gepubliceerd in Sonntag Aktuell, 13 april 2014

PDF-download

NG: Heer Pollmer, gezond blijven kan men alleen, als men eet en drinkt, wat men niet mag, en doet waar men geen zin in heeft, zegt Mark Twain.

UP: Bingo! In een protestantse omgeving is alles waar we van houden, des duivels. De Geest is sterk, en het vlees is zwak. Maar ik zeg: De geest van de Voedingsadviseurs is zwak, maar het vlees is slim.

NG: Apropos: Vlees is niet zo de trend. Steeds meer mensen, waaronder veel jongeren, zijn Veganistisch. Er zijn ook ethische gronden om veganistisch door het leven te gaan.

Salatteller© Bastian Weltjen / www.fotolia.deUP: Natuurlijk wordt dat alles dan met een moraal sausje overgoten – om het even of het klimaat van de ondergang gered moet worden of het jeugdige lichaam behoedt moet worden voor Alzheimer – daar komen dan de uitspraken vandaan over dieren, waarvan men houdt en die men niet wil eten. Zo willen zij hun onschuld bewaren. Daarachter steekt natuurlijk ook de weigering volwassen te worden en zich verre te kunnen houden van al het boze in de wereld. En toch zuigen ze met elke ademteug de wereld naar binnen en blazen met hun “uitlaatgas” die weer de wereld in. Een leven leeft van het leven van anderen. Dat noemt men voedselketen. Om al dat graan en vruchten van veganisten te oogsten en op te slaan, moeten woelmuizen en ratten massaal gedood worden. En die worden gruwelijker om zeep geholpen als de varkens in een modern slachthuis. Ook wij mensen zijn onderdeel van de natuur en leven in een voedselketen. Wij mensen hebben het echter voor elkaar gekregen zelden gegeten te worden.

Gesprekken over voeding lijken wel religieuze oorlogen. Eenieder houd zich niet alleen voor de gezondere, maar ook voor de betere Mens. Waarom?

UP: Waar klassieke religieuze ...

...waardes aan betekenis verliezen, komen andere denkbeelden, ook oude denkbeelden in nieuwe gedaanten naar boven. Als u 80 jaar terug gaat in de tijd, dan geldt de zogenaamde zelfbevlekking als oorzaak van alle ziekten. Men bond de kinderhanden boven de dekens vast. Met dezelfde kwaadaardigheid en achterbaksheid probeert men tegenwoordig de eetlust van de mensen te demoniseren. Men zoekt het heil niet langer in de tegenwoordige tijd, maar vorst in het verleden. Wie zich bezorgt maakt om zijn gezondheid, die dwingt zijn lijf tot dingen waartegen het zich weert, dan leef je bijzonder lang. En verwachtingsvol hongert zich een samenleving naar het verpleeghuis.

NG: Velen zeggen met voeding bijvoorbeeld het zogenaamde Middellandse Zee Dieet, kun je zelf bijdragen aan je eigen gezondheid: 30% minder diabetis-A gevallen, minder kans op hart- en vaatziektes. Japanners beweren ongeveer hetzelfde: weinig vet en veel vis bewerkstelligen een langere levensduur.

UP: Eerstens: Wat tegenwoordig als Middellandse Zee Dieet aangeprezen wordt, is weinig vet, weinig vlees en veel rauwkost. En dat is precies het tegenovergestelde wat aan de Middellandse Zee gegeten wordt! De vleesconsumptie in Spanje is bijvoorbeeld beduidend hoger als in Duitsland, het eten zwemt in het vet en is zout. Er wordt traditioneel wijn bij gedronken en geen limonade light. In Italië eet men pizza en pasta, wat hier als Fast Food verketterd word. En we zijn alweer bij het volgende religieuze thema. Hoe betrouwbaar zijn de overlijdensaktes in Griekenland of Japan? Het zou in Japan krioelen van de meer dan 100 jarigen, die met hun tandeloos gehemelte de vis van de graat peuzelen en rijst. Toen de Japanse overheden  hun meer dan 100 jarigen wilden bezoeken, bleek dat al die oudjes niet meer in leven waren. ’s Nachts waren honderdduizenden verdwenen. De hogere levensverwachting was het gevolg van generatielange pensioenfraude. De vertegenwoordiger van de regering beklaagde zich over de teloorgang van de moraal.

NG: De geperste olijfolie is volgens ook niet gezonder als boter en vet?

UP: Alle vetten, die u eet, verandert ons lichaam in landdiervetten, omdat ons lichaam geen visolie gebruiken kan. Als kinderen geboren worden, maakt het lichaam ook in Griekenland uit olijfolie melkvet, (boter), om de honger van de zuigeling te kunnen stillen. Dat is een geweldige evolutionaire verworvenheid. Wij zijn nu eenmaal zoogdieren!

NG: De mensen rondom de Middellandse Zee gebruiker meer olie dan boter om mee te koken en zijn toch ook zoogdieren?

UP: Ze kunnen ook wonderbaarlijk met olijfolie leven – maar u vroeg naar gezondheid. Wij hebben hier op onze breedtegraad veel veehouderij, omdat wij in de Alpen of in het Schwarzwald slecht Ananas kunnen verbouwen. In het zuiden is de olijfboom de effectiefste vetleverancier, voor varkens is het daar meestal te droog. U kunt natuurlijk zeggen, ik voed me met de specialiteiten uit Marseille. Dat is weliswaar niet ecologisch, maar anders geen probleem. Maar een Bouillabaisse is toch niet gezonder als Spätzle met linzen en frankfurters.  

