afdruk

Brotzeit door Udo Pollmer

Ernaehrungsclown

Twee nieuwe grote studies proberen nu met veel mediageweld, het werk van 100 jaar onderzoek van tafel te vegen.

De eerste studie komt uit de VS, en zou ontdekt hebben dat "ultrabewerkt" voedsel schadelijk is. Studiedeelnemers, die dat aten, zouden eerder gestorven zijn dan personen die zich voeden met weinig bewerkt voedsel. Als een schoolvoorbeeld van "ultrabewerkt," noemen de...

... auteurs gezoete producten. Wie dus suiker in zijn koffie doet, die nodigt ook magere Hein op de koffie. Kijkt men echter wat beter, dan ontdekt men een oorzaak van het beweerde effect: zoetstoffen worden bij de suiker ingedeeld. Daarvan is echter overtuigend bewezen, dat ze de levensverwachting aanzienlijk verkorten. Maar dat is slechts een detail, net zoals de vreemde bepaling dat zoete vruchtsappen anderzijds gezond zouden zijn, omdat ze onbewerkt zijn.

In de zin van de studie gelden bijna alle voedingsmiddelen zonder toevoegingen als "onbewerkt“; of ze nu gekookt, geschild, gebakken of gevaccumeerd zijn, maakt verder niet uit. Onbewerkt zouden gepolijste rijst, geroosterde pinda's, gegrilde steaks en gefermenteerde melk, zijn. Bepalend daarbij was, dat de noten geroosterd werden zonder olie, de steaks niet werden gezouten, de witte rijst zonder sojasaus bleef en de yoghurt niet met honing gezoet werd. Dit omdat honing net zoals suiker, een bewerkt product is, omdat het uit de honingraten geslingerd wordt.

Overigens: het houdbaar maken, conserveringsmiddelen en antioxidanten hebben geen invloed op de waardering, volgens degenen die dit allemaal uitgedacht hebben. Andere additieven, zoals bakpoeder voeren regelrecht tot de classificering ultrabewerkt. De lijsten tonen echter aan, dat de experts geen idee hebben, wat er werkelijk in voedsel zit.


Gevaarlijke ultras

Klasse 2 omvat niet alleen honing, maar ook boter en olijfolie, omdat ze het resultaat zijn van verkleinde grondstoffen. Witte bloem is daarentegen een klasse beter, omdat het vrijwel onbewerkt is. Tot de riskante klasse 3 wordt het brood van de bakker en de kaas gerekend. "Ultrabewerkt" zijn chocolade, hamburgers, pasta en ijs. Dus precies datgene wat in het wereldbeeld van een eetgestoorde des duivels is. Uit die hoek waait dus de wind in het internationale voedingsonderzoek. Daarmee heeft ze zichzelf bewijs van onschuld verschaft voor hun “eetgestoorden”, wat zijn uitwerking op jonge mensen niet zal missen.

Kollath en Leitzmann hadden al een soortgelijk systeem ontworpen. Werner Kollath creëerde daarvoor "Waarde-groepen": alles, wat natuurlijk, verkleind of gefermenteerd was, mocht zich "levend" noemen. Alles wat verhit, geconserveerd of “geprepareerd” was, was voor hen "dode voeding".

Bij de indeling maakte men het destijds ook al kakelbont: geplette graanvlokken en gehakt vlees gingen door voor » fermentatief veranderd «, salami, dus een gefermenteerde rauwe worst kwam bij Kollath bij de "dier-conserven", bij de "chemicaliën" terecht. Botten werden, in tegenstelling tot vlees, beschouwd als volwaardig, omdat ze alleen » mechanisch veranderd waren « etc. etc. De tabel werd later nieuw leven ingeblazen door voedingsdeskundigen van de Universiteit van Giessen, en academisch veredeld. Slechts een voorbeeld: Gejodeerd zout gold voor hen als "aanbevelingswaardig", omdat het "matig bewerkt" is. Gewoon keukenzout zonder toevoeging was » sterk bewerkt «. Het is een schande: de kennis over de vervaardiging van ons voedsel loopt in deze kringen tegen het nulpunt.


