Voor een heldere en eerlijke declaratie

Door Udo Pollmer

Einkauf© mangostock / www.fotolia.de

We hebben nu eindelijk eens een heldere en eerlijke declaratie van voedingsmiddelen nodig, zo eist levensmiddelentechnicus Udo Pollmer. Zo ziet ook het Duitse Additieven-museum dat. In een petitie verlangt het museum “waarheidsgetrouwe en volledige opgaves” op etiketten.

De levensmiddelenindustrie word graag als onoprecht, als een kliek van etikettenvervalsers gezien, die het er alleen maar om te doen is, consumenten de ware aard van hun producten te verhullen. Motto: van voren bont, van achteren stront. Nu is deze slechte naam zeker niet alleen de schuld van de media, die steeds weer proberen, roet in het eten van de ondernemers te gooien: ze hebben ook zelf veel aan deze slechte naam bijgedragen.

Denk alleen maar aan de talloze trucs bij de declaratie, meestal op grond van gaten in de wet, die het handschrift van de lobby dragen. Klassiek voorbeeld is de toevoeging van gistextract, om via deze omweg smaakversterkers zoals glutaminaat in het product te smokkelen. Op het etiket...

„Middellandse-Zee-dieet beschermt tegen helemaal niets!"

Olivenoel© hiphoto39 / www.fotolia.de

Begin 2014 schreeuwden de kranten de preventieve werking van de Middellandse-Zeekeuken weer van de daken : “Middellandse-Zee dieet beschermt tegen hart- en vaatziektes”of “Mediterraan dieet verhindert diabetes”1,2 Daarbij werden risicodalingen van 30 % à 40 % tot wel 50 %4 bejubelt.
“Deze studie toont de ‘klassieke’ blunder van het voedingsonderzoek – want in de loftuitingen delen vele media deze pakkende, maar tot verwarring voerende relatieve waarschijnlijkheid”, verklaart Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europees Instituut voor Levensmiddelen en Voedingswetenschappen (EU.L.E.e.V.), “de daadwerkelijke, dus absolute vermindering van het risico ligt na studieopgave bij de irrelevante 0,68 % tot 1,88 %, die statistisch nauwelijks te controleren is.

 Zouden deze gegevens kloppen, dan is het Middellandse-Zee-dieet daarmee weerlegt”, aldus Pollmer. Maar dat is...

Diabetesrisico

Door Udo Pollmer

Suessstoff© Viktor / www.fotolia.de

Veel mensen consumeren zonder er bij na te denken dagelijks zoetstoffen, zegt Udo Pollmer Daarbij hebben verschillende studies aangetoond, dat deze middelen naast diabetes en overgewicht zelfs alzheimer kunnen veroorzaken, zo waarschuwt de levensmiddelenexpert.

“Met zoetstoffen stijgt het risico op diabetes”, zo meldde onlangs de Ärzte Zeitung. Aanleiding was een dubbelblinde studie met 27 jonge mannen en vrouwen. Driemaal daags slikten ze voorafgaand aan de maaltijd een capsule met de zoetstoffen acesulfaam en sucralose – of een placebo. Onder de zoetstoffen liep de bloedsuikerspiegel na de maaltijden van dag tot dag sterker op, maar niet onder een placebo. Een schijnbaar volledig absurd...

Geroosterde cicaden, gefrituurde maden en insectenburgers

Door Udo Pollmer

Skorpionspiess© gianliguori / www.fotolia.de

In vele landen op aarde gelden insecten als een belangrijk bestanddeel van de voeding. Bij de meeste Europeanen roept de gedachte aan insecten eten alleen maar afschuw op. En dat heeft een goede reden, meent Udo Pollmer.

Het staat te gebeuren! De volgende voedingsmode krijgt ingang: “We willen het eten van insecteneten gangbaar maken” zo spreekt de nette heer en biedt kever-noedels en made-burgers aan om te proeven. Op de ‘Grünen Woche’ hadden de lekkernijen grote belangstelling.

Alleen omdat het kleine ongedierte in levensmiddelen tot dusverre niet op de ingrediëntenlijst vermeld stond, wil dit nog lang niet zeggen, dat ze er niet in gezeten hebben: Sinds mensenheugenis...

Perchloraat in levensmiddelen

Door Udo Pollmer

Blattgemuese© robynmac / www.fotolia.de

In kruiden, bladgroente of broccoli is perchloraat aantoonbaar aanwezig. Maar waar komt die onkruidkiller vandaan, die immers al lang geleden verboden werd? Bij hun onderzoeken stieten wetenschappers op een tot dusverre onderschatte pesticidebron.

Een pesticide. Waarvan men aannam, dat het al lang uit de ecologische kringloop verdwenen zou zijn, is gewoonweg niet klein te krijgen. Regelmatig vinden chemici aanzienlijke residuen. Belast zijn hoofdzakelijk kruiden, groene bladgroente, broccoli, maar zelfs pudding kan betroffen zijn. Voor...