Er is geen bewijs dat suiker hartziektes bevordert!
Door Uwe Knop, EU.L.E. e.V.
Vertaling door Piet van Veghel 

Lollipop in motionLollipop in motion
© Bonita Suraputra / Lizenz CC BY 2.0
In februari 2014 sloeg de anti-suiker lobby weer eens toe: “suiker veroorzaakt hartproblemen” of “teveel suiker tast je hart aan”, zo kopten de kranten1, 2. Bron van deze angstaanjagende berichten was een Observatiestudie, uitgevoerd door de Amerikaanse Gezondheidsdienst CDC3. “Het is nauwelijks te geloven dat uit zulke dubieuze observatiestudies nog altijd voedingsadviezen gehaald worden”, aldus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europees Instituut voor levensmiddelen en voedingswetenschappen (EU.L.E. e.V.), “want meer dan vage vermoedens levert deze voedingsonderzoek niet op”. Op goede gronden waarschuwt de American Society of Nutrition in een recente publicatie voor het al te veel belang hechten aan de gevonden resultaten van dit observatieonderzoek en de hiermee verbonden aanbevelingen.4 Toch is dit niet het enige misleidende, want hier word het complete arsenaal aan statistiek vervalsende manoeuvres in stelling gebracht om de gewenste resultaten te kunnen verkondigen. Of zoals Pollmer het formuleert: “Deze studie is een zootje”. 

Observatiestudies kunnen nooit bewijs leveren...

Brotzeit door Udo Pollmer

BlattschneiderameisenFoto: Geoff Gallice
Lizenz: CC BY-SA 2.0

Deze Brotzeit is opgedragen aan alle boeren die ervoor hebben gezorgd dat wij tot nu toe overvloedig te eten hadden, dat wij uit een ruim aanbod konden kiezen wat ons hartje begeerde. Wij danken hen voor hun hoge productiviteit en enorme opbrengsten, waardoor jongeren een beroep naar keuze kunnen uitoefenen en niet langer als dienstmeisje of boerenknecht hoeven te werken zoals generaties vóór hen.

De landbouw kent vele rolmodellen: Zoals bekend produceren veel dieren hun voedsel door tuinbouw of veeteelt, sommige zelfs ondergronds, andere in de toppen van bomen. Zelfs vissen gedragen zich als boeren: de rifbaarzen in het koraalrif, bijvoorbeeld. Zij leggen in hun algentuinen een monocultuur aan van rode algen (Polysiphonia), die zij gekweekt hebben op...

„Middellandse-Zeedieet beschermt tegen helemaal niets!"

Olivenoel© hiphoto39 / www.fotolia.de

Begin 2014 schreeuwden de kranten de preventieve werking van de Middellandse-Zeekeuken weer van de daken : “het Middellandse-Zeedieet beschermt tegen hart- en vaatziektes”of “Het mediterrane dieet verhindert diabetes”1,2 Daarbij werden risicodalingen van 30 % à 40 % tot wel 50 %4 bejubelt.
“

Deze studie toont de ‘klassieke’ blunder van het voedingsonderzoek – want in hun euforie...

Brotzeit door Udo Pollmer

Charles Darwin

Dieethypes worden graag opgesmukt met "evolutionaire" logica. Omdat wij nog de genetica van een holbewoners zouden hebben, eten wij net zo ongeremd als zij. Geen wonder dus dat luie kantoorklerken vervetten. Omdat dieren niet koken, dienen we rauw voedsel te eten. Omdat in de stamboom van apen insecteneters hokken, maken meelwormen deel uit van het natuurlijke dieet van de mens. Of het nu om paleo, bloedgroepen of veganistisch handelt, een scheut evolutie is de maggi in de flauwe soep van de dieetpredikers.

Ook al doet de hele wereld alsof de afstammingsleer een feit is, toch is het tot op de dag van vandaag een theorie gebleven. We hebben het ook niet te danken aan het genie van ene Charles Darwin. Het fundament werd gelegd door anderen vóór hem, met name Robert Chambers, Herbert Spencer, Alfred Russel Wallace en Jean-Baptiste de Lamarck. In zijn werk "On the Origin of Species" brengt Darwin...

Brotzeit door Udo Pollmer

Maehdrescher2Foto: Michael Gäbler
Lizenz: CC BY-SA 3.0

"Waar blijft het positieve?" werd er vroeger op de redacties gevraagd wanneer er weer eens artikelen aangeboden werden, dat de wereld snel zou vergaan. Bij alles wat we deden, of nalieten, dreigde vroeger of later een wereldondergang. De geestelijke vader van deze einde der tijden visioenen was de Club van Rome. Niemand stoorde zich aan het feit dat er van hun prognoses helemaal niets uitkwam. Het is nu weer tijd om de balans op te maken. Op tafel ligt namelijk een nieuw rapport over de Simon Abundance Index, genoemd naar de econoom Julian Simon (1932-1998). 

Deze index wordt sinds 1980 gebruikt om de...