afdruk

Brotzeit door Udo Pollmer

Hornmelone

De relevante vakmedia voor gezondheidskwesties, zoals Dr. Google, diëtiste Ellen-voor-vrouwen, of de naam is prof. dr. Haas spugen eensgezind dezelfde adviezen uit: Virussen houdt men zich het best van het lijf met sport, met een mondkapje en veel rauwkost.

Maar zelfs wanneer professoren in de geneeskunst adviseren om "veel groenten en fruit te eten", veroorzaakt dit opnieuw onzekerheid. Bang vragen de lezers van "Ellen": "Kan ik nog steeds vers fruit en groenten eten? Misschien "kruipen er nu ontelbare kleine virussen op de appel, zonder...

...dat ik het weet?" Een tip voor alle nieuwsgierige lezers: wanneer een plukker in het aardbeienveld frequent op de oogst heeft gehoest, dan dient u voor consumptie deze grondig af te borstelen. Dit verwijdert niet alleen kruipende coronavirussen, maar ook onbedekte naaktvirussen en gevleugelde virussen.

Er zijn honderdduizenden virussen, die zich interesseren voor zoogdieren. Daarnaast zijn er ontelbare die insecten infecteren, een schier eindeloos aantal die planten aantasten, om nog maar te zwijgen van de virussen die bacteriën doden. Ze muteren allemaal snel en zijn voortdurend op zoek naar telkens nieuwe strategieën om nieuwe slachtoffers te vinden. Elk virus heeft een ander prooi-op het oog, benut andere wegen, om de gastheer te infecteren. En dan willen voedingsdames en gezondheidsdwazen deze oneindige verscheidenheid met een biologische wortel intimideren en in de fitnessstudio op de loopband ervoor weg te rennen?

Veel levensmiddelen bevatten antibacteriële werkstoffen, bijvoorbeeld salicylzuur in fruit of mosterdolie in mierikswortel. Maar als het gaat om antivirale werkstoffen ziet de situatie er somber uit, hoewel het in de vakpers niet ontbreekt aan verwijzingen naar antivirale middelen in vers fruit en rauwe groenten. Helaas wordt dit niet ondersteund door klinische studies, alleen in vitro volstond het voor een paar kunststukjes.


Goed hout!

Daarbij wordt een werkzame stof bijzonder graag genoemd, het quercetine. In de reageerbuis is het in staat om corona- en influenzavirussen te vertragen. De stof komt vooral voor in schillen en groente afval. Omdat quercetine nauwelijks in water oplosbaar is, wordt het nauwelijks geabsorbeerd. Niemand kan echter hogere doses van het adstringerend spul verwerken en daarom belandt het in de bioton.

De situatie ligt anders wanneer quercetine opgelost in alcohol geconsumeerd word. Bij gedistilleerde dranken in vaten komt het uit het hout in het distillaat. Het beland verder, in de vorm van whisky, om maar een voorbeeld te noemen, in de keel, dus daar waar de slechte virussen rond dolen. In opgeloste vorm zijn zelfs kleine hoeveelheden voldoende. Natuurlijk mogen we het effect van alcohol niet onderschatten. In de gebruikelijke drinksterkte van gedistilleerde drank (40 % vol.) is het een uitstekend ontsmettingsmiddel tegen alle soorten virussen. Schreef het Robert Koch Instituut. Daarom een consumententip: geniet u uw whiskey onverdund - dus zonder ijsblokjes.

De werking van de alcohol is niet systemisch. In bloed heeft het geen nut, maar alleen lokaal in de mond en keel. De virussen die zich daar vrolijk vermeerderen, worden er direct uitgekegeld. Als u wilt, kunt u ook uitgebreid met agressieve chemicaliën gorgelen. Smaken verschillen, zoals bekend. Het culturele niveau ook.


Bottums up !

Niemand hoeft naar de fles te grijpen wanneer epidemieën zich viraal verspreiden, men kan evengoed een kannetje nemen. De koffiekan, bijvoorbeeld. In een prospectief onderzoek onder 90.000 Amerikanen leden koffiedrinkers veel minder aan luchtwegaandoeningen: Wie vier kopjes per dag genoot, verlaagde zijn risico op influenza en zelfs pneumonia met ongeveer twee derde.

Wat is de reden hiervoor? Coffeïne verlamt verschillende virussen, zoals het Respiratory Syncytial Virus - een weinig bekende maar veel voorkomende oorzaak van longinfecties in ons land. Het is ook effectief tegen hepatitis C, herpes en polio. Een ander antiviraal ingrediënt in koffie is cafeïnezuur: het inactiveert griepvirussen. Het effect wordt versterkt door coffeïne. Met betrekking tot corona ontbreken de gegevens. Geen idee waarom.

Het derde antivirale middel wordt door moralisten beschouwd als de nageboorte van de duivel zelf. Net als alcohol en koffie is het een gefermenteerd product en net als coffeïne een alkaloïde, dus een natuurgeneesmiddel: tabak. Het aandeel rokers onder de Covid-19 patiënten is namelijk opmerkelijk laag. Het Institut Pasteur in Parijs concludeerde bijvoorbeeld "dat actieve rokers beschermd zijn tegen een SARS-CoV-2-infectie". En verder: Onze cross-over studie duidt er sterk op, dat dagelijkse rokers….een veel lagere kans hebben, een …...CoV-2 SARS infectie te ontwikkelen.. Het risico lag bij ambulante patiënten vijf keer lager, en bij stationaire patiënten vier keer lager ! Daar kan geen enkel medicijn aan tippen!

