Brotzeit door Udo Pollmer

WuestenheuschreckeFoto: Frank D. Schipper

Het wordt tijd om over het eten te praten. Al dat gekwaak over gezonde voeding kan geen mens meer horen. Zo het zich laat aanzien, wordt straks sowieso gegeten wat er op tafel komt - als dat überhaupt al het geval is. In veel landen vullen momenteel de woestijnsprinkhanen hun magen in plaats van de mensen. In reusachtige zwermen, ze beslaan een oppervlakte van wel 2.000 km2, vernietigen ze al wat groen is.

De bijbelse plaag begon in Oost-Afrika, en vandaaruit veroverden de schadelijke insecten het Arabische schiereiland. Daarna trokken ze, een spoor van verwoesting...

...achterlatend, via Iran naar Pakistan. Op grond van de huidige ontwikkeling wordt een tweede, nog meer verwoestende golf verwacht, wanneer het niet lukt, de eerste voor de ei-afzetting te stoppen.

Nog maar enkele weken geleden hoopten de boeren in de getroffen gebieden nog op goede oogsten dankzij de eindelijk inzettende regen Nu hopen ze op het snelle sterven van de insecten door pesticiden. Deze noodlottige gebeurtenissen kunnen nu eenmaal niet worden afgewend met biologisch tuinieren. Vorig jaar konden de zwermen worden ingedamd met een massale besproeiing, maar deze keer zal dit niet gebeuren. Veel regio's zijn afgesloten vanwege "Corona". Daar kan niet simpelweg een hulpploeg met sproeiapparatuur naar toe rijden en de sprinkhanen gaan bestrijden.

Omdat het transport is opgeschort, zijn nu na de kaalvraat, noch de benodigde gewasbeschermingsmiddelen noch de benodigde levensmiddelen beschikbaar. Veel mensen zijn ten einde raad. Uit India komt de klacht dat de gastarbeiders teruggestuurd zijn naar hun thuisland. Nu zijn de oogsten aan het rotten, en is er een gebrek aan voedsel in de arme wijken. Nomaden kunnen hun kuddes niet meer naar verse weiden voeren omdat de wegen zijn afgesloten. De lockdown voert daar al snel tot een catastrofe.


Tip: Geld kan men niet eten

Het ongelofelijke Corona-Circus wordt nu gevolgd door een reëel gevaar: de honger. Daarop hebben de fondsenwervers zitten wachten: ze verlangen geld om de hongerigen te voeden. Wanneer de voedselproductie tot stilstand komt, gaat de weldoener straks naar de supermarkt en koopt voor iedereen in. Zo word in zijn verbeelding de mensheid verzadigd.

Voedsel moet geproduceerd worden. Ons landbouwbeleid koerst er echter al jaren op aan om de productie tot stilstand te brengen. De boeren zijn gedemoraliseerd door de bureaucratie en de campagnes tegen bemesting en gewasbescherming. De beste landbouwgrond worden herbebost, als tegenmaatregel voor het droogleggen van moerassen in Zuidoost-Azië en de verbrande bossen in Afrika, om het verlies van waardevolle moederbodems te compenseren. Wie door het milieubeleid de graanschuren van Europa ruïneert, vernietigt tegelijkertijd de natuur op andere continenten.

Of het nu gaat om sprinkhaanvoedsel, nitraat-nonsens of coronawaanzin, het zijn allemaal calculeerbare risico's vergeleken met de dreiging van mislukte oogsten door het Dalton-minimum. Met andere woorden, door verminderde zonneactiviteit, waarvan NASA het begin in 2020 correct heeft voorspeld. Australië werd in april getroffen door een ongekende koudegolf, met de laagste temperaturen in 60 jaar, en ook de Verenigde Staten hadden te lijden onder het Arctische weer. In het noordoosten van Rusland werden de koude records van de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw gebroken. In Azië hebben blizzards midden in het voorjaar het noorden van China getroffen.


IJzige voorbodes van het Dalton minimum

Als het zonneminimum inzet, zullen de vulkanen ontwaken. Als hun uitbarstingen de stratosfeer bereiken, koelen ze de wereld verder af want daarboven verspreiden de aswolken zich, tot ze de hemel als een dunne sluier bedekken, die de straling terugkaatst in de ruimte. Toen de Eyjafjallajökull in 2010 in IJsland uitbarstte, volgde bij ons een koele zomer 2011, ofschoon de eruptie de stratosfeer op een haar na miste.

De eerste vulkaan die in het beginnende Dalton-Minimum zijn as in de stratosfeer slingerde, was in december de Sabancaya in Peru. In januari volgde de Shishaldin in Alaska, de Popocatapetl in Mexico en de Taal op de Filippijnen. De uitbarstingen bereikten een hoogte van bijna 17 km. In maart barstte de Merapi uit op Java, die bijna 11 kilometer hoog spuugde. In april volgde de Krakatau in de Soendastraat, en tenslotte de Shiveluch op Kamtsjatka.

