dronken van statistiek
Vertaling door Piet van Veghel 

Oktoberfest© Kzenon / www.fotolia.deDe jongste voedingsonzin van de maand heeft bij wijze van uitzondering niet vol in de mediabelangstelling gestaan.1 In plaats daarvan is deze studie een typisch voorbeeld van ideologisch georiënteerde voedingsartsen: Er kwam precies het tegenovergestelde uit, wat de auteurs beweren. Daarom is er toch wat over te zeggen omdat de echte gegevens van deze meta-analyse geloofwaardig zijn. Ze hebben maar een enkel schoonheidsfoutje: De echte resultaten zijn politiek niet correct.
Konkreet:  Volgens „Abstract“ heeft de meta-analyse van...

Brotzeit door Udo Pollmer

Mozart

Kerstmis nadert en daarmee de tijd voor geschenken. Fantasieloze tijdgenoten zullen de geschenktafels waarschijnlijk weer volladen met "gezondheidsproducten". Er zijn poeders, pillen en pasta's die eindelijk de schoonheid van binnenuit zullen geven, vitaliteit beloven aan de lustelozen en het immuunsysteem van hypochondrieërs gaan versterken. Wat dacht ervan, om in plaats daarvan, wat aangename muziek van Mozart te beluisteren? Het is onschadelijk voor de gezondheid, bevat geen calorieën en zorgt voor pure ontspanning. Het genieten van muziek verlaagt het stresshormoon cortisol, dat op zijn beurt het immuunsysteem weer een boost geeft.

De componist stierf op een decemberdag, piepjong op 35 jarige leeftijd. De vroege dood gaf aanleiding tot speculaties dat Mozart vermoord zou zijn, en dat hij een paar weken daarvoor zijn vrouw verzekerd had: "Zeker, ze hebben me vergif gegeven". Motieven en verdachten waren...

VEBU verdraaid (valse) Feiten naar Fantasie !
Door Uwe Knop, EU.L.E. e.V.

Vertaling door Piet van Veghel

Zutaten GruenkohlVoor het koken van groenten moet vlees!
Ingrediënten voor Kale
© Tamorlan/ Lizenz CC BY-SA 2.5
Begin maart verwezen de vegetariër-lobbyisten van de VEBU naar een artikel op hun website: “Vleesconsumptie verhoogd het overlijdensrisico”, voorzien van een foto van een kerkhof met daarop grafstenen zover als het oog reikt.1 Aanleiding voor deze “doodsbedreiging” was de observatiestudie EPIC2. “Deze melding toont een geliefkoosde om de tuin leidingsmanoeuvre in zake voeding: de mensen wordt een oorzaak-gevolg-verband voorgeschoteld, die een observatiestudie ten ene male niet leveren kan”, aldus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor levensmiddelen en Voedingswetenschappen (EU.L.E. e.V.). De kop verdraaid bewust de uitkomsten van deze Studie: “Hier tieren de leugens welig: zowel in de VEBU bijdrage als ook in de Originele Studie, die trouwens de vegetariër-redactie ofwel niet gelezen of bewust vals geïnterpreteerd heeft.”

In deze EPIC-Studie word het sterftepercentage in verbinding gebracht met de vleesconsumptie. Hierbij vonden de auteurs geen statistisch significante samenhang tussen, noch bij de consumptie van rood vlees, noch met dat van gevogelte, en het overlijden. Slechts voor bewerkt vlees meent de Studie een gematigde correlatie met de mortaliteit ontdekt te hebben – die echter bij nauwkeurige analyse...

Brotzeit door Udo Pollmer

Great Reset

De kat is uit de zak: de mensheid wordt geconfronteerd met een voedselcrisis. Dit voorspelt het World Economic Forum in Davos. De Club van Superrijken, die meer dan een halve eeuw geleden werd opgericht, is momenteel waarschijnlijk de machtigste NGO. Het hoofd ervan, professor Klaus Schwab, wordt beschouwd als een van de belangrijkste denkers die zich bezig houdt met het plannen van onze toekomst. Momenteel bereidt hij de Grote Reset (1) voor, de herstart van de wereld - het hoofdthema van het eerstvolgende Weltwirtschaft-Treffens.

Om op de toekomst voorbereid te zijn kwamen in 2015 meer dan 60 kopstukken uit het bedrijfsleven en...

Er is geen bewijs dat suiker hartziektes bevordert!
Door Uwe Knop, EU.L.E. e.V.
Vertaling door Piet van Veghel 

Lollipop in motionLollipop in motion
© Bonita Suraputra / Lizenz CC BY 2.0
In februari 2014 sloeg de anti-suiker lobby weer eens toe: “suiker veroorzaakt hartproblemen” of “teveel suiker tast je hart aan”, zo kopten de kranten1, 2. Bron van deze angstaanjagende berichten was een Observatiestudie, uitgevoerd door de Amerikaanse Gezondheidsdienst CDC3. “Het is nauwelijks te geloven dat uit zulke dubieuze observatiestudies nog altijd voedingsadviezen gehaald worden”, aldus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europees Instituut voor levensmiddelen en voedingswetenschappen (EU.L.E. e.V.), “want meer dan vage vermoedens levert deze voedingsonderzoek niet op”. Op goede gronden waarschuwt de American Society of Nutrition in een recente publicatie voor het al te veel belang hechten aan de gevonden resultaten van dit observatieonderzoek en de hiermee verbonden aanbevelingen.4 Toch is dit niet het enige misleidende, want hier word het complete arsenaal aan statistiek vervalsende manoeuvres in stelling gebracht om de gewenste resultaten te kunnen verkondigen. Of zoals Pollmer het formuleert: “Deze studie is een zootje”. 

Observatiestudies kunnen nooit bewijs leveren...