Bijensterfte
door Udo Pollmer

BienenwabeDe Imker – Vriend of vijand van de bijen?
© Waugsberg
Lizenz CC BY-SA 3.0

De agrarische industrie is de schuld van het bijensterven, door hun hoog gebruik van pesticiden, hoor je steeds opnieuw. Maar zo eenvoudig is het niet, meent de levensmiddelentechnieker Udo Pollmer. Vaak zijn daar ook de imkers zelf schuldig aan.

Wanneer bijen sterven worden pesticiden onmiddellijk verdacht. Momenteel worden neonicotinoïden aan de schandpaal genageld, een groep probate insectengiffen, die gelukkig voor zoogdieren en dus ook voor mensen relatief onschuldig zijn. Maar bijen zijn zoals bekend insecten – en dus lijkt het bijensterven door insectenmiddelen alleen maar logisch. Op veel plaatsen proberen de autoriteiten, de getroffen imkers schadevergoeding te geven. Voert de bijenhouder zijn verlies...

Eiwit
door Udo Pollmer

SojabohnenSojabohne hebben een hoog eiwitgehalte
© Klaus Höpfner
Lizenz CC BY-SA 3.0

Eten we teveel eiwit? Is plantaardig eiwit gezonder als dierlijke proteïne? En hoeveel heeft een mens daar daadwerkelijk van nodig? De levensmiddelen chemiker Udo Pollmer heeft de voeding van mens en varken met elkaar vergeleken.

“Onze behoefte aan voedingsstoffen is niet statisch, maar wisselt van mens tot mens – en dat in een grote range”, zo luidt een van de belangrijkste hoofdregels. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de eiwitbehoefte. Velen hebben een voeding met veel vlees en kaas nodig, anderen zijn vanwege hun stofwisseling veel eerder koolhydraat eters. Deze voorkeuren zijn aangeboren, de verschillen zijn meetbaar, bijvoorbeeld aan de hand van insulinereflexies. Liefhebbers van pizza en pasta, dus van koolhydraten, produceren al bij het kauwen insuline, om op de bloedsuikervracht voorbereid te zijn. Bij typische vleeseters vindt de productie pas plaats, wanneer de suiker...

Terughoudendheid is geboden bij voedingsaanbevelingen.
door Uwe Knop - Vertaling: Veronica Kouwenhoven

Vegetarisch fuer Kinder© BlueSkyImages / www.fotolia.deEen recente bijdrage in de International Review Journal Advances in Nutrition brengt een wijdverbreide zorgwekkende tendens aan het licht; Veel politici en voedingswetenschappers onderschatten de begrensde waarde van empirisch onderzoek [1]. De auteurs van deze bijdrage waarschuwen dat men veel terughoudender zou moeten zijn bij het geven van voedingsadvies aangezien veel hiervan berust op empirische studies die niet gestaafd worden door klinisch onderzoek. Deze review, in een journaal van de 'American Society for Nutrition', ondersteunt de kritiek van een recente publicatie in het 'British Medical Journal', waarin gesteld wordt dat veel voedingsonderzoek "volledig ongeloofwaardig" is en dat zelfs 'een miljoen empirische studies meer ' geen...

Hype uit Nieuw-ZeelandPDF download
door Udo Pollmer

Allgaeuer BraunviehBruin-vee levert vaker A2 dan A1 melk.
Foto: Xocolatl
Een nieuwe voedingshype komt van Nieuw-Zeeland naar Europa: de zogenaamde A2-melk zou aanzienlijk gezonder zijn als de hier gebruikelijke. Udo Pollmer heeft zo zijn twijfels en vermoed hele andere belangen achter de campagne.

Vanuit Nieuw-Zeeland gaat een nieuwe voedingshype de wereld rond. Na het succes van de vetarme en de lactosevrije melk klotst nu de A2-melk naar Europa. Natuurlijk is die “gezonder” als de bij ons gebruikelijke melk, die namelijk welvaartziekten veroorzaakt.

A2-melk heet in vaktermen een melk, wiens β-caseïne – een van de vele eiwitbestanddelen – na een biochemische classificering toevallig het kortere A2 kreeg. Er bestaan talrijke andere varianten. Iedere koe heeft in haar melk een ietwat andere samenstelling. Dan nog bestaan er bepaalde indelingen: Bij Europese...

Religie en voeding
door Udo Pollmer

MoencheBoeddhistische monniken in Thailand krijgen voedsel donaties
© Sry85 / Lizenz CC BY 3.0

Het Boeddhisme is er veel aan gelegen, de cirkel van het lijden te beëindigen. Toch is het vegetarisme geen onderdeel van deze religie – de vleesloze voeding moet eerder tegen een historisch achtergrond gezien worden, meent Udo Pollmer.

Leest men de huidige vegetarische onderbouwingsliteratuur, dan is het Boeddhisme een door en door vegetarische religie. Als voorbeeld gelden de Japanners, die zich tot in de 18e eeuw naar de principes van het boeddhisme vrijwel uitsluitend vleesloos gevoed zouden hebben. Maar toen heeft, zo lees ik, “het Westen een vegetarisch land vernietigd”. Eerst met de atoombom en vervolgens met het schoolmenu. Voor het laatste...