De genoemde uitbarstingen hebben een effect op het klimaat, ze koelen de wereld af. Dit heeft ernstige gevolgen voor de oogsten. Dan wordt Schmalhans weer keukenmeester. In Afrika stijgen de prijzen van levensmiddelen al sterk door het simpele sluiten van de grenzen. Honger revoltes waren het gevolg. Wanneer voedseltekorten dreigen, wordt blindelings gehamsterd. Aangezien in de particuliere huishoudens geen geschikte opslagfaciliteit aanwezig is, zijn de verliezen als gevolg van bederf aanzienlijk en verergeren ze de crisis.


Gedroogde erwten tegen woekerprijzen -en plundering

Voedselschaarste voeert niet tot prijsvorming via vraag en aanbod - het betekent woekering. Het verbruik van elektriciteit kan worden verminderd, maar niet van voedsel. Dan slaat het uur van de speculanten toe. Honger, of zelfs de angst ervoor, leidt tot het uiteenvallen van de sociale orde.

Steeds meer staten zijn begonnen hun reserves te vergroten vanwege de explosieve situatie. Rusland en de Oekraïne hebben de tarwe-export omlaag gebracht, China heeft nog net op tijd voor het begin van de crisis en de stijgende prijzen op de wereldmarkt haar voorraadkamers gevuld. Duitsland wacht kennelijk af en maakt een groot geheim van zijn civiele noodvoorraad. Men ervaart alleen dat er vooral langkorrelige -en rondkorrelige rijst, gecondenseerde melk, linzen en gedroogde erwten in zit. Vlees- en visconserven, olie en jam zouden voedzamer zijn, maar ze lijken geen rol te spelen.

Alleen de overheid weet wat de werkelijke stand van zaken is in deze magazijnen. Ze zwijgt, omdat ze ernstig vreest, dat plunderaars de populaire gedroogde erwten zouden kunnen stelen en zich meester zouden maken van de gecondenseerde melk.

Eet smakelijk!

 

Literatuur

FAO: Coronavirus - Ethiopia: Desert locusts drive one million to food insecurity. Africanews.com 14. April 2020

Anon: Locust invasion threatens food supplies across east Africa as COVID-19 slows response. Mercy Crops 23. April 2020

Okiror S: Second wave of locusts in east Africa said to be 20 times worse. Guardian 13. April 2020

Corbett J: A second, larger wave of locusts invades east Africa amid pandemic. Ecowatch.com 13. April 2020

FAO: Desert locust situation update. Locust Watch – Desert Locust 28. April 2020 www.fao.org/ag/locusts/en/info/info/index.html

Kazmin A, Singh J: India’s coronavirus crisis hits country’s farmers and food supplies. Financial Times 22. April 2020

Gant J: Virus triggers African unrest: Riots break out in Johannesburg over food shortages … Daily Mail Online 188. April 2020

Xinhua: China makes great achievements in ensuring food security: white paper. China Daily 14. Oct. 2019

Zinke O: Corona: Russland und Ukraine begrenzen die Getreideexporte. Agrarheute 30. März 2020

Terazano E et al: Countries follow consumers in stockpiling food. Financial Times 5. April 2020 

Thin Lei Win: Africa faces ‘hunger pandemic’ as coronavirus destroys jobs and fuels poverty. Reuters.com 24. April 2020

Volcano Discovery: Vulkan Nachrichten. www.volcanodiscovery.com/de/vulkannachrichten.html 

Wolfe J: Volcanoes and climate change. NASA Earth Data 14. Jan. 2020 

NASA/Goddard Space Flight Center: NASA simulation indicates ancient flood volcanoes could have altered climate. Science Daily 7. Aug. 2015

Wilson PR: Solar and Stellar Activity Cycles. Cambridge Astrophysics Series 24; Cambridge University Press, Cambridge 1994

Karlsruher Institut für Technologie: Vulkanasche kühlt Klima länger als gedacht. Scinexx 8. Juli 2013

Trickl T et al: 35 yr of stratospheric aerosol measurements at Garmisch-Partenkirchen: from Fuego to Eyjafjallajökull, and beyond. Atmospheric Chemistry & Physics 2013; 13: 5205–5225

Andersson SM et al: Significant radiative impact of volcanic aerosol in the lowermost stratosphere. Nature Communications 2015; 6: e7692

Becker J: Vulkanische Aerosole als Schattenmacher. Earth System Knowledge Platform – die Wissensplattform des Forschungsbereichs Erde und Umwelt der Helmholtz-Gemeinschaft