„Middellandse-Zee-dieet beschermt tegen helemaal niets!"

Olivenoel© hiphoto39 / www.fotolia.de

Begin 2014 schreeuwden de kranten de preventieve werking van de Middellandse-Zeekeuken weer van de daken : “Middellandse-Zee dieet beschermt tegen hart- en vaatziektes”of “Mediterraan dieet verhindert diabetes”1,2 Daarbij werden risicodalingen van 30 % à 40 % tot wel 50 %4 bejubelt.
“Deze studie toont de ‘klassieke’ blunder van het voedingsonderzoek – want in de loftuitingen delen vele media deze pakkende, maar tot verwarring voerende relatieve waarschijnlijkheid”, verklaart Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europees Instituut voor Levensmiddelen en Voedingswetenschappen (EU.L.E.e.V.), “de daadwerkelijke, dus absolute vermindering van het risico ligt na studieopgave bij de irrelevante 0,68 % tot 1,88 %, die statistisch nauwelijks te controleren is.

 Zouden deze gegevens kloppen, dan is het Middellandse-Zee-dieet daarmee weerlegt”, aldus Pollmer. Maar dat is...

Door Udo Pollmer

Wasser und Brot© Alina Isakovich / www.fotolia.de

Eetstoornissen nemen toe, zonder dat een overheid, die voortdurend voor nieuwe voedingsziektes waarschuwt, daar veel aandacht aan zal besteden. Steeds meer jonge vrouwen lijden aan anorexia, en het is nu een van de belangrijkste doodsoorzaken in deze leeftijdsgroep.

Wat zijn de redenen? Een gezondheids-website die, naar eigen zeggen aan de hoogste wetenschappelijke normen voldoet, en ook nog eens door artsen gecontroleerd wordt, geeft aan dat daarover "slechts vermoedens" bestaan. Fout. Men kent de oorzaken - maar ze zijn niet ‘politiek correct’.

In de regel ontstaat anorexia op een evenzo simpele als effectieve manier: door het combineren van calorieën tellen met duursport – dus door diëten en joggen. Dit mechanisme kan ook worden aangetoond in dierproeven: je voedt...

Door Udo Pollmer

Alkohol© mostockfootage / www.fotolia.de

Een paar jaar geleden, wekte een Amerikaanse documentaire-filmmaker genaamd Morgan Spurlock grote beroering. Gedurende vier weken had hij zich voor de lopende camera tot braken aan toe, volgepropt met de producten van McDonalds, met dramatische gevolgen voor zijn lichaam. In zijn film "Super Size me " kwam hij daardoor ruim 11 kilo aan, werd impotent, liep leverschade op en zijn cholesterol schoot naar astronomische hoogten. Hij werd vet, lui, depressief en tamelijk wakkelig.

De dieetdames waren blij, per slot van rekening was een toneelspeler iets gelukt, wat eerder ontkend werd door de vakwereld: een keihard bewijs dat...

Door Udo Pollmer

blaues Licht© De Visu / www.fotolia.de

Bij kinderen, zo was te lezen, dreigt een golf van kortzichtigheid ten gevolge van computers en smartphones. De ouderen onder ons zijn bezorgd wanneer ze merken dat hun gezichtsvermogen afneemt.

En het is bekend dat angst de geldbeurzen opent. Dure voedingssupplementen zouden de ogen van de jongeren beschermen en de troebele blik van de oudjes weer fris te laten ogen.

In de aanbieding is vrijwel alles aan supplementen, wat zich tot nu toe bij talloze ziektes als nutteloos of gevaarlijk bewezen heeft:...

Door Udo Pollmer

Broccoli© HaywireMedia / www.fotolia.de

Waarom vinden kinderen broccoli niet lekker? Udo Pollmer, levensmiddelentechnicus en wetenschappelijk leider van EU.L.E. e.V. weet het.

Normaal gesproken zit er bij de lunch worst, kaas, brood en boter, daarbij een beker koffie en vroeger, toen er nog zwaar lichamelijke arbeid bestond, natuurlijk een fles bier. Tegenwoordig wordt er in plaats van voedzaam eten liever caloriearme rauwkost geserveerd en daarbij mag – Oh god – broccoli niet ontbreken. De meeste kinderen zijn daarover minder enthousiast: “deze bomen eet ik niet!”, en dat heeft een goede reden: de “bomen” bevatten een substantie...