Religie en voeding
door Udo Pollmer

MoencheBoeddhistische monniken in Thailand krijgen voedsel donaties
© Sry85 / Lizenz CC BY 3.0

Het Boeddhisme is er veel aan gelegen, de cirkel van het lijden te beëindigen. Toch is het vegetarisme geen onderdeel van deze religie – de vleesloze voeding moet eerder tegen een historisch achtergrond gezien worden, meent Udo Pollmer.

Leest men de huidige vegetarische onderbouwingsliteratuur, dan is het Boeddhisme een door en door vegetarische religie. Als voorbeeld gelden de Japanners, die zich tot in de 18e eeuw naar de principes van het boeddhisme vrijwel uitsluitend vleesloos gevoed zouden hebben. Maar toen heeft, zo lees ik, “het Westen een vegetarisch land vernietigd”. Eerst met de atoombom en vervolgens met het schoolmenu. Voor het laatste...

wegens maagzuurremmers
door Udo Pollmer

gruener Smoothie© frameworks2014 / www.fotolia.de

Ons maagzuur dood bacteriën binnen luttele seconden. Medicijnen die de productie van maagzuur remmen ontnemen de maag deze levensbelangrijke functie. Wie tegelijkertijd rauwkost zoals salade eet, kan ernstig ziek worden.

Wisselwerkingen tussen leven levensmiddelen en geneesmiddelen zijn niet nieuw. De bekendste en tot dusver ook de gevaarlijkste, was de consumptie van grapefruit resp. grapefruitsap in combinatie met medicijnen. Deze citrusvrucht bevat van nature substanties, die het ontgiftingsvermogen van de lever ernstig veranderen. Dit leidt oftewel tot een versnelde afbraak van de geneesmiddelen die daarmee hun werking verliezen, of het tegenovergestelde n.l. dat de afbraak geblokkeerd word zodat levensgevaarlijke bloedspiegels ontstaan. Vele sterfgevallen zijn hierop terug te voeren.

Nu dient zich een bijzonder succesvolle groep medicijnen aan, die het grapefruit naar de kroon steken. Het zijn de zogenaamde protonpompremmers. Wat klinkt als een wapen uit het “Starschip Enterprise” zijn...

Ondervoede bejaarden
door Udo Pollmer

Rollator© shootingankauf / www.fotolia.de

Arme hongerige bejaarde. Rond een derde van de bewoners in bejaardenhuizen geldt als ondervoed. Voor levensmiddelentechnieker Udo Pollmer is het een groot schandaal. Hij ziet het als een plicht van de leiding om in plaats van therapieën behoorlijk vlees op het menu te zetten.

Bij dit persbericht van de maatschappij voor gastro-enterologie, spijsverterings- en stofwisselingsziekten stokt de adem bijna in je keel: Tot wel 60 procent van de mensen in bejaardenhuizen, verpleeginrichtingen en ziekenhuizen zouden gebrekkig- of ondervoed zijn. En wat zou u daartegen doen? Duidelijk toch, hetzelfde wat men met grote publieke deelname bij misoogsten, natuurrampen en...

door Uwe Knop

Lollipop in motionFoto: Bonita Suraputra
Lizenz: CC BY 2.0

De Wereldgezondheidsorganisatie verlangt momenteel, dat we onze suikerconsumptie drastisch reduceren. Vetlijvigheid en de daaruit voortvloeiende ziektes moeten dus bestreden worden. Daarbij ontbreekt echter het wetenschappelijk bewijs dat suiker daadwerkelijk dik of ziek maakt.

Wanneer het leven toch eens zo eenvoudig zou zijn: We halveren de suikerconsumptie en de mensen worden slanker en gezonder. Wat zich leest als Science-Fiction, is het de Wereldgezondheidsorganisatie toch bittere ernst. Momenteel staat een Richtlijnontwerp ter discussie, die de aanbeveling van de suikerconsumptie van de huidige tien procent van de dagelijkse energiebehoefte naar vijf procent halveren wil.1  Dat betekend concreet: Bij de gemiddelde vrouwelijke energiebehoefte van 2000 kcal mag die voor 100 kcal uit suiker bestaan. En dat is niet veel: Een 0,33 liter blikje cola levert ongeveer 145 suiker calorieën, 200 ml appelsap circa 90 vruchtsuiker kilocalorieën. Om van de snoep, koek en desserts...

Achtergrondbericht bij de voedingsonzin van de maand februari 2015: Ontbijten is gezond voor kinderhartjes
door Nikolaus Ott en Udo Pollmer

Spiegelei© Robert Neumann / www.fotolia.de

De angst voor het cholesterol waart rond, niet alleen bij volwassenen, ook kinderen moeten nu het cholesterol gaan vrezen. Een lichaamseigen stof, die kennelijk arteriosclerose en hartinfarcten en daarmee een “vroegtijdige” dood zou veroorzaken… In Amerika werden al de bloedvetwaarden van scholieren gemeten en al de allerkleinsten werden al voor de consumptie van cholesterol houdende levensmiddelen gewaarschuwd. Limonade- en waterflesjes zijn getooid met de wervende opdruk “no-cholesterol”. Wie het waagt om volle melk, eieren of ham te kopen, wordt bij de supermarktkassa scheef aangekeken.

Deze toestanden aan de overkant van de grote plas dreigen in de toekomst ook naar Europa over te waaien. Tot wat voor absurde vruchten de angst voor het cholesterolspook drijft, laat bijvoorbeeld de studie “No breakfast at home: association to cardiovascular disease risk factors in childhood” zien, waaraan ook Duitse experts mee mochten doen. Daarin beweren de auteurs in alle ernst,...