afdruk

Door Udo Pollmer

Afrika Weizen© Darren Baker / www.fotolia.de

Op grond van de droge zomer 2018 is er geen reden om te doen alsof de wereld ten onder gaat, vindt Udo Pollmer want binnenkort kunnen er nieuwe genetisch gemodificeerde variëteiten van tarwe op de markt komen, die beter in staat zijn om te gaan met de droogte. Alleen de EU verslaapt weer eens de ontwikkelingen.

De fruitoogst viel dit jaar gigantisch uit, en veelal braken de takken onder het gewicht van het fruit. Nu zijn de fruittelers bang voor de te verwachte prijsdaling. De eerste meldingen spreken erover dat de handel in sommige gevallen slechts 15 cent voor een kilo betaalt. Voor de consument is...

...het zomerse weer altijd een reden tot vreugde. Want daardoor is er niet alleen fruit in overvloed, maar vanwege het warme weer is het ook nog bijzonder zoet dit jaar.


De hittegolf is voor de boeren van Afrika een zegen

De hittegolf in augustus, hier graag als voorbode van een dreigende wereldondergang gezien, is voor Afrikaanse landbouwers een zegen, voor zover de voorspelde wereld-klimaattrend zo blijft. De Sahel-zone, in de 80-er jaren nog een droogte en hongersnoodgebied, wordt geleidelijk aan steeds groener en voedt meer en meer mensen. We moeten niet vergeten: een stijging van de temperatuur betekent, wereldwijd gezien, niet meer droogte, maar meer regen. Het aardoppervlak wordt voor meer dan 70 % bedekt met water. Dit verdampt en keert als regen weer terug op aarde.

Ook uit China bereiken ons verheugende berichten: kwekers zijn erin geslaagd om rijst te kweken in zout water. De opbrengst lag op een royale 7,5 ton per hectare! Nu moet de zout-tolerantie verder worden verhoogd, zodat het graan op een goede dag ook zeewater verdraagt. Nu al zijn de nieuwe rijst rassen van grote waarde.
Want China beschikt over honderd miljoen hectaren land die, vanwege het zoutgehalte, tot dusverre niet voor landbouwdoeleinden gebruikt konden worden. Volgens de wens van de regering, moeten deze gebieden ertoe bij gaan dragen de bevolking te verzadigen die binnen luttele jaren uitgegroeid zal zijn tot 1.500.000.000 burgers. Ook enkele woestijn staten in het Midden-Oosten willen mee profiteren van de nieuwe rassen.


De EU maakt zich voor heel de wereld belachelijk

En er zijn meer goede berichten uit de agrarische sector. Onlangs, werd het tarwe-gnoom ontsleuteld door een internationaal consortium met Duitse deelname. Dankzij de CRISPR/Cas-techniek, die ontwikkeld werd door de wereldberoemde gen-technicus Emanuelle Charpentier, directeur van het Berlijnse Max Planck Instituut, moet het nu mogelijk zijn om snel nieuwe tarwe rassen te kweken, die beter weg weten met droogte dan onze huidige rassen. Maar de Duitse boeren zullen er waarschijnlijk niet veel aan hebben. Het Europees Hof van Justitie heeft besloten dat deze geniale techniek in de EU helaas niet in de praktijk mag worden gebruikt.

De Europeanen maken zich met deze beslissing voor de wereld belachelijk. Niet alleen door het voortdurend te hebben over de risico's van een technologie, die al decennialang over heel de wereld succesvol ingezet word en waarvan onze bevolking dagelijks de honderden vruchten plukt, bijvoorbeeld wanneer hij naar de dokter gaat, inkoopt bij de biologische boer, cosmetica gebruikt, zijn kleren wast of de krant leest, om maar een paar toepassingen te noemen, die gebruik maken van gen-techniek.
Bijzonder pijnlijk: er bestaat niet eens een mogelijkheid om aan te tonen of een gnoom met CRISPR/Cas overschreven werd. Andere staten zullen ons dus CRISPR/Cas-zaadgoed gaan verkopen, zonder dat iemand het zal merken. In ieder geval net zolang, totdat het tijdens een crisis met een handelsembargo word toegegeven.


Zoveel naïviteit is riskant

Maar in plaats van het publiek te informeren over de risico's van zo veel naïviteit, roepen cynische journalisten roepen de kwekers op, om nu eindelijk eens hun verantwoordelijkheid te nemen, om de angsten onder de consumenten weg te nemen. Opgemerkt moet worden dat gen-onderzoekers en kwekers slechts zelden aan het woord kwamen in de media, en wanneer dat het geval was dan werden hun woorden vaak verkeerd weergegeven.

Ze hebben de moed opgegeven, omdat ze niets uit kunnen richten tegen een journalistiek, die al jarenlang zo doet, alsof in de onderzoeksinstituten monsters van Frankenstein gecreëerd worden. Nu wassen de dames en heren op de redacties hun handen in onschuld.

De overheid heeft ook gereageerd: in plaats van te redden van wat er nog te redden is, heeft ze gen-techniek-kritische lobbygroep voor Public Relations in het leven geroepen. Daarvoor is dan 200.000 euro uit de belastingpot beschikbaar.
Eet smakelijk!

 

Literatuur:

Wu Yan: Chinese team succeeds in planting saltwater rice in Dubai’s desert. Chinadaily.com 31. May 2018

Wang B: Rice grown in desert, using seawater with over double the global average yields. Nextbigfuture.com 3. June 2018

The International Wheat Genome Sequencing Consortium: Shifting the limits in wheat research and breeding using a fully annotated reference genome; Science 2018; 361: eaar7191

Schewe J, Levermann A: Non-linear intensification of Sahel rainfall as a possible dynamic response to future warming. Earth System Dynamics 2018; 8: 495–505

Wildermuth V: EuGH-Urteil zur Genschere CRISPR: Forscher müssen auf die Diskussion über Gentechnik eingehen. Deutschlandfunk vom 28. Juli 2018

Bichet A, Diedhiou A: West African Sahel has become wetter during the last 30 years, but dry spells are shorter and more frequent. Climate Research 2018; 75: 155–162

Kaptué AT et al: On regreening and degradation in Sahelian watersheds. PNAS 2015; 112: 12133–12138

Charpentier E: "Dieses Urteil wird Crispr nicht aufhalten". Zeit.de vom 26. Juli 2018

Pollmer U: CRISPR/Cas9-TechnikGenveränderung ist längst in unseren Mägen gelandet. Mahlzeit, Beitrag vom 8. Januar 2016

Fischer L: Crispr/Cas-Urteil des EuGH: Der lange Schatten der Ideologien. Spektrum.de vom 25.07.2018

Merlot J: Neue Beratungsstelle: Bund spendiert Gentechnik-Gegnern 200.000 Euro