Aloe vera
Door Udo Pollmer

Aloe vera© tilialucida / www.fotolia.de

De aloë vera geldt als „plant van de onsterflijkheid”. Het al sinds de Antieken bekende natuurgeneesmiddel; heeft een indrukwekkende carrière achter zich en is intussen als “gezonde voeding” in het groenteschap beland. Verkeerd klaargemaakt is het niettemin een plant van de sterflijkheid.

De levensmiddelenbewaking uit Stuttgart heeft zich – bijna tegelijk met de Stichting Warentest – een zogenaamde “wonderplant” aangenomen, die zelfs als “Plant van de onsterflijkheid” aangeprezen word: de aloë vera. Daar kon kennelijk ook de levensmiddelenhandel geen weerstand aan bieden en nam de vlezige bladeren in het assortiment verse groente op. Helaas bevat het bladerwerk de giftige anthrachinonen, die voor consumptie zorgvuldig verwijdert moeten worden.

Eetbaar is namelijk alleen het geleiachtige binnenste van het blad, dus de wateropslag van de woestijnplant. Tamelijk problematisch is het gele,...

Diëten maken dikker!
Vertaling door Piet van Veghel

JoJo© MaryPerry / www.fotolia.de

Of er in januari sneeuw valt, is niet zeker. Maar de “sneeuw van gisteren” valt zo zeker als het amen in de kerk: Elk jaar prijzen de media de nieuwste Nieuwjaars diëten aan. “Eenvoudig slank”, zo luidt de verlokkende slogan 2015, om burgers die af willen nemen tot de koop van de dieet-special uitgave te verleiden. Intussen is het niet meer te bestrijden, dat diëten niet slank maken, maar op de langere termijn dikker”, verklaart oecotrofoloog Uwe Knop, “ daarom kan men enkel een goede raad geven: Houd u zich verre van afvalkuren!” Daarbij speelt het geen rol of er punten, pillen, poedertjes, low- of highCarb of welke fantasieën vindingrijke dieetaanbieders dan ook als het “non-plus-ultra” positioneren. “Alle diëten werken hetzelfde – het aanvankelijke gewichtsverlies berust meestal op...

Afvallen met Cleopatra
Door Udo Pollmer

Kleopatra

Het Oude Egypte beleefd juist nu een renaissance: Cleopatra wordt met haar vermeende vleesloze voeding tot de Heidi Klum van de Antieke tijd gehypt. Eerder een verdichtsel als waarheid, meent Udo Pollmer, die het menu van de oude Egyptenaren eens nader bekeken heeft.

Beauty –en dieetblogsters is het gelukt, de laatste heerseres van het Oude Egypte haar geheim van schoonheid en eeuwige jeugd te ontfutselen. Cleopatra, die ondertussen tot een soort Heidi Klum van de oudheid muteerde, wist natuurlijk, hoe men de rijkste en machtigste mannen verleid. Voor dit doel at zij, aldus onze informanten, amandelen, bananen en natuurlijk knoflook. Zo konden de Romeinse veldheren de dames ook in het donker vinden.

Ze at, zo word er op internet gefluisterd, zelfs wat vlees, zij het alleen de magere stukjes, met daarbij een paar hapjes gezonde vis. Natuurlijk vastte de “droomvrouw uit de antieke tijd” regelmatig en beperkte zich anders met wat groente & fruit. Waarvandaan weten dat onze beauty-vakkrachten? Heel eenvoudig: Omdat het uit hun wereldvisie de enige mogelijkheid...

EPIC-fout: Volgende studie, volgende flop!
Vertaling door Piet van Veghel 

JungbrunnenDe bron van de eeuwige jeugd /
Lucas Cranach d.Ä.
Midden in komkommertijd verspreidde een persbericht van het Duitse DKFZ de bekende voedingsmythen: Wie veel groente en fruit eet en weinig rood vlees en worst consumeert, die leeft naar kennelijk langer1. Maar hier ontbreken de nodige details, om de “Levensverlengende” werking van groente en fruit te kunnen bevestigen. Er werd eveneens afgezien van een aanwijzing, dat het zich bij deze EPIC-analyse – zoals bijna altijd bij voedingsonderzoek – om een observatiestudie gaat, die geen oorzaak-gevolg verband mogelijk maakt. “Bekijkt men de originele studie gedetailleerd, dan ziet men, dat ook dit papier slechts bloedeloze, willekeurig geconstrueerde voedingsonzin levert”, verklaart voedings wetenschapper Uwe Knop.

Groente & Fruit „verlengt“ alleen het gezicht van de lezers!

Het is geen toeval, dat groente en fruit niet in de samenvatting genoemd worden: In de studie werden de groente- en fruit eters in slechts twee groepen ingedeeld – hoge consumptie (meer als 200 gram per dag) en geringe consumptie (onder 200 gram per dag)2. Deze indeling staat geen verfijnde uitspraak toe. „Klaarblijkelijk pasten de correlaties op de ...

Welk Stofwisselingstype bent u?
Door Udo Pollmer

Gemuese© travelbook / www.fotolia.de

Wie broodjes of pasta nodig heeft, die raakt eerder gefrustreerd van de koolhydraatarme Low-Carb voeding. Er zijn echter wel degelijk personen, die met het dieet succes behalen. Onze columnist Udo Pollmer meent: Dat ligt aan de stofwisseling – en pleit voor beter nakijken.

Het magazin “Stern” heeft moedig een “dieet-leugen” aan de kaak gesteld: Het waarschuwt voor “Low-Carb”- dus een voeding, die koolhydraten door vet en eiwit vervangt. Want, aldus het magazin: De idee, af te nemen “zonder het knagende hongergevoel” zou eenvoudig “te mooi, om waar te zijn”. Voor volkoren, rauwkost en joggen bestaan er...