Door Udo Pollmer

WaschbaerFoto: Carsten Volkwein
Lizenz: CC BY-SA 2.5

Het is een aflopende zaak met de aarde. Soorten sterven overal uit. Maar klopt dat? En wie is schuldig, wanneer dieren uitsterven? De industrie, een schimmelziekte of uiteindelijk de natuurbescherming zelf? Vast staat, aldus Udo Pollmer dat de situatie complex is.

Onze insecten sterven, de meesten zijn kennelijk al dood. Naar men zegt is 80 % van de bestanden “in delen van het land” spoorloos verdwenen. De politiek steunt daarbij op de gegevens van een insectenclub uit Krefeld. De leden, die zichzelf ‘activisten’ noemen, tellen al tientallen jaren in een beschermd natuurgebied al het kleinvee, dat in hun vallen vliegt. Schuld aan de...

Door Udo Pollmer

GeierFoto: Yann
Lizenz: CC BY-SA 3.0

In India en Afrika sterven hele gieren populaties uit. Natuurbeschermers maken daarvoor primair de pijnstiller Diclofenac verantwoordelijk. Maar dat is maar de halve waarheid, zo weet Udo Pollmer.

Natuurbeschermers beklagen 'een dierlijke tragedie van buitensporige omvang'. Op twee continenten tegelijk heeft een dramatisch sterven vele soorten gieren naar de rand van de afgrond gebracht. Diergeneesmiddelen zouden hiervoor verantwoordelijk zijn. En dat klopt in principe.

Het sterven begon in India in de Torens der Stilte. Daar plegen de Parsi, aanhangers van een Indiase religie, hun doden aan de gieren aan te bieden om op te eten. Daar zo’n vogel in staat is om per minuut een hele kilo vlees te verslinden, blijft binnen de kortste keren alleen het skelet over. Voor Parsi is dit de enige waardige vorm van begraven. Maar daar kwam op een goed dag een einde aan. De reden: de overledenen hadden voor hun dood Diclofenac gekregen, een goedkope en efficiënte pijnstiller. Al 1,5 mg Diclo zijn voldoende om een gier te doden. De lever van een pijnpatiënt volstaat voor meerdere vogels.

Nu kan deze lokale gewoonte hun totale verdwijning van het Indiase subcontinent niet verklaren. Buiten het leefgebied van de Parsi brachten enkele jaren later de...

Opsporingsbevel: Bitterstoffen in courgette

Door Tizian Klingel, Lebensmittelchemiker

Zucchini wrapsFoto: Dana Tenti
Lizenz: CC 0 1.0 Universal

Pompoenen, courgettes en komkommers worden graag in moestuinen aangeplant. Bij consumptie is echter voorzichtigheid geboden – naast de bittere smaak kan het zelfs tot dodelijke vergiftigingen voeren.

Wat is er mooier dan zelf geteelde groenten? Het wordt gezien als smakelijker en vooral: je weet wat je hebt. Vanuit deze overtuiging planten veel hobbytuinders pompoenen, courgettes en co in hun eigen tuin. De vruchten worden ook graag weggegeven, hetgeen een 79-jarige man uit Heidenheim in 2015 fataal werd. Bij het eten van een courgetteschotel haalde hij zich een dodelijke vergiftiging op de...

Door Udo Pollmer

Nahrungsmittelspende

Volgens onze media ruïneert de Duitse landbouwexport de kleine Afrikaanse boeren. Deskundigen uit de derde wereld roepen unaniem op een einde te maken aan de goedkope export van pluimveevlees en broodgraan om de lokale boeren te beschermen! Dat zou werkelijk helpen tegen de honger.

De Afrikanen zien dat kennelijk anders: daar het continent zijn bevolking niet kan voeden, schrijven de regeringen aanbestedingen voor importen uit. Wie het graan het goedkoopst levert, krijgt de opdracht. Omdat onze productie...

Brotzeit door Udo Pollmer

Spruehflugzeug

Het is toch wreed – steeds weer nieuwe onheilsboodschappen over chemie in het voedsel kan uw eetlust tijdens de lunch doen vergaan. Glyfosaat is een even regelmatige als ongevraagde gast aan tafel – vroeger kwam het alleen voor in bier en krakelingen, nu is het ook al gevonden in melk. De zuivelfabrieken waren geschokt en verboden de boeren de onkruidverdelger te gebruiken. Het zal niet baten.

En toen het laatst om de melk ging, werden de chemici wantrouwig. Op grond van zijn eigenschappen kan glyfosaat namelijk...