Voedingssstudies verhitten de gemoederen
Door Udo Pollmer 

Obstteller© volff / www.fotolia.deEen studie van de universiteit Graz maakt de laatste tijd furore: De onderzoekers beweren, dat een vegetarische voeding gepaard gaat met een mindere levenskwaliteit en een hogere kans op ziekte. Boos zijn vooral veganisten, die van het tegenovergestelde overtuigd zijn. Wie heeft er gelijk?
Een Studie van de Universiteit Graz verhit de gemoederen. Deze stelt een vegetarisch dogma ter discussie: “Onze resultaten tonen”, zo schrijven de auteurs, “dat een vegetarische kost verbonden is met een slechtere gezondheid (vaker kanker, allergieën en psychische stoornissen), …en een geringere levenskwaliteit.” Maar wat voor kwaliteit heeft de Studie nu zelf?
Bij deze opheldering helpt een omstandigheid, die een argeloze lezer in verwarring zou kunnen brengen: In de gezondheidskringen...

“Oh! Wat smaakt de koffie lekker, lekkerder dan 1000 kussen, milder als muskaatwijn”, zo jubelt Junfer Liesgen in Bach’s Kaffeekantate en vervolgt met een diepe zucht: “koffie, koffie moet ik hebben, en als iemand mij laven wil, ach, schenk mij dan een kopje koffie in!” Alle liefhebbers van het zwarte brouwsel kunnen dat beamen. Genoeg gebruikers waren het aldoor over eens, wat hun kopje koffie aan gaat – alleen de geleerden streden al 500 jaar onvermoeibaar erover, of de stof de gezondheid nu schaadt of baat.

Kaffee mit Herz© Vasca / www.fotolia.deZoveel staat vast: In Europa werd de koffie ingevoerd als zijnde een geneesmiddel, als wonderdrank. De eerste die over de medicinale werking van een drank <zo zwart als teer> berichtte, was de arts en botanicus Leonhard Rauwolf, die in de 16e eeuw de ‘morgenlanden’ bereisd had. Volgens zijn publicaties gold de koffie daar zo gezond als in Duitsland de wermut- of kruidenwijn. Een italiaanse tijdgenoot schreef in een brief uit 1615 vanuit Constantinopel “de zwarte drank van de turken is goed voor je gezondheid, omdat het je spijsvertering helpt, de maag sterkt en de sappen vermeerdert. (bedoeld werd de urine en de menstruatie). Bovendien hoorde hij van zijn zegmannen, dat de koffie de slaap na het avondeten verdrijft, waardoor hij genuttigd werd door diegenen die ’s avonds wilden studeren. Al korte tijd later werden de gezondheidsclaims ten noorden van de middellandse zee uitgebreid als het middel tegen: nierstenen, waterzucht, jicht, hoofdpijn, hoesten, katers, hysterie, verstopping, reuma, dronkenschap et cetera.

Het nieuwe wondermiddel kon Sir Thomas Herbert, die in 1626 met een engelse delegatie Perzië bezocht, nog meer positieve eigenschappen toegedicht worden: “heet gedronken is het gezond, het verdrijft de melancholie, droogt de tranen, bedwingt de toorn en ontlokt warme gevoelens.” Vandaag de dag zou psychofarmaca zich zo aan moeten prijzen. Maar dat was nog lang niet alles, zo schreef Sir Herbert: Niettemin zouden de perzen...

Hoe bedenkelijke toevoegingen de limonade er mooier uit laat zien
Door Udo Pollmer 

SoftdrinksGebromeerde plantenoliën zorgen ervoor, dat aromastoffen in limonades gelijkmatig verdeeld worden
© Deyan Georgiev / www.fotolia.de
In Amerika zijn gebromeerde plantenoliën een geliefde toevoegingstof voor limonades, in de EU zijn ze verboden. Toch komen ze in levensmiddelen voor, zoals nieuwe onderzoeken aantonen. Wat heeft dat allemaal te betekenen?
Onze levensmiddelenindustrie is hoedster van velerlei geheimen. Maar velen laten zich toch raden bij het lezen van de etiketten. Tot de mysteries van de ingrediëntenlijsten behoren curieuze begrippen zoals de “vruchtbereiding”, een product dat primair uit bereiding en in mindere mate uit vruchten bestaat, of de “limonadegrondstof”, wellicht om het onderscheid duidelijk te maken waaruit Limonade hoofdzakelijk van gemaakt word zoals water en suiker.

