Diabetesrisico

Door Udo Pollmer

Suessstoff© Viktor / www.fotolia.de

Veel mensen consumeren zonder er bij na te denken dagelijks zoetstoffen, zegt Udo Pollmer Daarbij hebben verschillende studies aangetoond, dat deze middelen naast diabetes en overgewicht zelfs alzheimer kunnen veroorzaken, zo waarschuwt de levensmiddelenexpert.

“Met zoetstoffen stijgt het risico op diabetes”, zo meldde onlangs de Ärzte Zeitung. Aanleiding was een dubbelblinde studie met 27 jonge mannen en vrouwen. Driemaal daags slikten ze voorafgaand aan de maaltijd een capsule met de zoetstoffen acesulfaam en sucralose – of een placebo. Onder de zoetstoffen liep de bloedsuikerspiegel na de maaltijden van dag tot dag sterker op, maar niet onder een placebo. Een schijnbaar volledig absurd...

Geroosterde cicaden, gefrituurde maden en insectenburgers

Door Udo Pollmer

Skorpionspiess© gianliguori / www.fotolia.de

In vele landen op aarde gelden insecten als een belangrijk bestanddeel van de voeding. Bij de meeste Europeanen roept de gedachte aan insecten eten alleen maar afschuw op. En dat heeft een goede reden, meent Udo Pollmer.

Het staat te gebeuren! De volgende voedingsmode krijgt ingang: “We willen het eten van insecteneten gangbaar maken” zo spreekt de nette heer en biedt kever-noedels en made-burgers aan om te proeven. Op de ‘Grünen Woche’ hadden de lekkernijen grote belangstelling.

Alleen omdat het kleine ongedierte in levensmiddelen tot dusverre niet op de ingrediëntenlijst vermeld stond, wil dit nog lang niet zeggen, dat ze er niet in gezeten hebben: Sinds mensenheugenis...

Perchloraat in levensmiddelen

Door Udo Pollmer

Blattgemuese© robynmac / www.fotolia.de

In kruiden, bladgroente of broccoli is perchloraat aantoonbaar aanwezig. Maar waar komt die onkruidkiller vandaan, die immers al lang geleden verboden werd? Bij hun onderzoeken stieten wetenschappers op een tot dusverre onderschatte pesticidebron.

Een pesticide. Waarvan men aannam, dat het al lang uit de ecologische kringloop verdwenen zou zijn, is gewoonweg niet klein te krijgen. Regelmatig vinden chemici aanzienlijke residuen. Belast zijn hoofdzakelijk kruiden, groene bladgroente, broccoli, maar zelfs pudding kan betroffen zijn. Voor...

Voeding

Door Udo Pollmer

gruener Smoothie© frameworks2014 / www.fotolia.de

Veganistische pasta, veganistische hamburgers, veganistische worstjes – sinds jaren lijken de puur plantaardige levensmiddelen op een niet te stuiten overwinningstocht te zijn. Maar de euforie is bedrieglijk: Wanneer men naar de aantallen kijkt, is de trend slechts een storm in een glas water, meent Udo Pollmer.

Zou u het geweten hebben? Berlijn is de hoofdstad – van de veganisten ! Daar werd het vaakst naar het begrip „vegan“ gegoogelt. Deze methode om het aantal aanhangers te verkrijgen, is soms wel zinvol, per slot van rekening leveren enquêtes eerder lippendiensten. Wie zich voor vegan interesseert, is meestal jong, verslaafd aan internet en aldoor op zoek naar het nieuwste, om de eigen leefstijl nog beter aan te kunnen prijzen. Alleen al de beide begrippen „Hauptstadt“en „veganer“ leveren bij Google 400.000 treffers op. “Vegane kookboeken zijn bestsellers“ zo meld de szene, „de omzet van alternatieven voor vlees explodeert en in de media word het onderwerp zo vaak besproken als nooit tevoren”. Als dat geen bewijs is!

Maar nu maar eens naar de nuchtere cijfers: Berlijn is koploper, omdat daar per maand 23 van de 10.000 Berlijners...

De wonderlijke comeback van een conserveringsmiddel

Door Udo Pollmer

Heidelbeeren© Thaut Images / www.fotolia.de

Om levensmiddelen te conserveren, was het benzoëzuur in de 19e eeuw een zegen voor de levensmiddelenindustrie. Op grond van zijn nevenwerkingen viel het middel later dan toch weer in ongenade. Nu wordt de stof herontdekt – als veelbelovend medicament.

De ontdekking van de conserverende werking van benzoëzuur in 1875 was een godsgeschenk. Destijds waren middelen voor de houdbaar making een garantie om te overleven, ze hielpen, de honger te lenigen. Toen de technische vooruitgang na de Tweede Wereldoorlog de lang gewenste agrarische overschotten mogelijk maakten, begon de discussie over ongewenste nevenwerkingen: Op de tong werkt...