afdruk

Brotzeit door Udo Pollmer

Jungbrunnen

Waarom de redders van de planeet met zelfmoordgedachten spelen, waarom opvoeding tot een gezonde levensstijl je ziek maakt, en waarom alleen mensen zonder dit alles 100 jaar oud kunnen worden.

We moeten de planeet redden. Milieuactivisten gaan naar het Europese Hof van Justitie, om ervoor te zorgen dat de emissies eindelijk tot nul worden teruggebracht. De eisers dienen het goede voorbeeld te geven en - te stoppen met ademhalen. Ze verbruiken immers waardevolle zuurstof en vervuilen de atmosfeer met het uitgeademde broeikasgas kooldioxide. Om deze emissies met slechts een luizige eenderde te verminderen, zou het voldoende zijn als...

...ze op hun verjaardag besluiten om het ademhalen voor 4 maanden in zouden houden. De rest regelt zich dan vanzelf.

Onze levensstijl bedreigt niet alleen de planeet, maar ook onszelf. Met een gezonde leefstijl, zou zelfs een 50-jarige met gemak 12 jaar langer kunnen leven. Dat brengt twaalf jaar extra kooldioxide-uitstoot met zich mee. Voor dit doel luidt de populairste tip: Vermijd overgewicht, alleen op die manier zou men zich op hoge leeftijd een paar jaartjes extra in het verpleeghuis kunnen gunnen. Het vermijden van obesitas is daarbij ook tamelijk gemakkelijk: je hoeft alleen maar meer calorieën te verbruiken dan je consumeert. Dit zou ook moeten helpen bij koorts. Koorts zorgt ervoor dat het lichaam veel overbodige calorieën verliest. Wie dus calorieën "spaart", mag hopen voor koortsaanvallen gevrijwaard te zijn. We weten immers: hoge koorts is een indicatie op vroegtijdige sterfte.

Het is natuurlijk nog raadzamer om helemaal niet ziek te worden. Gezien het feit dat veel patiënten in bed sterven, is een andere tip voor de hand liggend: probeer op kantoor te slapen. Of op de grond - maar nooit in bed. Het brengt u statistische 20 jaar extra. Een tip is net zo logisch als elke andere tip.


Overwinning van de rede

Om ervoor te zorgen dat iedereen van de beloofde zegeningen kan genieten, verhogen de sociale ingenieurs de druk op de mensen, om eindelijk een beetje schwung in de trage massa te krijgen. Dick Costolo sprong ook op deze trein. Costolo is de voormalige CEO van Twitter. Beslissend voor het succes zou zijn, zo meende hij, is klanten niet alleen te motiveren, maar hen ook in moeilijke fasen te begeleiden. Hiertoe dienden gebruikers hun goede bedoelingen per app te delen met vrienden, zodat zij hen net zo vriendelijk als begripvol kunnen herinneren aan de fitness-studio of aan de dieet tofu.

Costolo heeft nu zijn winkel gesloten, want er gebeurde precies het tegenovergestelde van wat hij voorhad. Wanneer iemand absoluut wil stoppen met roken, of ditmaal vastbesloten is om zich dit keer aan zijn dieet te houden, dan is elke terugval, elke sigaret die op een feestje wordt gerookt of het nuttigen van wat chips niet alleen als een misstap, maar wordt ook gezien als een ernstige persoonlijke nederlaag - en daarmee wordt de wil gebroken. Niets is erger dan voor het oog van je vrienden te falen. Men spreekt over het "abstinence violation effect".

Dit diepgewortelde effect doorkruist alle grote plannen van degenen die hun opvattingen over "gezondheid" en "voeding" aan ons willen opleggen. Als mensen zich gedwongen voelen om iets te doen, bouwen ze innerlijke weerstand op. Gelukkig kunnen de campagnes het gedrag niet veranderen, maar laten ze je je schuldig voelen. En met een schuldig geweten maken de priesters hun slachtoffers gewillig voor hun duistere doelen.


Het voorbeeld Galenus

Als we kijken naar de manier van leven van degenen die meer dan 100 jaar hebben geleefd, is het opvallend dat ze nooit naar onze maatstaven "gezond" geleefd hebben. De oudste persoon, Jeanne Calment, die 122 jaar leefde, at kilo's chocolade, rookte en hield van port. De Peruaanse Filomena Mendoza is anders. Ze at eenzijdig van hetgeen er in haar dorpje te krijgen was. Ze werd 117 jaar oud met aardappelen, bonen, geitenvlees en schapenmelk. Dit zou oneindig voortgezet kunnen worden.

Misschien nog ééntje: de bekentenissen van de 100-jarige kroegbazin Marie-Louise Wirth, die nog altijd elke ochtend werkt in haar bar topfit achter de tap staat: haar dag begint met een glaasje kirschwasser, later is er mayo en al het andere "wat je niet mag hebben". Sport? Ze gaat niet graag te voet, maar niet omdat ze gehandicapt zou zijn, ze reed gewoon liever auto. Heel belangrijk: “nooit fruit eten”, nooit. Daar is ze in goed gezelschap met Galenus, na Hippokrates de beroemdste geneesheer uit de oudheid; hij was ervan overtuigd dat zijn vader allen maar 100 jaar oud geworden was omdat hij aantoonbaar nooit groenten had gegeten had.

Mevrouw Wirtin - een rolmodel? Ja. Maar anders dan gedacht. Het enige dat de Methusalems verenigt is dat elkeen zijn leven lang heeft gedaan wat hij voor juist hield. Iedereen leefde anders, iedereen at iets anders. De eigenzinnigheid is wat hen allen verenigt. Dat betekent bij 100-jarigen wat zeggen. Zij werden in de loop van hun leven werden ze getrakteerd op drie fundamenteel verschillende, zelfs tegenstrijdige gezondheidsideologieën - en ze lieten zich door de tijdgeest niet gek maken, ongeacht waar artsen, priesters of buurvrouwen daarover zwetsten.

Dat vraagt om gezond verstand en vooral om karakter! 

 

Bronnen

Thies C: Umweltklage gegen die EU - „Die Emissionen müssen auf Null gefahren werden“. Interview mit Gerd Winter am 31. Mai 2018, Cicero.de

Winkelheide M: Neue Studie: Fünf einfache Regeln für ein langes Leben. Deutschlndfunk 8. Mai 2018

Li Y et al: Impact of healthy lifestyle facotrs on life expectancies in the US population. Circulation 2018; 137: 209-219

Bort J: Dick Costolo exlains why he shut down his fitness startup after 8 months: ‚We were up against hard-wired human behavior‘. Businessinsider.de 28. Feb. 2018

Allard M et al: Jeanne Calment: From Van Gogh’s time to ours: 122 extraordinary years. Freeman, NY 1998

Pollmer U: Japans Lebens(mittel)-Lüge. Nicht gutes Essen macht die Japaner so alt, sondern das Meldesystem. Deutschlandfunk Kultur, Mahlzeit vom 31. Okt. 2010 http://www.deutschlandfunkkultur.de/verstaubte-melderegister-japans-lebens-mittel-luege.993.de.html?dram:article_id=154539