Door Udo Pollmer

big bee© oazizba / www.fotolia.de

Insectensterven, opwarming van de aarde, plastic afval – met milieu-angsten zijn miljoenen te verdienen, zegt Udo Pollmer. Bijvoorbeeld: de Ocean-Cleanup-Campaign, waarbij activisten plastic uit de oceaan vissen. Dat zou een goedbetaalde baan voor het leven kunnen zijn, althans zolang de donaties blijven vloeien.

Waarom nog horrorfilms kijken? Voortdurend worden ons willekeurige angst scenario's voorgeschoteld, waarvan het effect vooral is om de burgers te ontregelen totdat niemand meer weet...

...wat klopt en wat niet. Bij de zichzelf voortdurend tegensprekende verklaringen m.b.t. “gezonde voeding" is dit effect genoegzaam bekend.

Nu wordt de ondergang van het individu door "te veel" zout of "te weinig" groenten aangevuld met dreigende suïcide van de mensheid door te veel plastic of te weinig insecten. Het perfide verwarringsspel kan al beginnen, en iedereen mag die angst uitzoeken, die het beste bij hem past.


Rijkere oogsten door opwarming van de aarde

Het dreigende gevaar van misoogsten door het gebrek aan bestuiving, omdat de insecten sterven, kent inmiddels iedereen. Parallel daarmee gaat nu het verhaal rond over een beangstigende vermeerdering van de insecten, die vervolgens oogsten vernietigen als een bijbelse plaag. Typische kop: "hongersnood als gevolg van de klimaatverandering? Plaagdieren eten het graan weg ". Wat steekt daarachter? Insecten verzwelgen elk jaar ongeveer 10 procent van de wereldwijde graanoogst.

Nu waarschuwen de experts: "stijgt de globale gemiddelde temperatuur van de aarde slechts 2 graden boven het pre-industriële niveau, dan stijgen de jaarlijkse oogstverliezen naar circa 15 procent. Dit betekende een verlies van ongeveer 213 miljoen ton”. Daaruit concluderen onderzoekers, journalisten en activisten, dat stijgende temperaturen de voedselzekerheid in gevaar brengen. Fout. Wanneer het op de wereldbol warmer wordt gedijen ook de planten beter en vallen ook de oogsten rijker uit. Bovendien bestaan er ook slimme mogelijkheden om plaagdierziektes te managen. In de Derde Wereld lukt dat niet altijd, vooral bij de bescherming van de voorraden hapert het. Dat heeft echter niets met klimaatsverandering van doen. Hopelijk keren de als maatstaf genoemde voorindustriële tijden nooit meer terug: Toen waren er regelmatig misoogsten en heerste er hongersnood!


Een baan voor het leven dankzij donaties

Wanneer men het publiek zo gemakkelijk kan manipuleren, word het steeds eenvoudiger, daaruit groot geld te verdienen. Dit illustreert de Ocean-Cleanup-Campaign: is het geen briljant idee om plastic uit de zee te vissen? Een beetje op het water ronddobberen, brandstof verbruiken, lucht verpesten en zich geweldig voelen, omdat men de oceaan schoonmaakt? Een baan voor het leven zolang de donaties blijven vloeien. Elke schoonmaakster zou blazen van nijd, wanneer ze haar loon met het bedrag van de donaties van deze commerciële bedelarij vergelijkt. 

Terwijl Spiegel-online het heeft over de "plastic vloek", dus duivelswerk, waarschuwt de FAZ voor het verwijderen van plastic uit de Oceaan. Dit zou "zeer grote ecologische schade aanrichten," aldus de mariene bioloog Martin Thiel. Alles wat in de Oceaan drijft, wordt onmiddellijk door vele organismen bevolkt. Microben ontleden in teamverband de complexe plastic mixturen. Roofzuchtige wimperdiertjes grazen op hun beurt de nagroeiende bacteriële film af. De vakwereld spreekt van een nieuw en geniaal ecosysteem: de Plastisphere.

Plastic is in tegenstelling tot de in zee verzonken chemische wapens niet bijzonder gevaarlijk. Terwijl activisten in de Oceaan naar zakjes vissen, roesten ongelofelijke hoeveelheden TNT-mijnen en gifgasgranaten langzaam maar zeker door. Een berging van dit zeer explosieve afval is natuurlijk niets voor de jonge mannen en jonge dames, die er met de bootjes op uit trokken om de wereld te redden.


Dat houdt niet eens de haring uit

Wanneer we al bij de geliefde horror aangekomen zijn, mag de belangrijkste risicostof in de zee natuurlijk niet ontbreken – deze zou ieder jaar voor miljoenen sterfgevallen verantwoordelijk zijn, zo waarschuwen artsen en voedingsadviseurs. Daar hiervoor ook in dierproeven een significant risico gevonden wordt, mogen we de gevaren voor het mariene leven niet onderschatten. Wat maakt deze chemische stof zo zorgwekkend? Het is bijna net zo giftig als de pijnstiller paracetamol. In tegenstelling tot plastic, is het niet afbreekbaar en valt niet zoals plutonium in de loop van miljoenen jaren uiteen. Bovendien is de in zee opgeloste hoeveelheid vergeleken met plastic nauwelijks voor te stellen: Het is…. 50 triljoen ton (50.000.000.000.000 ton) - kookzout. Zo veel zout kan niet gezond zijn - niet eens voor haringen. Eet smakelijk!

 

Literatuur:

Schwarz S, Kern V: Gefräßige Schädlinge. Der Klimawandel lässt Insektenpopulationen in vielen Regionen wachsen – und hungriger werden. FR.de vom 22. Sept 2018

Knauer R: Hungersnot wegen Klimawandel? Schädlinge fressen Getreide weg. Aargauer Zeitung 5. Sept. 2018

Deutsch CA et al: Increase in crop losses to insect pests in a warming climate. Science 2018; 361: 916-919

Marx U: „Entfernen von Plastik im offenen Ozean würde große Schäden anrichten“. Faz.net 30. August 2018

Thiel M et al: Impacts of marine plastic pollution from continental coasts to subtropical gyres – fish, seabirds, and other vertebrates in the SE Pacific. Frontiers in Marine Science 2018; 5: e238

Oberholz A: Tödliche Gefahr aus der Tiefe. Kommunal-Verlag, Düsseldorf 1991

Mozaffarian D et al: Global sodium consumption and death from cardiovascular causes. New England Journal of Medicine 2014; 371: 624-634

Gray N: High salt intake causes 2.3 million deaths per year. Food Navigator 25. March 2013