„Superfoods“
Door Udo Pollmer

Avocado© eyewave / www.fotolia.de

De avocado is gezond, maar nog veel gezonder is haar pit – zo heet het. Gemalen en als smoothie-ingrediënt moet het een “superfood” worden. Maar Udo Pollmer waarschuwt: Er loert gif in de harde, bittere kogel.

„Boter van het bos“ – zo wordt ondertussen een zuidvrucht omschreven, die voorheen als “alligator-peer” door het leven ging, omdat ze deed denken aan de kop van het reptiel. We hebben het hier over de avocado. Het vet van de vrucht zou supergezond zijn, omdat het rijkelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatte. Daarvoor in de plaats kunt u ook een klontje boter op uw brood smeren, dat bevat dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetzuren als in een hele avocado. De avocado is het namelijk gelukt, een vruchtvlees te produceren, dat net zo...

...vet als boter smaakt. Desondanks ligt het vetgehalte van het vruchtvlees onder de 20 procent – het meeste is water. Bij boter liggen de verhoudingen exact omgekeerd.


Avocado’s veroorzaken diabetes bij proefdieren

De avocado heeft nog een middeltje tot bedrog: daar ze geen zoete koolhydraten in zich herbergt, grijpt ze naar een kunstgreep. Ze produceert een substantie genaamd mannoheptulose. Deze is onverteerbaar en blokkeert de vorming van insuline zodat hoge bloedsuikerspiegels bereikt kunnen worden. Vroeger gebruikte men deze stof, om bij proefdieren diabetes te veroorzaken. Daarom wijzen oplettende artsen hun patiënten erop, dat ze zich niet hoeven te verbazen, wanneer hun bloedsuiker ontspoort, als ze avocado’s gegeten hebben.


„70 procent van de voedingsstoffen zitten in de kern“

Maar de avocado bestaat niet alleen uit veel water en een beetje vet, voedingsdeskundigen hebben het intussen voorzien op de grote, harde kern. Die zou nog veel gezonder zijn dan het vruchtvlees. “Waarom je de avocado-pit altijd mee zou moeten eten”, verklaart een wonderlijke website genaamd ‘Wunderweib’: Nou, waarom dan? Omdat “70 procent van de gezonde voedingsstoffen van een avocado (…) in haar pit” zit. De redactie van “Brigitte” vult aan: “de pit bevat meer voedingsstoffen (…) dan de meeste andere groente –en fruitsoorten.” Dat is geen kunst, want die bestaan meestal voor meer dan 90 procent uit water.

De redactie van „Focus“ doet er nog een schepje bovenop. Ze adviseert om de pit te verpulveren, om hem in de muësli te kunnen strooien of om er thee van te trekken. Want de pit zou zelfs aminozuren bevatten en die zorgen voor het “kwijtraken van vet”. Eerstens zijn aminozuren – dus eiwit – in nagenoeg elke maaltijd voorhanden, en ten tweede blokkeren de bitterstoffen in de pit de verwerking van elk eiwit in het eten. Dus weer niks.


De pit is hard, bitter – en giftig

Niet voor niets heeft de plant, opdat geen enkele vraatvijand op het idee zou komen, de pit te gaan eten, deze meteen meervoudig beveiligd. In de pit zit immers haar nakomeling. Hij is keihard, glibberig en bitter, opdat nieuwsgierigen hem direct uitspugen. De voedingsvoorlichting zon op een uitkomst: Ze adviseert nu om de smaak eenvoudigweg te verdoezelen, door de pit in de mixer, samen met andere “superfoods” als smoothie te bereiden - bijvoorbeeld met spinazie, wiens gehalte aan oxaalzuren zoals bekend mag zijn, de tong verruwt en ongevoelig maakt.

De pit is niet alleen hard en bitter, hij is ook giftig. Om de avocado-kiem te beschermen bevat die van nature middelen tegen wormen, amoeben en schimmels. Dieren die ervan eten, gaan aan long –en leveraandoeningen lijden, sommigen sterven aan hartfalen. Bijzonder gevoelig reageren vogels, paarden, katten, honden en cavia’s. Ratten ontwikkelden bijvoorbeeld een vette lever. Verantwoordelijk daarvoor is het gehalte aan persine, een giftige vetzuurverbinding. Daartegenover geldt het vruchtvlees voor de mens als probleemloos – niet echter de schillen en de pitten.


Ingezet bij muizenbestrijding

Natuurlijk heeft de plant ondanks de robuuste afweer last van dierlijke plaagdieren. In de vrije natuur vreten boomratten, coyotes of olifanten het vruchtvlees. Slikken olifanten per ongeluk een pit door, dan komt hij er van achteren weer ongeschonden uit. Dat draagt bij aan de verspreiding van de boom.

Bij de tips, om de te geweldige pit toch vooral mee te eten, word graag als extra bevestiging medegedeeld, dat deze ook in het Mexicaanse thuisland gebruikt worden. Dat klopt. Hier het recept: Versplinter de avocado pit in piepkleine stukjes en bestrooi die met maas of roer de stukjes onder wat vet. Deze bereiding is daar een traditioneel muizengif. Eet smakelijk!