Formaldehyde, fijnstof en minerale oliën
Door Udo Pollmer

Adventskranz© eyetronic / www.fotolia.de

Chocolade is met mineraalolie vergiftigd, geurkaarsen veroorzaken astma-aanvallen en kerstservetjes kunnen kanker veroorzaken: Udo Pollmer ergert zich aan deze gezochte waarschuwingen, want werkelijk ziek maakt alleen de bangmakerij.

De adventstijd biedt gezondheidsexperts weer een perfecte gelegenheid om weer eens van zich te laten horen. Vol vuur bespreken ze in de media, in het bijzonder op Internet, dat kerstgeuren, contemplatief kaarslicht en zelfs adventskransen lijf en leden in gevaar kunnen brengen. Per slot van rekening zouden de etherische oliën de longen kapot maken,...

...geurkaarsen zouden giftige gassen zoals formaldehyde of koolmonoxide verspreiden. En de roet van de kaarsen zorgt dat in de hoofden het fijnstof alarm afgaat.

De tol die betaald moet worden voor de feestelijke stemming zijn astma-aanvallen, slijmhuidontstekingen, hoofdpijn, allergieën en natuurlijk – kanker. Vermoedelijk schenken de experts elkaar met de feestdagen de nieuwste gasmaskermodellen.

Die zouden misschien bescherming kunnen bieden voor de “enorme hoeveelheden” formaldehyde die geurkaarsen in de lucht brengen – met “ernstige consequenties voor de gezondheid”. Voor de goede orde: Formaldehyde ontstaat niet door geurkaarsen, maar wel in het lichaam – zomaar, zonder dat er een vlammetje aan te pas komt.

Volgens de Europese Levensmiddelen Autoriteit EFSA produceert iedere gezonde mens per dag via zijn stofwisseling ruim 70 gram formaldehyde. Wie gevoelig op formaldehyde of wat dan ook in de lucht reageert, blaast de kaarsen uit en lucht even; probleem opgelost.


A.u.b. geen servetjes mee opeten

Bij het aansteken van rookkegeltjes uit het Ertsgebergte of Tibetaanse rookstaafjes kringelen – zo waarschuwen milieuexperts – geweldige hoeveelheden fijnstof door de woning. Dat klinkt niet erg feestelijk. Daarbij plachten de wierookpotten in de kerk de EU-grenswaardes met een veelvoud te overschrijden. Loert vadertje dood tijdens de feestdagen misschien achter het altaar?
Wie altijd al voor het fijnstof vreesde, zou ervan af kunnen zien de haard aan te steken. Dat verspreid niet alleen weldadige warmte en een prettige sfeer, maar de houtkachels in de huishoudens produceren meer fijnstof dan al het verkeer bijeen.

Er bestaat kennelijk niets, wat onbenullig genoeg is, om niet als gevaarlijk bestempeld te worden: bijvoorbeeld de bontbedrukte “kerstservetjes”, want die “zouden kankerverwekkend kunnen zijn”. Een kleine tip voor diegene die waarschuwen voor de servetjes: Wie een vergiftiging wil vermeiden, dient de kleine servetjes niet op te eten, ook al zien ze er aantrekkelijker uit, dan de sla uit de kantine.


Angst voor mineraalolie

Moeders-zelfhulpgroepen werken energiek aan alternatieven voor de chocolade in de adventskalender, zodat hun spruiten niet door de nietige chocoladefiguurtjes verleid en vergiftigd worden, - daar zouden namelijk sporen van mineraalolie in kunnen zitten, dus stoffen, die niets vermoedende moeders in de vorm van cosmetica enthousiast op hun droge huid smeren. Ze beschilderen liever theelichtjes met de cijfers van 1 tot 24 en zetten die op een bord tezamen met dennenappels, twijgen en decoratie. Het ligt dan in de lijn der verwachting dat het droge spul vlam zal vatten wanneer grijpgrage kinderhandjes naar de vele brandende theelichtjes grijpen – en de woning afbrand.

Wie niets leukers kan verzinnen voor het feest, kan het voor zijn medemens nog altijd verzieken – natuurlijk met de beste bedoelingen. Zo hebben diëtistes bij hun calorieën controles op de kerstmarkten ook dit keer weer wat eetbaars op de korrel genomen: gebrande amandelen – pas op, suiker, glühwein – alcohol en poffertjes – zijn vet.


Ziek maakt alleen de bangmakerij voor kaarsen, servetten of

Men mag weliswaar alles consumeren, zo word ons onomwonden verzekerd – maar slechts spaarzaam en alleen wanneer men bereid is, zich de rest van het jaar aan de rauwkost te houden. Pal naast de lekkernijen loeren de griepvirussen: Juist op kerstmarkten zou men “een bijzonder hoog infectierisico lopen” – dus mondkapje niet vergeten.

Wanneer er iets ziek maakt, dan is het de bangmakerij voor kaarsen, servetjes of poffertjes. Cynisch zoals experts soms zijn, doen ze alsof ze alleen maar de gezondheid van het kind voor ogen hebben. Wie echter van zijn kinderen houdt. Opdat ze door de genegenheid ook kunnen gedijen, die gunt hen in dit donkere jaargetijde de lekkere en wonderbare dingen, die ons in de advent -en kersttijd geschonken worden – opdat ook de kinderoogjes twinkelen. Eet smakelijk!

 

Bronnen:

Anon: Weihnachtsservietten können Krebs erzeugen. Heilpraxisnet 15. Dezember 2014

Anon: Großes Risiko für die Gesundheit: So gefährlich sind Duftkerzen wirklich. Focus Online 18. Januar 2016

Bundesamt für Gesundheit (BAG): Raumdüfte. Bern 14. Juli 2015

Herzger M: Mediziner warnen vor Asthma und Allergien durch Duftkerzen und Duft-Marketing. Gesundheitlicheaufklärung.de 17. November 2010

EFSA: Endogenous formaldehyde turnover in humans compared with exogenous contribution from food sources. EFSA Journal 2014; 12: e3550

Weber S: Exposure of churchgoers to airborne particles. Environmental Science & Technology 2006; 40: 5251-5256

Chuang HC et al: Combustion particles emitted during church services: implications for human respiratory health. Environment International 2012; 40: 137-142

Berufsverband der Kinder- und Jugendärzte (BVKJ): Kinder- und Jugendärzte warnen vor ätherischen Ölen in Duftkerzen, -stäbchen und –lampen. 17.11.2016

Stiftung Warentest: Mineralöle in Kosmetika: Kritische Stoffe in Cremes, Lippenpflegeprodukten und Vaseline. 26. Mi 2015

Iinuma Y et al: Methyl-nitrocatechols: atmospheric tracer compounds for biomass burning secondary organic aerosols. Environental Science & Technology 2010; 44: 8453–8459

Anon: Kaminöfen: Wohlige Wärme mit Nebenwirkung. NDR Ratgeber 2. November 2015