De aanbeveling van de WHO kan u uw verstand laten verliezen!

Zeitungsleser© kues1 / www.fotolia.deDe „mondiale hoeders van de gezondheid” van de WHO hebben weer eens een bijzonder soort PR-stunt gelanceerd: Hun eis, de suikerconsumptie naar 5 % omlaag te brengen, om de “overgewichtsepidemie te stoppen”, gaat als een lopend vuurtje door de media. De Spiegel heel kort en bondig: “WHO raad niet meer dan zes theelepeltjes per dag aan”. Laten we het kort en pijnloos zeggen: “Deze eis is klaarblijkelijk een verkapte marketing actie voor kunstmatige zoetstoffen, want er is geen enkel deugdelijk bewijs, dat suiker dik of ziek maakt”, verklaart Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor Levensmiddelen –en Voedingswetenschappen.(EU.L.E.e.V.).

Zelfs bij cariës hebben ondertussen de zuren de suiker van zijn plaats verdrongen ( het maakt niet uit of het van gummibeertjes of fruit afkomstig is): Ze vallen het tandglazuur aan – en wel onmiddellijk bij consumptie. Ook als de oorzaak van diabetes deugt de suiker niet, ofschoon decennialang tevergeefs geprobeerd is, een samenhang...

Door Udo Pollmer

WeizenfeldFoto: Bluemoose
Lizenz: CC BY-SA 3.0

Tot voor enkele jaren meenden Australische onderzoekers na een lang zoeken eindelijk de oorzaak van PDS, het prikkelbare darm syndroom, ontdekt te hebben: alles wees op de eiwitten van tarwe, ook wel gluten genaamd. Nu zijn gluten geen onbekenden. Ze gelden al lang als veroorzakers van coeliakie, een darmontsteking. Nu kwam daar als nieuw ziektebeeld de glutengevoeligheid bij, die gepaard gaat met winderigheid, diarree en buikpijn - echter zonder de darmveranderingen die kenmerkend zijn voor coeliakie. Tot dusverre werd deze gevoeligheid onder de term ‘prikkelbare darm’ ondergebracht.

Gelukkig hebben de ontdekkers van de gevoeligheid hun studie nog eens herhaald - dit keer met de wetenschappelijke methodologie. Resultaat: "in tegenstelling tot onze eerste studie, konden wij totaal...

Ontbijten heeft maar een doel: het verzadigen van kinderen!

Sandwich Fruehstueck© cromary / www.fotolia.de

“Het ontbijt thuis houdt het hart van kinderen gezond” – met deze fictieve PR-bewering wilden Duitse onderzoekers de media weer eens het geliefde sprookje van het “gezonde ontbijt” toejuichen. “Wie het hartinfarct risico van kleuterschoolkinderen al kan voorspellen, zou zich liever op het ‘lezen van koffiedrab’ specialiseren. Wanneer het al zo is, dan draagt de stress, die zulke mededelingen bij de ouders veroorzaken, aanzienlijk meer bij aan het vroegtijdig overlijden, dan een kinderontbijt – van welke aard dan ook”, aldus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor levensmiddelen- en Voedingswetenschappen (EU.L.E. e.V.). Het is niet van belang dat het hier bij deze voedingsstudie ook om een observatiestudie handelt, waaruit zich in het beste geval een plausibiliteits-hypothese laat distilleren. Maar zelfs dit lage niveau in ogenschouw nemend dringt de boodschap van het “gezonde kinderontbijt” door als de kleine boodschap in de zandbak. “De gegevens van de originele studie staan niet eens een vaag vermoeden toe, dat ontbijten misschien wel kinderhartjes zouden kunnen beschermen: Het meeste...

Brotzeit door Udo Pollmer

Guerteltier

Kent u de celebrity-kok die met de slogan werft dat hij "geniaal gezond" kookt? Het gaat over Jamie Oliver, voor sommige helemaal de Britse versie van Sarah Wiener. Bekend werd hij doordat hij tijdens zijn missie voor het gezonde voedsel de fastfood gigant Mcdonald's op de knieën dwong. Deze had voor zijn hamburgers stiekem een "Pink Slime" een rozig slijm gebruikt.

Jaren geleden, had de fastfoodketen besloten om tegemoet te komen aan de wens tot “gezondere" hamburgers en het gehakt voor de Amerikaanse markt niet alleen hygiënischer, maar ook vetarmer aan te bieden. Het publiek juichte deze stap toe, eindelijk werd er iets voor de gezondheid gedaan.

Het procedé was allesbehalve geheim: Rundergehakt werd zolang...

Alle diëten werken hetzelfde – ze werken niet!
Vertaling door Piet van Veghel

Gemuese Augen© chrisdorney / www.fotolia.de

Inmiddels heerst er wetenschappelijke consensus, dat alle diëten even onwerkzaam zijn – om het even van welke nieuwe marketingtruc ’s de verkoper zich bediend. Desalniettemin verschijnen er steeds weer studies op de schermen van de media, die vermeende voordelen van bepaalde dieetvormen uitdragen. Zo wilde laatst een onderzoek van de Tulane Universiteit (New Orleans) ons wijs maken: Met LowCarb neemt men meer af als met LowFat en tegelijk beschermt men ook nog zijn hart –en bloedsomloopsysteem. “Ook al geven de auteurs deze tegenwoordig populaire LowCarb-trend voeding – het originele werk laat deze conclusies niet in de minste wijze toe, in tegendeel zelfs”, aldus voedingswetenschapper Uwe Knop. “Het papier is van het laagste wetenschappelijke peil en zit zo vol ongerijmdheden, statistische goocheltrucjes en ontbrekende gegevens, dat er in dit koude jaargetijde...