Gates foundation: Ondergang van nutritionele geneeskunde

De 2e studie, die hier besproken wordt, heeft de Melinda & Bill Gates Foundation gefinancierd. Het resultaat: een op de 5 sterfgevallen is het resultaat van "slechte voeding." Maar hoe berekent men de doden in het zicht van de steeds veranderende aanbevelingen? Denk alleen maar eens aan de waarschuwing voor het cholesterol, die in 2015 in Amerika zomaar geschrapt werd, omdat de hele zaak stonk en gelogen was. Tot dan toe werd "te veel" cholesterol in het voedsel beschouwd als de belangrijkste "voedings-gerelateerde" doodsoorzaak. Elke tijd en elk land kent andere aanbevelingen. Al honderd jaar wordt er over gezonde voeding een bittere strijd gestreden.

De auteurs beweren, eerstens geregistreerd te hebben, wat de mensen zoal eten. De mate van bewerking liet hen daarbij volkomen koud. Voor dit doel, berekenden zij voor elke regio in de wereld de consumptie van zout, transvetten, worsten, fruit, enz. Dat vergeleken ze dan weer met wat zij door laten gaan voor gezonde voeding en "berekenden" daaruit de voedingsgerelateerde sterfgevallen. Maar hoe zouden de auteurs kunnen weten, wat mensen in Oceanië, ten zuiden van de Sahara of in de Amazonen nu daadwerkelijk eten? Wat er in de in de Bush in de aarden potten aan transvetten ligt te sudderen? En wat de mensen verdragen? Wat ze weggooien? Fantasie getallen genereren nieuwe fantasie getallen – kenmerkend voor het voedingsonderzoek.

De onzin komt met de instellingen op wereldniveau. Want wie op de hoogvlaktes in de binnenlanden leeft, die moet zich met zijn kudde voeden. Groenten en fruit gedijen daar niet, en zeevis is daar ook niet voorhanden. En per direct sterven deze mensen aan een overdosis ham en een gebrek aan haring. Pech gehad. Degenen die aan de koele zeekust leeft en vis bakt, die heeft een tekort aan tropisch fruit. Wie zijn vis met zout houdbaar maakt, die sterft voortijdig aan het zout. De dood loert dus om iedere hoek. Overigens: volgens de studie, lijdt de hele wereld aan een bedreigend volkoren tekort!

Een correcte voedingskeuze, in de zin van deze studie, functioneert alleen met goed gevulde supermarkten, die levensmiddelen uit heel de wereld te koop aan bieden. Die zitten dan wel vol “ultrabewerkte" producten. En die voeren volgens studie nummer 1. eveneens tot een voortijdige dood. Wie kan er ook nog maar een woord van deze voedingsclowns geloven!

 

Literatuur

Weber N: Ungesunde Ernährung tötet mehr Menschen als Tabak - ist da etwas dran? Spiegel Online 4. April 2019

Anon: Ein grosser Killer namens schlechte Ernährung. Neue Züricher Zeitung 4. April 2019

Stewart K: One in five deaths, 11 million annually, associated with poor diets, says Lancet study. Todayspractitioner.com 3. April 2019

Monteiro CA et al: Food classification. NOVA. The star shines bright. World Nutrition 2016; 7: 28-38

Kollath W: Die Ordnung unserer Nahrung. Haug, Heidelberg 1977

Von Körber KW et al: Vollwert-Ernährung. Haug, Heidelberg 1981

GBD 2017 Diet Collaborators: Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet 2019, epub ahead of print

Kim H et al: Ultra-processed food intake and mortality in the USA: results from the Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III, 1988-1994). Public Health Nutrition 2019; 21: 1-9