Consumentenbedrog

Door Udo Pollmer

Schweine auf dem Rasen© countrypixel / www.fotolia.de

We willen weer gelukkige dieren zien. Buiten in de open lucht kan ieder met eigen ogen beoordelen, of alles okay is. Wanneer kippen, varkens en koeien tussen bloemetjes kuieren of vredig in het zonnetje doezelen, is het doel bereikt.

Kippen zijn een andere mening toegedaan: ze mijden open graslanden, omdat ze daar mogelijke aanvallen van roofvogels niet kunnen ontwijken. Ze hebben bomen, struikgewas en kreupelhout nodig, om zich daaronder te kunnen verstoppen. Anders blijven ze liever in de stal. Elke grasveldje veranderen ze door het scharren naar insecten spoedig in...

...een kale vlakte. Daarom zien kippenhoeven er zo troosteloos uit. Groene weilanden zijn het bewijs, dat daar dan geen kippen rondlopen.

Runderen hebben schaduw, frisse wind en koel water nodig. Op oude schilderijen staan de dieren vaak in waterlopen of in de buurt van bomen. Aangenaam warme stallen of zelfs weilanden, waarop de lucht in de zomerzon zindert, zijn voor ons melkvee een gruwel. De reclame voldoet echter precies aan deze voorstelling.


Neuskrammen tegen bodemwoelen

Varkens veranderen elke wei in no time in een modderig veld. Daar de consument echter voor vlees van afkomstig van weide-varkens dieper in de buidel tast, deden bijdehandse houders hun dieren neusringen in, krammen in hun neus dus. Bij gelegenheid zijn dergelijke krammen ook bij jonge mensen als neuspiercings te bewonderen. Echter daar is een geweldig onderscheid: varkens woelen voor hun leven graag met de snuit in de bodem naar voer. Dat doet dan zo beestachtig zeer, dat de wei heel blijft. Pure dierenmishandeling. Ondertussen zijn de neuskrammen verboden.

Vele consumenten geven daarom de voorkeur aan het Spaanse Iberico-varken: deze leven half-wild in weldadige vrijheid en zoeken hun voer zelf in eikenbossen. Wanneer men de reclamefoto’s van Spaanse aanbieders nauwkeurig gaat bekijken, ontdekt men regelmatig neuskrammen in hun snuiten. Dan is het niet moeilijk om de klanten donkere varkens in groene graslanden te laten zien.

Niet alleen de consument, maar ook de dieren betalen voor deze plaatjes een hoge prijs. In de beboste weilanden zijn ook wilde zwijnen onderweg, die zich natuurlijk ook voor de nette varkensdames interesseren. Drachtige zeugen kan de mester niet gebruiken en dus worden vrouwelijke dieren, zodra ze een gewicht van 40 kilo bereikt hebben, gevangen en gecastreerd. Daarvoor zijn vier sterke mannen nodig en een mes. Daarmee worden de eierstokken er uit gesneden. Zo blijft de idylle in stand en de klantenkring geloofd, gelukkige varkens te zien.


De Afrikaanse varkenspest rukt op

Echter met de vrije uitloop is het voor het varken spoedig afgelopen. Vanuit het Oosten rukt de Afrikaanse varkenspest steeds verder op. In 2007 was ze per schip van Afrika in Armenië beland. De oorzaak was het voeren van etensresten uit de internationale scheepvaart. Ondertussen heeft de varkenspest Tsjechië bereikt. Oorspronkelijk stamden ze vanuit de wrattenzwijnen, die in de Zuidelijke Sahara leven. Daar vertoonden geïnfecteerde dieren geen ziektesymptomen. Anders als bij onze varkens waarbij het virus meestal tot een pijnlijke dood voert. Voor mensen is het gelukkig niet infectueus.

Niet de weidehouding is het hoogste geluk voor varkens, maar de bescherming tegen ziektes. Maar er bestaat tegen de Afrikaanse varkenspest geen entstof en geen therapie. De branche meent, dat ze zich daar niet om hoeven te kommeren. Dat betekent: wanneer de ziekte zich bij ons openbaart, zullen de wilde zwijnen massaal afgeschoten worden en varkensbestanden afgemaakt. De Poolse regering plant daarom een bijna 800 km lange afrastering, om besmette wilde zwijnen op een afstand te houden. Dat is actieve dierenbescherming.

Wanneer de ziekte zich aandient, zal het buitenland een importstop opleggen. Tot nu toe kopen vooral Chinezen alle delen van een geslachte dieren, die hier afgekeurd zijn: allerlei organen. Daarmee subsidieert de Chinese consument het gunstige aanbiedingen op onze versvlees-afdelingen. Vallen deze kopers weg, dan worden niet minder dieren in de stal gehouden – maar varkensvlees zal wezenlijk duurder worden. Het geld voor dierenbescherming ontbreekt dan pas pas echt. Eet smakelijk!

 

Literatuur:

Urban T: Schweinereien mit Ibérico. Sueddeutsche.de vom 21. Mai 2017

Niedersächsisches Landesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit: Afrikanische Schweinepest. Stand: 31. Juli 2017

Schmoll F: Afrikanische Schweinepest. Nationales Referenzlabor ASP Mödling vom 29.7.2017

Anon: Tschechien baut Elektrozaun gegen Afrikanische Schweinepest. WeltN24 vom 4. Aug. 2017

Anon: Polen plant Zaun zum Schutz gegen ASP. Topagrar-Online vom 17. Juli 2017

FLI empfiehlt Maßnahmen im Falle eines Ausbruchs der Afrikanischen Schweinepest bei Wildschweinen. 14.08.2017 Kurznachrichten

Friedrich-Loeffler-Institut, Bundesforschungsinstitut für Tiergesundheitsempfehlungen: Maßnahmen im Falle eines Ausbruchs der Afrikanischen Schweinepest bei Wildschweinen.