De aanbeveling van de WHO kan u uw verstand laten verliezen!

Zeitungsleser© kues1 / www.fotolia.deDe „mondiale hoeders van de gezondheid” van de WHO hebben weer eens een bijzonder soort PR-stunt gelanceerd: Hun eis, de suikerconsumptie naar 5 % omlaag te brengen, om de “overgewichtsepidemie te stoppen”, gaat als een lopend vuurtje door de media. De Spiegel heel kort en bondig: “WHO raad niet meer dan zes theelepeltjes per dag aan”. Laten we het kort en pijnloos zeggen: “Deze eis is klaarblijkelijk een verkapte marketing actie voor kunstmatige zoetstoffen, want er is geen enkel deugdelijk bewijs, dat suiker dik of ziek maakt”, verklaart Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor Levensmiddelen –en Voedingswetenschappen.(EU.L.E.e.V.).

Zelfs bij cariës hebben ondertussen de zuren de suiker van zijn plaats verdrongen ( het maakt niet uit of het van gummibeertjes of fruit afkomstig is): Ze vallen het tandglazuur aan – en wel onmiddellijk bij consumptie. Ook als de oorzaak van diabetes deugt de suiker niet, ofschoon decennialang tevergeefs geprobeerd is, een samenhang...

Brotzeit door Udo Pollmer

Maehdrescher2Foto: Michael Gäbler
Lizenz: CC BY-SA 3.0

"Waar blijft het positieve?" werd er vroeger op de redacties gevraagd wanneer er weer eens artikelen aangeboden werden, dat de wereld snel zou vergaan. Bij alles wat we deden, of nalieten, dreigde vroeger of later een wereldondergang. De geestelijke vader van deze einde der tijden visioenen was de Club van Rome. Niemand stoorde zich aan het feit dat er van hun prognoses helemaal niets uitkwam. Het is nu weer tijd om de balans op te maken. Op tafel ligt namelijk een nieuw rapport over de Simon Abundance Index, genoemd naar de econoom Julian Simon (1932-1998). 

Deze index wordt sinds 1980 gebruikt om de...

over nitraat, stikstof, mest en drinkwater

Uilenspiegel 1 2018 miniAls onze voorvaderen wisten wat voor theater er wordt gemaakt rondom het "brandgevaarlijke" nitraat, zouden zij zich omdraaien in hun graf. Want van de beschikbaarheid van nitraat, dus in eerste linie drijf -en stalmest, hing de vruchtbaarheid van de bodem af, en daarmee dus de oogst en de hoop dat iedereen genoeg te eten zou hebben. Zonder nitraat geen plantaardig eiwit, en zonder plantaardig eiwit geen vlees.

Nitraat is zo te zeggen het bloed van de aarde. In ons drinkwater zit maar een klein beetje, meestal zo'n 10 tot 20 milligram per liter. Exorbitant hoge gehalten bevinden zich in groenten. Zo is bijvoorbeeld 7 gram per kilo toegestaan in rucola. Een hele reeks groenten bevat meerdere grammen. Als nitraat zo gevaarlijk zou zijn, zou een verbod op de consumptie van groenten een levensreddende maatregel zijn. Bescherm de mensheid, vrouwen en kinderen eerst!

Aangezien nitraat en zijn reductieproducten, nitriet en...

Ontbijten heeft maar een doel: het verzadigen van kinderen!

Sandwich Fruehstueck© cromary / www.fotolia.de

“Het ontbijt thuis houdt het hart van kinderen gezond” – met deze fictieve PR-bewering wilden Duitse onderzoekers de media weer eens het geliefde sprookje van het “gezonde ontbijt” toejuichen. “Wie het hartinfarct risico van kleuterschoolkinderen al kan voorspellen, zou zich liever op het ‘lezen van koffiedrab’ specialiseren. Wanneer het al zo is, dan draagt de stress, die zulke mededelingen bij de ouders veroorzaken, aanzienlijk meer bij aan het vroegtijdig overlijden, dan een kinderontbijt – van welke aard dan ook”, aldus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor levensmiddelen- en Voedingswetenschappen (EU.L.E. e.V.). Het is niet van belang dat het hier bij deze voedingsstudie ook om een observatiestudie handelt, waaruit zich in het beste geval een plausibiliteits-hypothese laat distilleren. Maar zelfs dit lage niveau in ogenschouw nemend dringt de boodschap van het “gezonde kinderontbijt” door als de kleine boodschap in de zandbak. “De gegevens van de originele studie staan niet eens een vaag vermoeden toe, dat ontbijten misschien wel kinderhartjes zouden kunnen beschermen: Het meeste...

Brotzeit door Udo Pollmer

Foto: Petra Bork / pixelio.deFoto: Petra Bork / pixelio.de

Nu de lijst van bijwerkingen van sojamelk steeds langer en onsmakelijker wordt, richt de wereld van melkverachters zich nu op een soortgelijke vloeistof, ditmaal gemaakt van haver. Gelukkig zijn er bij de haver geen nare bijwerkingen zoals bij soja te verwachten. 

In de ogen van de melkweigeraars lijden de koeien vreselijk onder de melkmachine, en melken zou een perfide wijze zijn om de arme dieren "uit te buiten". Daar hebben de valse vrienden van de koe zich wat op de hald gehaald, nu wordt in plaats daarvan hun beurs gemolken. Voor een liter, die voor bijna 90% uit water bestaat met daarin een handvol havervlokken, betalen ze wel 2 euro en soms nog meer. De waarde van deze grondstoffen ligt in het een-cijferige bereik.

In die paar centen is de verwerking van haver...