De aanleiding voor de Franse studies waren data uit China, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Onder de Chinese patiënten waren opvallend weinig rokers. In andere landen zoals de VS was de situatie vergelijkbaar. De eerste berichten kwamen trouwens uit Italië. Volgens de sociale netwerken werkten alleen rokers op de intensive care. Intussen is ook het farmacologische mechanisme duidelijk. De nicotinereceptoren voor acetylcholine spelen hierbij een belangrijke rol. Nicotine is daarmee dus een specifiek en goedkoop geneesmiddel.


Follow the Money

Natuurlijk gaat het nu in de medische pers als lopend vuurtje rond. Er verschenen meteen studies, die aantoonden dat het sterftecijfer van rokers bijzonder hoog was en dat tabak tot coronaire hartziekten leidde. De coronacrisis is een goede gelegenheid om de tabaksindustrie eindelijk de nek om te draaien. De indruk wordt gewekt, dat het voor patiënten beter zou zijn om op de intensive care te sterven aan een longontsteking dan om met het stigma van een vrolijke dronkaard, een praatgrage koffieleut of een gemoedelijke tabakroker vrolijk verder te leven. Want daaraan verdient het ziekenhuis geen rooie cent. Hoe heet het toch zo mooi: Follow the money.

Wanneer de persoonlijke levensstijl van de burgers een politieke kwestie wordt, wanneer geprobeerd wordt mensen te dwingen hun gezondheid te ruïneren met absurde diëten, dan wordt het tijd, de gemoraliseerde maatstaven te corrigeren en de stimulerende middelen te benoemen die daadwerkelijk kunnen helpen.

 

Literatur

Dudwiesus M: Coronavirus-News: Darf ich noch frisches Obst und Gemüse essen? Brigitte.de, 27. März 2020

Kotlar K: „Das ist ein Weckruf an die Welt“: Wen Covid-19 besonders schwer trifft. Focus Online 14. Juni 2020

Lütten G: Coronavirus: Kochen mit gesunden Lebensmitteln. NDR-Visite 12. Mai 2020

Anon: Schützen gesunde Ernährung und Nahrungsergänzungsmittel vor dem Coronavirus? Assmann Stiftung für Prävention, 26. Mai 2020

RKI: Wirkstoffe der alkoholischen Händedesinfektionsmittel – ein Beitrag zum Internationalen Tag der Händehygiene. Epidemiologisches Bulletin 2016; H.17: 143-146

Berardi A et al: Hand sanitisers amid CoViD-19: a critical review of alcohol-based products on the market and formulation approaches to respond to increasing demand. International Journal of Pharmaceutics 2020; 584: e119431

Nau JY: Covid-19: la troublante découverte des possibles vertus de la nicotine. Revue médicale Suisse 2020; 6. Mai: 966-967

Sargiacomo C et al: COVID-19 and chronological aging: senolytics and other anti-aging drugs for the treatment or prevention of corona virus infection? Aging 2020; 12: 6511-6517

Loftfield E et al: Association of coffee consumption with overall and cause-specific mortality in a large US prospective cohort study. American Journal of Epidemiology 2015; 182: 1010-1022

Yamazaki Z, Tagaya I: Antiviral effects of atropine and caffeine. Journal of General Virology 1980; 50: 429-431

Wei-jie Guan et al: Clinical characteristics of coronavirus disease 2019 in China. New England Journal of Medicine 2020; 382: 1708-1720

Miyara M et al: Low incidence of daily active tobacco smoking in patients with symptomatic COVID-19 infection. Qeios 10.32388/WPP19W

Changeux J-P et al: A nicotinic hypothesis for Covid-19 with preventive and therapeutic implications.  Comptes rendus biologies 2020; 343: 1-7

Wu W et al: Quercetin as an antiviral agent inhibits influenza A virus (IAV) entry. Viruses 2015; 8: e6

Cen Y et al: Risk factors for disease progression in mild to moderate COVID-19 patients – a multi-center observational study. Clinical Microbiology and Infection 2020; in press

Li-Sha G et al: Nicotine inhibits the production of proinflammatory cytokines of mice infected with coxsackievirus B3. Life Sciences 2016; 148: 9-16

Kunzmann S et al: Increase in CTGF mRNA expression by respiratory syncytial virus infection is abrogated by caffeine in lung epithelial cells. Influenza & other Respiratory Viruses 2018; 12: 662-666

Batista MN et al: Caffeine inhibits hepatitis C virus replication in vitro. Archives of Virology 2015; 160: 399-407

Utsunomiya H et al: Antiviral activities of coffee extracts in vitro. Food & Chemical Toxicology 2008; 46: 1919-1924

Prahoveanu E, Esanu V: Effect of caffeine on experimental influenza in mice. Virologie 1985; 36: 37-40

Khalaf N et al: Coffee and caffeine are associated with decreased risk of advanced hepatic fibrosis among patients with hepatitis C. Clinical Gastroenterology and Hepatology 2015; 13: 1521-1531

Murayama M et al: Effect of caffeine on the multiplication of DNA and RNA viruses. Molecular Medicine Reports 2008; 1: 251-255

Dhillon P et al: Covid-19 breakthrough: separating fact from fiction. FEBS Journal 2020; in press.

Liu Z et al: Evaluation of the efficacy and safety of a statin/caffeine combination against H5N1, H3N2 and H1N1 virus infection in BALB/c mice. European Journal of Pharmaceutical Sciences 2009; 38: 215-223

Khania MA et al: Survival of COVID-19 patients requires precise immune regulation: The hypothetical immunoprotective role of nicotinic agonists. Medical Hypotheses 2020; 143: e109871

Polosa R, Caci G: COVID-19: counter-intuitive data on smoking prevalence and therapeutic implications for nicotine. International Emergency Medicine 2020; epub ahead of print

Petrilli C et al: Factors associated with hospital admission and critical illness among 5279 people with coronavirus disease 2019 in New York City: prospective cohort study. BMJ 2020; 369: m1966