De aanbeveling van de WHO kan u uw verstand laten verliezen!

Zeitungsleser© kues1 / www.fotolia.deDe „mondiale hoeders van de gezondheid” van de WHO hebben weer eens een bijzonder soort PR-stunt gelanceerd: Hun eis, de suikerconsumptie naar 5 % omlaag te brengen, om de “overgewichtsepidemie te stoppen”, gaat als een lopend vuurtje door de media. De Spiegel heel kort en bondig: “WHO raad niet meer dan zes theelepeltjes per dag aan”. Laten we het kort en pijnloos zeggen: “Deze eis is klaarblijkelijk een verkapte marketing actie voor kunstmatige zoetstoffen, want er is geen enkel deugdelijk bewijs, dat suiker dik of ziek maakt”, verklaart Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor Levensmiddelen –en Voedingswetenschappen.(EU.L.E.e.V.).

Zelfs bij cariës hebben ondertussen de zuren de suiker van zijn plaats verdrongen ( het maakt niet uit of het van gummibeertjes of fruit afkomstig is): Ze vallen het tandglazuur aan – en wel onmiddellijk bij consumptie. Ook als de oorzaak van diabetes deugt de suiker niet, ofschoon decennialang tevergeefs geprobeerd is, een samenhang...

Een echte kassakraker

Door Udo Pollmer

bunte Pillen© Andreas F. / www.fotolia.de

Hetzij in de vorm van pillen of poedertjes: vitaminen worden steeds weer als ware wondermiddelen aangeprezen. Was het in de 90-er jaren vitamine D, vandaag beleeft vitamine C de hype. Daarvan profiteert echter alleen de industrie, de gezondheid heeft het nakijken, zo bericht Udo Pollmer.

De strijd om de vitaminen woedt nu al meer dan 100 jaar en het publiek kan nog steeds geen winnaar uit het gewoel ontwaren. Maar boven al het gekrakeel uit schalt de muziek van de fabrikanten. Ze dichten voortdurend nieuwe wonderen toe aan hun pillen en poeders, die andere vergelijkbare producten, zoals het geweide water van Lourdes in de schaduw stellen. Ondertussen veroorzaken rigoureuze test-experimenten binnen de professionele wereld een oorverdovende stilte.

Momenteel hebben die het de goed verkopende vitamine D in de greep. Stichting Warentest kwam tot de conclusie, dat de gebruikelijke...

Ontbijten heeft maar een doel: het verzadigen van kinderen!

Sandwich Fruehstueck© cromary / www.fotolia.de

“Het ontbijt thuis houdt het hart van kinderen gezond” – met deze fictieve PR-bewering wilden Duitse onderzoekers de media weer eens het geliefde sprookje van het “gezonde ontbijt” toejuichen. “Wie het hartinfarct risico van kleuterschoolkinderen al kan voorspellen, zou zich liever op het ‘lezen van koffiedrab’ specialiseren. Wanneer het al zo is, dan draagt de stress, die zulke mededelingen bij de ouders veroorzaken, aanzienlijk meer bij aan het vroegtijdig overlijden, dan een kinderontbijt – van welke aard dan ook”, aldus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor levensmiddelen- en Voedingswetenschappen (EU.L.E. e.V.). Het is niet van belang dat het hier bij deze voedingsstudie ook om een observatiestudie handelt, waaruit zich in het beste geval een plausibiliteits-hypothese laat distilleren. Maar zelfs dit lage niveau in ogenschouw nemend dringt de boodschap van het “gezonde kinderontbijt” door als de kleine boodschap in de zandbak. “De gegevens van de originele studie staan niet eens een vaag vermoeden toe, dat ontbijten misschien wel kinderhartjes zouden kunnen beschermen: Het meeste...

Kooktrend

Door Udo Pollmer

Oma kocht Huhn© Gennadiy Poznyakov / www.fotolia.de

Versgeplukt, rauw, zonder chemische toevoegingen: zoals vandaag de dag over koken zoals in oma’s tijd geblogd word, is niets anders dan een verheerlijkende terugblik, zo kritiseert Udo Pollmer. Want juist onbehandeld voedsel viel helemaal niet in de smaak bij grootmoeder, weet onze levensmiddelenchemicus.

Wanneer hamburgers uit meelwormen als voeding van de toekomst word aangeboden, dan mis ik de behoedzame waarschuwing, dat men niets zou moeten eten, wat grootmoeder niet als zodanig herkend zou hebben. Deze populaire these hebben we te danken aan de auteur Michael Pollan, die naar een pakkend antwoord op de overstelpende terechtwijzingen van de voedingsadviseurs zocht.

Momenteel zou deze „basisregel“ vooral voor industrieel bewerkt, naar men zegt “onnatuurlijke” voeding vol chemische toevoegingen...

Alle diëten werken hetzelfde – ze werken niet!
Vertaling door Piet van Veghel

Gemuese Augen© chrisdorney / www.fotolia.de

Inmiddels heerst er wetenschappelijke consensus, dat alle diëten even onwerkzaam zijn – om het even van welke nieuwe marketingtruc ’s de verkoper zich bediend. Desalniettemin verschijnen er steeds weer studies op de schermen van de media, die vermeende voordelen van bepaalde dieetvormen uitdragen. Zo wilde laatst een onderzoek van de Tulane Universiteit (New Orleans) ons wijs maken: Met LowCarb neemt men meer af als met LowFat en tegelijk beschermt men ook nog zijn hart –en bloedsomloopsysteem. “Ook al geven de auteurs deze tegenwoordig populaire LowCarb-trend voeding – het originele werk laat deze conclusies niet in de minste wijze toe, in tegendeel zelfs”, aldus voedingswetenschapper Uwe Knop. “Het papier is van het laagste wetenschappelijke peil en zit zo vol ongerijmdheden, statistische goocheltrucjes en ontbrekende gegevens, dat er in dit koude jaargetijde...