NG: Dan kan ik nu ook met een zuiver geweten rauwmelkse boter eten?

UP: Daarvoor heeft u uw geweten niet nodig, maar uw gehemelte. Die geeft u kracht.

NG: Houd u voedingsadviezen zoals dat we veel groente en fruit (5 per dag) moeten eten bijvoorbeeld, voor kletskoek?

UP: Vele mensen die zich aan de gebruikelijke aanbevelingen houden lijden tegenwoordig aan ernstige darmproblemen. Die zijn in Duitsland parallel gestegen met de 5 per dag groente of fruit campagne. Het gaat hier om de principiële vraag: De idee van een voor allen gelijkermate gezonde voeding is zo, alsof ze voor alle mensen dezelfde schoenmaat  zou bestaan. Dus kolder. Zoals het immuunsysteem voor iedereen verschillend is, zo is het ook met de spijsvertering. Er bestaat geen voeding die voor iedereen even goed is ! Had ik 40 jaar geleden de adviezen opgevolgd die voedingsdeskundigen gaven: veel vlees eten, immers een brok levenskracht, dan had ik voor die hoeveelheid de maag van een tijger nodig gehad. Aan het einde van mijn studie had ik me toe moeten leggen op de spijsvertering van een scharrelkip en een snavel moeten hebben voor al het graan. Tegenwoordig heb ik een pensmaag nodig om al het vegetarische strogoed te kunnen verteren. Maar mijn spijsverteringskanaal is nog altijd dezelfde ! De aanbevelingen passen die niet aan. Telkens weer word er alleen maar een ander varken door het dorp gejaagd. Oude wijn in nieuwe zakken. Mij ergert deze onoprechtheid.

NG: Hebt u een voorbeeld?

UP: Calcium in de menopauze, dat goed voor de botten zou zijn. Theoretisch zou het tegen osteoporose moeten werken. Ondertussen heeft men in een grote studie onder vrouwen ontdekt, dat het calcium geen weet heeft van de vooruitzichten en zich derhalve liever in de bloedvaten dan in de botten op laat slaan. Het leidt, wie had dat gedacht, tot aderverkalking. In de studie was een duidelijke toename van het aantal hartinfarcten te zien.. 

NG: Een bepaalde hoeveelheid voedingskennis kan geen kwaad. Juist op de scholen zou voedselvoorlichting hulpvol zijn?

UP: Dan zou daarin dezelfde onzin verteld worden als in de laatste 40 jaar aan vele vrouwen die geloof hechten aan het calorieën tellen en wier levenskwaliteit werd geruïneerd. In plaats van de jongere generatie angst voor vet in te boezemen, zou men hun moeten tonen, hoe je moet koken, hoe je uit gewone rauwe producten een traditioneel gerecht bereid – en geen rauwkostgarnituur snijden, want dat verstaat men vandaag de dag op vele scholen onder “kookonderwijs”. 

NG: Maar flink vet op de botten kan toch niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid en de gewrichten? 

UP: Vele mensen worden dikker, wanneer zij hevig onder stress staan, gepest worden, zich in een uitzichtloze situatie bevinden. Dan komen ze aan, omdat hun lichaam het hormoon cortisol uitscheid. Dat is hetzelfde als wat in cortisoltabletten zit. Die bevorderen ook buikvet, daarnaast ook suikerziekte en hartinfarcten. De magere mensen vallen bij stress af, corpulente mensen komen aan. Dat zijn hormonale werkingen. Diëten betekenen voor het lichaam hevige stress. Ook een mopshond word geen windhond, wanneer je hem maar lang genoeg laat hongeren. Vaak werken afval-tips toch een beetje sadistisch. 

NG: Allemaal sadisten? Dat riekt een beetje naar achtervolgingswaan….. 

UP: Maar neen: Dat met diëten niet het reservevet afgebouwd word, weten afgestudeerde voedingsvakkrachten natuurlijk. In plaats van aan de buik verdwijnt gewoonlijk als eerste het vet rond de borsten. Dat vet komt later terug  maar dan op de buik en aan de benen. Geweldig !  Calorieën sparen werkt ook op de psyche: men word onuitstaanbaar en kribbig, de collega’s op het bureau zullen het merken, en het geeft stress binnen het gezin. Iedere voedingsadviseuse weet dat. Een collega uit een desbetreffende redactie vertelde mij eens: “Natuurlijk weten wij, dat die vrouwen door onze diëten dikker, ongelukkiger en zieker worden. Maar als wij niets doen, kopen ze ons tijdschrift niet meer.” Eerlijk gezegd, dat geloof ik niet.

 

Met smaak door het leven. De levensmiddelentechnicus Udo Pollmer, 59, leider van het Europees Instituut voor Levensmiddelen en Voedingswetenschappen. Pollmer spreekt de gangbare wetenschappelijke thesen tegen. Zo polemisch hij is, scherpt hij toch het bewustzijn, daarop te letten of een voedingsadvies alleen maar vermoedelijk de gezondheid dient, of ook wetenschappelijk onderbouwd is. Pollmer spreekt’s zaterdags in de uitzending “Mahlzeit” (DeutschlandradioKultur) over voeding. Hij heeft boeken uitgegeven, waaronder een “Lexicon van wijdverbreide misverstanden over Voedsel”.