Hype uit Nieuw-ZeelandPDF download
door Udo Pollmer

Allgaeuer BraunviehBruin-vee levert vaker A2 dan A1 melk.
Foto: Xocolatl
Een nieuwe voedingshype komt van Nieuw-Zeeland naar Europa: de zogenaamde A2-melk zou aanzienlijk gezonder zijn als de hier gebruikelijke. Udo Pollmer heeft zo zijn twijfels en vermoed hele andere belangen achter de campagne.

Vanuit Nieuw-Zeeland gaat een nieuwe voedingshype de wereld rond. Na het succes van de vetarme en de lactosevrije melk klotst nu de A2-melk naar Europa. Natuurlijk is die “gezonder” als de bij ons gebruikelijke melk, die namelijk welvaartziekten veroorzaakt.

A2-melk heet in vaktermen een melk, wiens β-caseïne – een van de vele eiwitbestanddelen – na een biochemische classificering toevallig het kortere A2 kreeg. Er bestaan talrijke andere varianten. Iedere koe heeft in haar melk een ietwat andere samenstelling. Dan nog bestaan er bepaalde indelingen: Bij Europese...

Religie en voeding
door Udo Pollmer

MoencheBoeddhistische monniken in Thailand krijgen voedsel donaties
© Sry85 / Lizenz CC BY 3.0

Het Boeddhisme is er veel aan gelegen, de cirkel van het lijden te beëindigen. Toch is het vegetarisme geen onderdeel van deze religie – de vleesloze voeding moet eerder tegen een historisch achtergrond gezien worden, meent Udo Pollmer.

Leest men de huidige vegetarische onderbouwingsliteratuur, dan is het Boeddhisme een door en door vegetarische religie. Als voorbeeld gelden de Japanners, die zich tot in de 18e eeuw naar de principes van het boeddhisme vrijwel uitsluitend vleesloos gevoed zouden hebben. Maar toen heeft, zo lees ik, “het Westen een vegetarisch land vernietigd”. Eerst met de atoombom en vervolgens met het schoolmenu. Voor het laatste...

wegens maagzuurremmers
door Udo Pollmer

gruener Smoothie© frameworks2014 / www.fotolia.de

Ons maagzuur dood bacteriën binnen luttele seconden. Medicijnen die de productie van maagzuur remmen ontnemen de maag deze levensbelangrijke functie. Wie tegelijkertijd rauwkost zoals salade eet, kan ernstig ziek worden.

Wisselwerkingen tussen leven levensmiddelen en geneesmiddelen zijn niet nieuw. De bekendste en tot dusver ook de gevaarlijkste, was de consumptie van grapefruit resp. grapefruitsap in combinatie met medicijnen. Deze citrusvrucht bevat van nature substanties, die het ontgiftingsvermogen van de lever ernstig veranderen. Dit leidt oftewel tot een versnelde afbraak van de geneesmiddelen die daarmee hun werking verliezen, of het tegenovergestelde n.l. dat de afbraak geblokkeerd word zodat levensgevaarlijke bloedspiegels ontstaan. Vele sterfgevallen zijn hierop terug te voeren.

Nu dient zich een bijzonder succesvolle groep medicijnen aan, die het grapefruit naar de kroon steken. Het zijn de zogenaamde protonpompremmers. Wat klinkt als een wapen uit het “Starschip Enterprise” zijn...

Ondervoede bejaarden
door Udo Pollmer

Rollator© shootingankauf / www.fotolia.de

Arme hongerige bejaarde. Rond een derde van de bewoners in bejaardenhuizen geldt als ondervoed. Voor levensmiddelentechnieker Udo Pollmer is het een groot schandaal. Hij ziet het als een plicht van de leiding om in plaats van therapieën behoorlijk vlees op het menu te zetten.

Bij dit persbericht van de maatschappij voor gastro-enterologie, spijsverterings- en stofwisselingsziekten stokt de adem bijna in je keel: Tot wel 60 procent van de mensen in bejaardenhuizen, verpleeginrichtingen en ziekenhuizen zouden gebrekkig- of ondervoed zijn. En wat zou u daartegen doen? Duidelijk toch, hetzelfde wat men met grote publieke deelname bij misoogsten, natuurrampen en...

door Uwe Knop

Lollipop in motionFoto: Bonita Suraputra
Lizenz: CC BY 2.0

De Wereldgezondheidsorganisatie verlangt momenteel, dat we onze suikerconsumptie drastisch reduceren. Vetlijvigheid en de daaruit voortvloeiende ziektes moeten dus bestreden worden. Daarbij ontbreekt echter het wetenschappelijk bewijs dat suiker daadwerkelijk dik of ziek maakt.

Wanneer het leven toch eens zo eenvoudig zou zijn: We halveren de suikerconsumptie en de mensen worden slanker en gezonder. Wat zich leest als Science-Fiction, is het de Wereldgezondheidsorganisatie toch bittere ernst. Momenteel staat een Richtlijnontwerp ter discussie, die de aanbeveling van de suikerconsumptie van de huidige tien procent van de dagelijkse energiebehoefte naar vijf procent halveren wil.1  Dat betekend concreet: Bij de gemiddelde vrouwelijke energiebehoefte van 2000 kcal mag die voor 100 kcal uit suiker bestaan. En dat is niet veel: Een 0,33 liter blikje cola levert ongeveer 145 suiker calorieën, 200 ml appelsap circa 90 vruchtsuiker kilocalorieën. Om van de snoep, koek en desserts...