Onlangs hebben levensmiddelenchemici uit Stuttgart limonades onderzocht en prompt vonden ze daarin een onverwacht toevoegsel, namelijk zogenoemde gebromeerde plantenolie. Gebromeerde plantenoliën zijn...

Nestlé: Hoe het levensmiddelenconcern reclame maakt voor hun innovaties
Door Udo Pollmer 

Nestle VeveyHet hoofdkantoor van Nestlé in het Zwitserse Vevey
© Roland Zumbühl / Lizenz CC BY-SA 3.0
Firmakranten zijn meestal niet zo opwindend. Ze proberen alleen maar de onderneming in een zo gunstig mogelijk daglicht te zetten. In het geval van Nestlé lukt dat niet. Een blik in het klantenmagazin “Good”.
Voor me ligt “Good” – Het magazin voor toekomstvragen” – een uitvoerige brochure van het Huis Nestlé, ontwikkeld door de Springerpers. Thema van de recente uitgave is “Vertrouwen”. Maar het magazin laat niets onbeproefd om ieder vertrouwen te verspelen.

Hierin verklaren de Bestuursvoorzitter, Bedrijfsleider, Hoofd Technologisch Bureau en Manager – samen met vorstin Gloria von Thurn & Taxis, aan de welwillende lezers, waar het in de toekomst naar toe gaat. “Kwaliteit nemen wij erg persoonlijk”, zo luid een onzinnige tekst, die de bestuursvoorzitter in het redactioneel artikel met de...

gepubliceerd in Sonntag Aktuell, 13 april 2014

PDF-download

NG: Heer Pollmer, gezond blijven kan men alleen, als men eet en drinkt, wat men niet mag, en doet waar men geen zin in heeft, zegt Mark Twain.

UP: Bingo! In een protestantse omgeving is alles waar we van houden, des duivels. De Geest is sterk, en het vlees is zwak. Maar ik zeg: De geest van de Voedingsadviseurs is zwak, maar het vlees is slim.

NG: Apropos: Vlees is niet zo de trend. Steeds meer mensen, waaronder veel jongeren, zijn Veganistisch. Er zijn ook ethische gronden om veganistisch door het leven te gaan.

Salatteller© Bastian Weltjen / www.fotolia.deUP: Natuurlijk wordt dat alles dan met een moraal sausje overgoten – om het even of het klimaat van de ondergang gered moet worden of het jeugdige lichaam behoedt moet worden voor Alzheimer – daar komen dan de uitspraken vandaan over dieren, waarvan men houdt en die men niet wil eten. Zo willen zij hun onschuld bewaren. Daarachter steekt natuurlijk ook de weigering volwassen te worden en zich verre te kunnen houden van al het boze in de wereld. En toch zuigen ze met elke ademteug de wereld naar binnen en blazen met hun “uitlaatgas” die weer de wereld in. Een leven leeft van het leven van anderen. Dat noemt men voedselketen. Om al dat graan en vruchten van veganisten te oogsten en op te slaan, moeten woelmuizen en ratten massaal gedood worden. En die worden gruwelijker om zeep geholpen als de varkens in een modern slachthuis. Ook wij mensen zijn onderdeel van de natuur en leven in een voedselketen. Wij mensen hebben het echter voor elkaar gekregen zelden gegeten te worden.

Gesprekken over voeding lijken wel religieuze oorlogen. Eenieder houd zich niet alleen voor de gezondere, maar ook voor de betere Mens. Waarom?

UP: Waar klassieke religieuze ...