Brotzeit door Udo Pollmer

Woelfe

Ik heb net een kindershow op een commerciële radiozender gehoord over zeer schattige knuffeldieren, die bij ons een verblijfplaats zoeken. Het is vadertje Wolf. Deze wolf, die zo ver weg van huis reikhalzend afwachtte, maakt zich nu eindelijk weer in het Duitse woud nuttig. Hij komt als verlosser. Als gezondheidspolitieagent van het bos verlost hij zieke dieren uit hun lijden. Volgens de Zuid-Duitse krant werd hij alleen uitgeroeid op grond van kwaadaardige laster door sprookjes vertellende ooms, boeren en priesters. De heilige eenvoud!

Nu voedt de wolf zich niet met zieke dieren, die eet hij alleen...

...in geval van nood. Hij houdt van malse jonge dieren, en bambi's zijn een gemakkelijke prooi. Helaas doodt hij niet na een verdoving, zoals in het slachthuis voor kip, varkens of rund. De wolf is een achtervolgingsjager. Hij jaagt het wild in de dood. De dierenrechtenactivisten zwijgen. Het leed van de dieren is hen kennelijk om het even.
In een dichtbevolkt gebied houdt de wolf geen rekening met het verkeer. Als er een rot wilde zwijnen of herten in paniek over hoofdwegen en snelwegen rennen, dan komen er ook verliezen onder de mensen. Die belanden dan natuurlijk in de statistieken onder "wild-ongevallen".


Vleeseters zijn slimmer

Het probleem is niet de eenzame wolf, hekken of ook de gigantisch grote bijtende herdershonden houden die wel op afstand. Gevaarlijk zijn de roedels. Die breiden zich, op grond van de beschermde status, die de wolf geniet, snel uit. Daar volstaan ook 2,5 meter hoge hekken met betonnen palen niet langer. Wanneer wolven op een kudde runderen jagen, schrikken ze de dieren zo af dat ze in paniek tegen de omheiningen rennen en deze beschadigen. Dan vallen de roofdieren binnen. Ze richten een bloedbad aan. Dieren die ze niet uiteenrijten, bijten ze in hun achterpoten zodat ze door de dierenarts afgemaakt moeten worden. Gewonde wolven hebben wettelijke recht op medische verzorging.

Wolvenvrienden beweren graag, dat boeren schadeloos gesteld worden, maar het totaal uitgekeerde bedrag is nog steeds niet het vermelden waard en komt geenszins overeen met de verliezen. Voor compensatie moet de wolf namelijk raszuiver zijn geweest. Natuurlijk bevatten de meeste ook genen van honden. Dan wordt er geen cent uitgekeerd. Een deel van de kadavers vind men niet, die de dieren wegsleuren om ongestoord te kunnen eten. Een Britse wandelaarster, die onlangs in Griekenland door wolven gedood werd, werd door hen kilometers ver in het onderhout gesleurd.

Aan de rondtrekkende schaaphouderij komt binnenkort een einde. Dan zal het publiek triomfantelijk worden geïnformeerd dat de wolven hun honger naar schapen hebben beteugeld hebben en opnieuw zieke bambi's weer uit hun lijden gaan verlossen. De volgende stap zal zijn om de vrije uitloop op te geven en later in sommige regio's te stoppen met landbouw. Dan zijn er goedkope gebieden voor onze natuurbeschermingsverenigingen. Niet alleen in de Alpen komt het toerisme tot stilstand. In Oost-Duitsland kamperen de kinderen nu al niet meer in het bos zonder zich zorgen hoeven te maken zoals vroeger.


Red de schaamluis!

Als de wolf hier thuishoort, dan behoord ook de schaamluis bij ons. Ze werden door mensen genadeloos vervolgd, vergiftigd en bijna uitgeroeid. Als men miljoenen uitgeeft aan de herintroductie van de wolf, kan de bedreigde schaamluis met eenvoudigere middelen weer gerehabiliteerd worden. Zo bieden de redacties van dierenbeschermingsorganisaties een ideale biotoop. Schaamluizen zijn in tegenstelling tot wolven daadwerkelijk bedreigd. Nederlandse luis-onderzoekers vroegen al jaren geleden hun medeburgers om schaamluis-donaties, omdat de biodiversiteit ernstig bedreigd zou zijn.

Het goede aan de schaamluis is, dat ze in tegenstelling tot wolven, geen speciale behuizing nodig heeft. Deze zijn zo beveiligd als een hoogbeveiligde inrichting voor de hele zware jongens. Waarom eigenlijk? In de vrije natuur, muteren ze tot vriendelijke bosbewoners die niemand kwaad doen, maar liever als verlossers door bos en hei struinen. Wanneer die een gezonde eetlust ontwikkelen, nou dan welterusten!

 

Literatuur

Möller FN: Zur Hölle mit den Wölfen: Über die Risiken und die Folgen ihrer Tolerierung in einem von Menschen dicht besiedelten Land. BoD, Norderstedt 2017

Anon: Teurer Wolf: Millionenschwere Schutzmaßnahmen nötig. Traunsteiner Tagblatt 7. Jan. 2018

Fisser D: Wölfe töteten in Deutschland mehr als 3500 Nutztiere. Osnabrücker Zeitung 31. Aug. 2017

Anon: British woman mauled to death by wild dogs in Greece is named. Guardian 25. Sept 2017

Willeke S: Die Wölfe kommen. Zeit Online, 16. April 2015