolzaadolie
Door Udo Pollmer

Raps© opticaltech / www.fotolia.de

Koolzaadolie heeft een indrukwekkende carrière achter zich: van schadelijk tot hartbeschermer. Maar hoe ongevaarlijk is deze olie in werkelijkheid?

Koolzaadolie was vroeger in de keuken taboe: haar olie smaakte bitter en scherp, maar het was gelukkig nog geschikt als lampenolie. Voor de walgelijke smaak waren vooral de mosterd-olie verbindingen verantwoordelijk. Ze voerden tot stoornissen in de schildklier en werden ook voor vruchtafdrijving gebruikt. Daarbij bevat koolzaadolie een ongewoon vetzuur, het erucazuur; ongeveer de helft van het vet bestaat hieruit. Proeven met ratten, die erucazuur te eten kregen, gaven vaak onplezierige uitkomsten: de dieren leden...