Giftige „Wondermiddelen“

Door Udo Pollmer

Aprikosenkerne© Igor Syrbu / www.fotolia.de

Een „vitamine B17“ word momenteel door genezers aanbevolen: bij het eigenlijk bedoelde Amygdalin is echter voorzichtigheid geboden, zo waarschuwt onze levensmiddelenchemicus Udo Pollmer. Het word in de vorm van de inhoud van abrikozenpitten gegeven – waarvan echter een acuut gevaar uitgaat.

Houd u van Agatha Christie? In haar krimi’s laat ze de slachtoffers van moord vooral door cyaankali of strychnine overlijden. Welnu, die tijden zijn voorbij. Surft men echter over het hoog moderne Internet, dan zou de...

Diëten maken dikker!
Vertaling door Piet van Veghel

JoJo© MaryPerry / www.fotolia.de

Of er in januari sneeuw valt, is niet zeker. Maar de “sneeuw van gisteren” valt zo zeker als het amen in de kerk: Elk jaar prijzen de media de nieuwste Nieuwjaars diëten aan. “Eenvoudig slank”, zo luidt de verlokkende slogan 2015, om burgers die af willen nemen tot de koop van de dieet-special uitgave te verleiden. Intussen is het niet meer te bestrijden, dat diëten niet slank maken, maar op de langere termijn dikker”, verklaart oecotrofoloog Uwe Knop, “ daarom kan men enkel een goede raad geven: Houd u zich verre van afvalkuren!” Daarbij speelt het geen rol of er punten, pillen, poedertjes, low- of highCarb of welke fantasieën vindingrijke dieetaanbieders dan ook als het “non-plus-ultra” positioneren. “Alle diëten werken hetzelfde – het aanvankelijke gewichtsverlies berust meestal op...

Codering van levensmiddelen

Door Udo Pollmer

Apfel Strichcode© Jürgen Fälchle / www.fotolia.de

Met behulp van laserstralen laten groente en fruit zich met belangrijke informatie coderen. Levensmiddelen tatoeëren i.p.v. ze te beplakken met etiketten, geldt als milieuvriendelijk en hygiënisch. Is dat werkelijk zo? Levensmiddelenchemicus Udo Pollmer heeft zich daar mee bezig gehouden.

In Nederland, Engeland en Zweden test de fruithandel een nieuw soort codering, waarvoor geen etiketten meer nodig zijn: Elke afzonderlijke vrucht draagt nu een tattoo in haar schil. Omdat de consument dat kennelijk goed vind, spreekt de branche nu al over een...

EPIC-fout: Volgende studie, volgende flop!
Vertaling door Piet van Veghel 

JungbrunnenDe bron van de eeuwige jeugd /
Lucas Cranach d.Ä.
Midden in komkommertijd verspreidde een persbericht van het Duitse DKFZ de bekende voedingsmythen: Wie veel groente en fruit eet en weinig rood vlees en worst consumeert, die leeft naar kennelijk langer1. Maar hier ontbreken de nodige details, om de “Levensverlengende” werking van groente en fruit te kunnen bevestigen. Er werd eveneens afgezien van een aanwijzing, dat het zich bij deze EPIC-analyse – zoals bijna altijd bij voedingsonderzoek – om een observatiestudie gaat, die geen oorzaak-gevolg verband mogelijk maakt. “Bekijkt men de originele studie gedetailleerd, dan ziet men, dat ook dit papier slechts bloedeloze, willekeurig geconstrueerde voedingsonzin levert”, verklaart voedings wetenschapper Uwe Knop.

Groente & Fruit „verlengt“ alleen het gezicht van de lezers!

Het is geen toeval, dat groente en fruit niet in de samenvatting genoemd worden: In de studie werden de groente- en fruit eters in slechts twee groepen ingedeeld – hoge consumptie (meer als 200 gram per dag) en geringe consumptie (onder 200 gram per dag)2. Deze indeling staat geen verfijnde uitspraak toe. „Klaarblijkelijk pasten de correlaties op de ...

Consumentenbedrog

Door Udo Pollmer

Schweine auf dem Rasen© countrypixel / www.fotolia.de

We willen weer gelukkige dieren zien. Buiten in de open lucht kan ieder met eigen ogen beoordelen, of alles okay is. Wanneer kippen, varkens en koeien tussen bloemetjes kuieren of vredig in het zonnetje doezelen, is het doel bereikt.

Kippen zijn een andere mening toegedaan: ze mijden open graslanden, omdat ze daar mogelijke aanvallen van roofvogels niet kunnen ontwijken. Ze hebben bomen, struikgewas en kreupelhout nodig, om zich daaronder te kunnen verstoppen. Anders blijven ze liever in de stal. Elke grasveldje veranderen ze door het scharren naar insecten spoedig in...