De ademhaling van de aarde of hoe klimaatbeschermers met moerasgas de atmosfeer vergiftigen

Brotzeit door Udo Pollmer

Matsch

De „mensengemaake klimaatverandering" blaast ons toe vanuit de mond van koeien. De adem van vee verpest onze goede lucht met methaan, met moerasgas. Omdat er steeds meer runderen kwamen, zou ook het methaangehalte in de atmosfeer enorm gestegen zijn. Wat de viervoeters betreft, moet ik onze klimaatfreaks teleurstellen: De wereldwijde veestapel is volgens het statistiekenportaal Statista sinds 1990 juist iets gedaald. Voor de industrialisering van de landbouw werden er zelfs nog meer runderen gehouden. Klimaatbeschermers hebben het probleem op hun eigen manier opgelost: ze veronderstellen gewoonweg hogere bestanden.

Runderen produceren methaan, beter gezegd hun pensflora doet dat. Nu heeft niet alleen melkvee een pens, maar...

Brotzeit door Udo Pollmer

Fake Burger

Waarom zouden we gearomatiseerde plantaardige gehaktballen eten? Jarenlang is ons heerlijk laboratoriumvlees uit stamcellen beloofd. Start-ups hebben toch al lang een grote verscheidenheid aan gekweekt vlees ontwikkeld. In de veganistische jubelpers lees ik al jaren dat we alleen nog maar hoeven te beslissen welke diersoort als eerste op de markt zou komen, en of in de vorm van steak, schnitzel of ham. Binnen een paar weken zou alles panklaar zijn.

"Nu begint het tijdperk van het laboratoriumvlees", jubelde de branche een jaar geleden. Bedrijven over de...

Brotzeit door Udo Pollmer

Fake Wurst

Zoals bekend lost het veganisme alle dringende problemen op, die we zonder de media nooit zouden hebben opgemerkt. Het doet mensen geloven dat het hen slank, fit en mooi zal maken; sommige veganistische websites verzekeren ons zelfs dat we er "quasi eeuwig door kunnen leven“. De nobele veganist eet geen dier, hij wacht gewoon tot het krepeert, zodat het niet hoeft te lijden. Hij beschermt het klimaat omdat deze ondervoeding de mensheid helemaal vanzelf decimeert. Alleen de aankoop van vegane worstjes verlost ons van onze schuld, waarmee wij, levende mensen, onszelf hebben opgezadeld door onze overbevolking.

Als hamburgers ethisch en gemakkelijk kunnen worden vervangen door gehaktballetjes op plantaardige basis, waarom...

Brotzeit door Udo Pollmer

OelplattformFoto: Agência Brasil
Lizenz: CC BY 3.0 BR

Onrust bracht het bericht van de NASA, dat op hemellichamen van het zonnestelsel overvloedig methaan aanwezig is, meren vol methaan, wolken die methaan laten regenen, bronnen waaruit methaan opborrelt, atmosferen van het brandgevaarlijke "klimaatgas" dus. De ruimteorganisatie doet nu onderzoek naar de evolutie van organisch materiaal in de diepten van het heelal. Daardoor mag publiekelijk een vraag aan de orde gesteld worden, waarbij zelfs Nobelprijswinnaars tot nu toe tot zwijgen veroordeeld waren. 

Het gaat om het eeuwenoude strijd over de vraag of fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en...

Brotzeit door Udo Pollmer

Stinky tofuFoto: Yun Huang Yong
Lizenz: CC BY 2.0

Nu hebben ook de Japanners ontdekt dat tofu dommer maakt. De grote prospectieve Japan Public Health Center Study volgde burgers van middelbare leeftijd vanaf 1995. Twintig jaar later werd een hogere incidentie van "cognitieve stoornissen" (cognitive impairment) en zelfs dementie gediagnosticeerd bij degenen die graag soja aten. Het verwoestende resultaat is nu pas publiek gemaakt.

Daarmee worden de resultaten van oudere studies uit China, de VS en Indonesië bevestigd. Vooral regelmatige sojaconsumptie, zo’n twee keer per week, plaveide de weg voor dementie. Bij de Amerikaanse testgroep openden artsen de schedels na...