Door Udo Pollmer

Wasser und Brot© Alina Isakovich / www.fotolia.de

De lente nadert en daarmee ook de voorjaarsdiëten: citroen water, roze kamer muren of koude schokken worden verondersteld te helpen om een paar kilo's te verliezen. De levensmiddelenchemicus Udo Pollmer legt uit waarom dieet tips meestal onzin zijn.

De afneem diëten duwen de poorten naar de donkere middeleeuwen steeds verder open: onwetendheid, magie en waan gaan samen in de mallemolen en draaien in kringetjes rond: het tellen van calorieën, bakken met minder vet en veel water drinken, ook al vult dat laatste alleen maar de blaas.


Citroen als 'Turbo'

Jaar na jaar voeren onvermoeibare vak-redacties consequent dieet sprookjes ten tonele. Bijzonder leuk is...

...het idee om "in het water extra citroen" te geven. De citroen zet namelijk de "turbo" aan, de calorieverbranding komt op volle toeren.

Gewoonlijk zorgen turbo’s er alleen maar voor dat de motor minder benzine nodig heeft bij gelijke prestaties. Zou er in het menselijk lichaam werkelijk een water-aangedreven citroen turbo bestaan, zoals de "Rijnlandse post" fantaseert, dan zouden de gespaarde calorieën in het beste geval het heupvet vermeerderd hebben.


Licht roze muren en kleding worden verondersteld om te helpen

Ook de online-redactie van de “WELT” heeft ook een superbe afneem-tip opgedoken. Daar adviseert een model van Victoria's Secret om de muren licht roze te schilderen en ook zulke kleding te kopen. Dat onderdrukt de honger. Dus verdwijnen er niet alleen de kilo's, maar ook de agressie.

'World Online' verwijst naar relevant onderzoek: een hoogleraar had een cel in een Amerikaanse gevangenis bleekroze laten schilderen, tientallen jaren geleden. Prompt werden de zware jongens zo mak als een lammetje. Desondanks hebben de gevangenissen van deze wereld vriendelijk bedankt voor het omzetten van dit psychologische kleur en stijl advies.

De uitgever van "FAZ online" denkt mee en vraagt: “kun jij bibberen?” een sport professor uit Keulen verzekert, dat al een ruimtetemperatuur tussen 15 en 17 graden volstaat, om succesvol af te kunnen nemen.

Oh God! Eerstens, wanneer mensen bevriezen, worden zij dikker en ten tweede zij hongeren ze tot de energiebalans weer op orde is. Anders ontstaat er een kwalijke verkoudheid. En ten derde, verhoogt kou bij mensen met een neiging naar obesitas het onderhuidse vetweefsel - wat niet slanker, maar alleen beter ïsoleerd, en dus dikker is. Wanneer men ook de mensen bekijkt die in het eeuwige ijs leven, zijn zij niet zonder reden molliger dan de bewoners van de tropen.


Koude schokken zouden vetkussentjes reduceren

Echter het idee, dat ijzige kou gewoon slank maakt, omdat daarbij energie verbruikt wordt, heeft Amerikaanse artsen zo gefascineerd, dat ze daaruit een nieuw business idee ontwikkelden: Bij de Holistische- Cryotherapie wordt de naakte klant met vloeibare stikstof beneveld, en zo drie minuten lang blootgesteld aan min 150 ° Celsius.

Sterren zoals Jennifer Aniston of Demi Moore beweren dat zij door de vloeibare stikstof jong, slank en fris en fruitig bleven. Anderen zijn tijdens de cryotherapie al bevroren. Overigens: De voeten zijn tijdens de behandeling in bontgevoerde schoenen gehuld - anders ontstaat vriesbrand op de voetzolen - zoals kan worden waargenomen bij niet correct opgeslagen diepvrieskippen. 


Elke persoon reageert anders

Voordat het ons nog helemaal gaat duizelen, verlaten we liever de dieet-mallemolen. Zoeken we liever daar naar kennisgewin, waar gewichtstoename nauwgezet wordt onderzocht: in de varkensstal. Zoals bekend, is het spijsverteringskanaal van varkens en mensen zeer goed met elkaar te vergelijken.

In de stal krijgen genetisch identieke biggen allemaal hetzelfde voedsel en ze leven gedurende de hele mestperiode gemeenschappelijk in dezelfde omgeving. En toch is de gewichtstoename van dier naar dier heel verschillend. Zelfs bij gestandaardiseerde mest proeven bereiken de eerste varkens drie weken voor de laatste het slachtgewicht. De spek dikte op de rug fluctueert met een factor drie!

In tegenstelling tot de varkens eet ieder mens anders, leeft in een andere omgeving, hij werkt iets anders en deelt zijn vrije tijd naar believen in. We zijn niet gekloneerd, we zijn wilde straatvarianten - en willen voedseldeskundigen voorspellen, welk voedsel op een bepaalde manier fungeert op "de mensen"? En hoe men met ”dieet-tips" doelgericht de love handles kan laten "smelten"? Nou, wie gelooft het?! Eet smakelijk!

 

Literatuur

Fersch D: Wie Kendall Jenner die Schlankmacher-Farbe entdeckte. Welt-Online 2016

Anon: Wer schlank sein will, muss frieren! Women-Online 24. Juli 2015

Frey A: Kann man sich schlank schlottern? FAZ Wissen v. 21. Januar 2017

Anon: Schnell abnehmen: Die 20 besten Fettkiller ganz ohne Diät. Rheinische Post Mediengruppe

Bildungs- und Wissenszentrum Boxberg, Schweinehaltung, Schweinezucht: Züchtertag 2016 - Züchterinformation; Stationsprüfung auf Mastleistung, Schlachtkörperwert und Fleischbeschaffenheit beim Schwein 201