Vijanden van suiker
Door Udo Pollmer

Gummibaerchen© nullacht-15 / www.fotolia.de

Gisteren gold het vet nog als levensbedreigend, vandaag is het teveel suiker. Dat we die compleet uit onze voeding zouden dienen te verbannen, omdat anders het leven gevaar loopt, vindt Udo Pollmer kolder. Zo bezien zou men ook diep inademen moeten verbieden.

De suiker komt steeds meer in het schootsveld van de voedings-milities. Op krijgshaftige toon eist deze dat we, de zoete verleider, het boosaardige gif, de afschuwelijke drug uit ons midden gaan bannen, als was het aloude voedingsmiddel een uitbraaksel van de duivel.

Gold tot dusverre het vet als het ‘God-zij-met-ons’, die het op onze gezondheid gemunt...

...zou hebben, nu is het alles, wat zoet is. Bij het lezen van de betreffende pamfletten dringt zich onwillekeurig de indruk naar voren, dat daarin enkel het woord “vet” door “suiker” vervangen werd.


Via omwegen van de suiker naar het hartinfarct

Naar believen staat de huishoudsuiker, de vruchtsuiker en de glucosesiroop aan de schandpaal. Als bijzonder kwaadaardig geldt de HFCS, een glucosesiroop uit maïszetmeel, die voor 58 % uit vruchtsuiker en voor 42 % uit druivensuiker bestaat. Het wordt in Amerika vooral voor limonades gebruikt, omdat men met deze mix voor dezelfde zoetheidsgraad beduidend minder suiker nodig heeft – eigenlijk een goede grond voor suikertegenstanders om vanwege de bespaarde calorieën de voorkeur te geven aan HFCS boven huishoudsuiker.

Wie wil kan met een kleine kunstgreep een verbinding tussen het hartinfarct en suiker construeren. Die weg voert over het metabolisch syndroom. Het syndroom ontstaat, wanneer mensen voortdurend onder druk komen te staan, wanneer ze zich in een uitzichtloze situatie bevinden, beroepsmatig of privé. Het voert tot een verhoogde uitstoot van het stresshormoon cortisol. Cortisol maakt dik, vooral aan de buik, het beschadigt de gewrichten, stimuleert het hartinfarct en voert tot diabetes.


Oorzaak en werking worden verdraaid

Deze effecten zijn ook van een langdurige inname van het medicament bekend. Wie zorgen heeft, troost zich graag met zoet. Dat vermindert de frustratie. Nu al laat zich oorzaak en werking verdraaien – en suiker is de schuld aan alles.

Het zijn echter niet zozeer de dikke kinderen, die veel zoetigheid eten, maar vooral de magere. Kinderen met weinig onderhuids vetweefsel zijn slecht geïsoleerd en hebben het snel koud. Daarom krijgen ze snel weer honger, vooral wanneer het koud is. Mollige kinderen zijn beter geïsoleerd, het lichaam verliest minder warmte en daarom zijn deze kinderen vaak geen zoetekauwen.

Net zo min als diëten slank maken, net zo min is suiker een dikmaker. Het zijn de onzinnige verboden, de dwang, het slechte geweten, die als stressoren werken en de gezondheid ondergraven.

Suiker word natuurlijk ook genuttigd omdat het, zoals de meeste levensmiddelen, calorieën bevat. Zoals men ademt, omdat de lucht zuurstof bevat. Laten we eens proberen om de zuurstof op analoge wijze te demoniseren: Veroorzaakt zuurstof immers geen oxidatieve stress en werkt het niet corrosief? Het tast zelfs metaal aan! Dan blijft er voor het lichaam weinig te lachen over, want oxidatieve stress zou immers de oorzaak van alle welvaartziektes zijn. Dat klopt weliswaar niet, maar het wordt graag aangenomen. 

Een overdosis zuurstof kan daadwerkelijk tot een longoedeem voeren – duikers kennen deze levensgevaarlijke situatie als het Lorrain-Smith-Effect. Zuigelingen lopen bijzonder veel risico. Bij te vroeg geborenen kan zuurstof tot blindheid voeren, de arts spreekt dan over een retrolentale fibroplasie.


Opgelet: Ademen bedreigt uw gezondheid !

Van het gevaar van dit gas kan iedereen zichzelf overtuigen: snel ademen veroorzaakt flauwte en draaierigheid. Doet het niet denken aan alcohol? Of wat denkt u hierover: Vele mensen kunnen zonder zuurstof helemaal niet meer leven, iedere minuut inhaleren ze meermaals het gas door hun neus tot in de longen – zuurstof produceert dus afhankelijkheid, of zelfs verslaving. Het gevaar loert overal! Volgens dit groteske patroon worden campagnes tegen de suiker in elkaar gezet – en vallen kennelijk op vruchtbare bodem.

Want nu word over een forse belasting en een leeftijdsgrens nagedacht, net als bij alcohol en tabak: Dan mogen gummibeertjes alleen nog maar aan volwassen klanten verkocht worden. Tijdens Pasen zullen er chocolade hazen uit bittere chocola zijn – maar niet met suiker, maar met kunstmatige zoetstof. Met de Kerst word de boom voor de kinderen met stukjes broccoli, selderie en gezonde voedingsplaatjes getooid – terwijl de ouders heimelijk een dure rumboon delen. Eet smakelijk!

 

Literatuur:

Fey A: "Achten Sie Ihr Essen, achten Sie sich selbst". FAZ-Online vom 9. Jan. 2017

Helms S: Der Neue auf der Zutatenliste. Brigitte 2017; H.1: 112-113

Lustig RH et al: The toxic truth about sugar. Nature 2012; 482: 27-29

Brettin M: Zucker ist so giftig wie Nikotin und Kokain. Express-Online 20. Dez. 2012

Leslie I: Die Zucker-Verschwörung. Zeit-Online 5. Mai 2016

Taubes G: The Case Against Sugar. Knopf, New York 2016

Lutterotti N von: Die süße Versuchung. FAZ-Online 21. Sept. 2016

Schierle D: Krebszellen lieben Zucker. Südkurier-Online 18.10.2012

Berndt C: Zucker: Ein völlig sinnloser Stoff. Süddeutsche-Online 6. Okt. 2012

Shafy S: Die süße Droge. Spiegel 2012; H.36: 110-119

Heiny L, Prummer K: Die Zuckermafia: Widerstand zwecklos. Stern 2013; Nr. 26: 80-90