Door Udo Pollmer

Pommes© Dmytro Sukharevskyy / www.fotolia.de

„Brainfood“. Daarmee slaan ze de plank behoorlijk mis, meent Udo Pollmer – wie iets goeds wil doen voor zijn brein, zou beter vette worst en friet kunnen pakken.

Lichaamsbewuste mensen houden zich graag bezig met hun probleemzone’s zoals die tot dusver waren: Buik, billen, benen. Dat voortdurende gejammer werd onlangs een schrijfster teveel, en ze spotte geërgerd, de belangrijkste “probleemzone” is toch nog wel het “brein”. Gelukkig weten voedingsconsulentes raad: Wat voor het strakker maken van buik, billen, benen goed is, is voor het geplooide brein maar goedkope rommel: veel broccoli, vetarme kost en rijkelijk water drinken zo luidt de teneur in de online-media.

Onze hersenen zijn ook niet meer wat ze ooit geweest zijn: voor een beter denkvermogen werd vroeger druivensuiker gegeven, vandaag de dag is waterkracht voldoende. Met 78 procent water...

Door Udo Pollmer

Sojamilch© Nishihama / www.fotolia.de

Soja is gezond, de olie uit de 'wonderboon' wordt beschouwd als 'goed vet'. Maar een Amerikaanse studie suggereert nu dat soja-olie wellicht veel schadelijk voor de gezondheid is dan andere vetten. Zowel een kwabbelbuik, diabetes of vette lever, alles komt van het verkeerde voedsel – daarover heerst consensus onder voedingsdeskundigen.

De schuldigen zijn al lang uitgemaakt: te veel vet, in het bijzonder verzadigde vetten, en te veel zoete limonade. Deze bevat immers vooral in de VS fructose siroop (HFCS)), die zoals we weten de Amerikaanse kinderen laat vervetten en daarbij ook nog eens diabetes veroorzaakt. Nu werden juist deze populaire theses aan een Californische Universiteit...

Door Udo Pollmer

SchabeFoto: F. Welter-Schultes
Lizenz: CC0 1.0

Zoutarm, vetarm, caloriearm: de lijst van zogenaamd gezonde voedingsmiddelen was tot nu toe al lang. Nu, trachten nieuwe producten de schappen in de supermarkt schappen en online winkels te veroveren. Udo Pollmer over insecten melk en 5- calorieën-noedels.

Onze supermarkten verkopen steeds minder beproefde producten, ze geven de voorkeur aan ' superfood '. In plaats van het levensmiddelen die de klant nodig heeft om te leven, zijn er nu artikelen te koop, die het actuele geloof van de clientèle bedient.

Nadat veel traditionele producten zijn verbeterd tot aan de grens van oneetbaarheid, minder zout, weinig vet, calorieën, maar met soepele plantenvezels, zoekt de handel nu handenwrijvend naar alternatieven. Echter, het nieuwe...

Door Udo Pollmer

Sonne

Er zijn dingen die bij voortdurende herhaling de status van algemene kennis bereiken. Zo wordt onder meer beweerd dat de zon door zijn UV-straling zwarte huidkanker veroorzaakt. Daarom bij outdoor activiteiten altijd in-crèmen. Dit is steeds belangrijker geworden, naarmate de beschermende ozonlaag dunner en dunner wordt, waardoor steeds meer UV-straling het aardoppervlak bereikt.

Evolutionaire biologisch klinkt dit tamelijk vreemd, want het leven op deze aarde heeft zich juist ontwikkeld door zonlicht. Zonder zonbeschermingsfactor dan ook. En sinds de mensen niet meer in de open lucht op het land werken zoals vroeger, maar in kantoren, en niet langer proberen hun benauwde levensruimte naar buiten te ontvluchten, maar eerder proberen te ontspannen in comfortabele kamers en te chillen voor het beeldscherm, wordt de hele wereld...

Door Udo Pollmer

Spargel© Barbara-Maria Damrau / www.fotolia.de

Niet alleen lekker, maar ook gezond en zuiverend zouden asperges zijn. Dat beweren de verkopers althans. Wat ze daarentegen verzwijgen: asperges bevatten een natuurlijk pesticide en over de werkingen daarvan weet men nog maar weinig, zo legt Udo Pollmer uit.

In de vrolijke maand mei is het niet alleen het seizoen voor asperges, maar ook de sprookjesfee van de marketing biedt licht verteerbare verhalen over de enorme helende krachten van de bleke spruiten. Gewoonlijk handelt het om loze beloften, behalve dan dat asperge diuretisch, vocht afdrijvend werkt. En er word al gezegd dat hij de nier schoon spoelt, ja dat hij een ideale detox-groente...