Wie zijn dan onze dikmakers, hormonen?

Sojaoel© spline_x / www.fotolia.de

Sommige studies vinden hun weerklank in de media – anderen worden met ijzige stilte omgeven. Dit geldt in het bijzonder voor provokante bevindingen uit het rijk der spijsolie. Udo Pollmer heeft een paar van deze verhelderende studies voor ons geëvalueerd.

Of het nu gaat over, een zwabbelige buik, diabetes of een vette lever, alles komt door het foute eten – daarover heerst onder voedingsexperts overeenstemming. De schuldigen zijn al lang bepaald: Teveel vet, en zeker de verzadigde vetten en teveel zoete limonade, want die bevat, vooral in Amerika, veel fructosesiroop (HFCS), die zoals bekend de Amerikaanse kinderen laat vervetten en tot overmaat van ramp ook nog diabetes veroorzaakt. Nu werden juist deze populaire thesen aan een Californische Universiteit bij muizen onderzocht: De natuurkundigen vergeleken de werking van sojaolie met gehard kokosvet en beide soorten olie nog eens in combinatie met veel fructose.

Zouden de populaire thesen ook maar enigszins kloppen, dan zou sojaolie als winnaar...

Voorwaarden aan melkveeboeren

Kuehe im Stall© Frank D. Schipper

De melkmarkt komt niet tot rust. Na het dramatische prijsverloop van de laatste maanden verhoogt de levensmiddelhandel de druk op de melkveehouder. Een handelsketen in het bijzonder verlangt meer inzet voor het dierenwelzijn. Maar hoe zinvol zijn de ideeën? Levensmiddelen chemicus Udo Pollmer legt uit.

De handelsketen Edeka heeft onlangs hun voorwaarden aan de melkhandelaren gesteld voor alle melk, die in de goedkope melkverpakking komt. Zoals te verwachten was, is de verontwaardiging onder de melkveehouders groot, omdat de handel weliswaar eist, maar niet bereid is, daarvoor een hogere melkprijs te betalen. Die wil dus arbeid en investeringen tegen het nultarief hebben. En dat in een tijd, waarin de melkproducent ten gevolge van de globale overproductie onder zware prijsdruk staat.

De hoofdredacteur van het agrarisch blad Land & Forst verwijt Edeka met hun eisen “noch fijnzinnigheid noch verantwoordelijkheid” getoond te hebben. Dat is nog maar...

Plantenbeschermingsmiddelen
Door Udo Pollmer

ESCA WeinblattFoto: Bauer Karl
Lizenz: CC BY-SA 3.0

Ook bioboeren en bio wijnboeren gebruiken plantenbeschermingsmiddelen, waarvan er enkele nu verboden werden. Dat leidde tot misoogsten. Voor Udo Pollmer is het zonne klaar: Zouden er alleen bioboeren bestaan, dan zouden we spoedig weer honger gaan lijden.

Onze biologische wijnboeren klagen over ernstige oogstuitvallen. Op veel plaatsen kunnen ze zich dit jaar de druivenpluk helemaal besparen. De situatie klinkt dramatisch: Een biologische wijnboer uit Bad Dürkheim laat weten, dat hij zijn rijen in de eerste helft van het jaar al 70 maal heeft gespoten. Momenteel sproeit hij alle drie tot vier dagen met koper, een niet afbreekbaar zwaar metaal, dat niet alleen het bodemleven beschadigt, maar ook de lever. Maar “voordat de oogst compleet verloren gaat”, aldus de overtuigde bioboer, “moet dat maar even voor lief genomen worden.”

Voor de aantasting van de druiven door schimmel houden de wijnboeren niet alleen het regenachtig weer verantwoordelijk, maar ook het verbod van een...

Woestijnvorming in Afrika
Door Udo Pollmer

Rinder AfrikaFoto: Fabrizio Demartis
Lizenz: CC BY-SA 2.0

Wat kunnen we doen tegen de erosie en woestijnvorming in Afrika? Deze vraag houdt de milieubeschermer en boer, Allen Savory, al jaren bezig. Om weides te redden, doodde hij tienduizenden olifanten en deed hij de kuddes runderen in de ban. Echter de gewenste werking bleef uit.

Een milieubeschermers van het eerste uur zorgt voor onrust. In zijn jongere jaren heeft hij op grote schaal olifanten af laten knallen in Afrika. De momenteel 80-jarige Allan Savory deed het niet uit plezier voor de jacht – nee, hij handelde destijds in opdracht van Hare Majesteit, de ecologie. Het behoorde tot zijn plicht, het landschap voor overbeweiding en daarmee voor erosie te behoeden.

Nadat de kuddes runderen in de ban waren gedaan en rond de 40.000 dikhuiden...

Voedingskritiek
Door Udo Pollmer

Schweine auf dem Rasen© countrypixel / www.fotolia.de

Wanneer we in een voedingsmiddel geloven, smaakt het beter – heeft een Amerikaanse studie ontdekt. Alleen zo laat zich het enthousiasme voor absurde voedingstrends verklaren, zegt de levensmiddelenchemicus Udo Pollmer. In plaats van op de eetlust en buik te vertrouwen, laat de mens zich door zijn hoofd misleiden.

Zoals bekend eet er aan tafel niet alleen het oog mee. Of ons iets smaakt, hangt ook af, of we daarbij een “goed gevoel” hebben. Dit wilden hersenonderzoekers uit Massachusetts nu experimenteel bewezen hebben: Ze lieten gedroogd rundsvlees eten, het zogenaamde Beef Jerky. Daarbij werd ofwel de info verstrekt dat het zou gaan om bio-vlees, of dat het...