Opsporingsbevel: Bitterstoffen in courgette

Door Tizian Klingel, Lebensmittelchemiker

Zucchini wrapsFoto: Dana Tenti
Lizenz: CC 0 1.0 Universal

Pompoenen, courgettes en komkommers worden graag in moestuinen aangeplant. Bij consumptie is echter voorzichtigheid geboden – naast de bittere smaak kan het zelfs tot dodelijke vergiftigingen voeren.

Wat is er mooier dan zelf geteelde groenten? Het wordt gezien als smakelijker en vooral: je weet wat je hebt. Vanuit deze overtuiging planten veel hobbytuinders pompoenen, courgettes en co in hun eigen tuin. De vruchten worden ook graag weggegeven, hetgeen een 79-jarige man uit Heidenheim in 2015 fataal werd. Bij het eten van een courgetteschotel haalde hij zich een dodelijke vergiftiging op de...

Door Udo Pollmer

Nahrungsmittelspende

Volgens onze media ruïneert de Duitse landbouwexport de kleine Afrikaanse boeren. Deskundigen uit de derde wereld roepen unaniem op een einde te maken aan de goedkope export van pluimveevlees en broodgraan om de lokale boeren te beschermen! Dat zou werkelijk helpen tegen de honger.

De Afrikanen zien dat kennelijk anders: daar het continent zijn bevolking niet kan voeden, schrijven de regeringen aanbestedingen voor importen uit. Wie het graan het goedkoopst levert, krijgt de opdracht. Omdat onze productie...

Brotzeit door Udo Pollmer

Spruehflugzeug

Het is toch wreed – steeds weer nieuwe onheilsboodschappen over chemie in het voedsel kan uw eetlust tijdens de lunch doen vergaan. Glyfosaat is een even regelmatige als ongevraagde gast aan tafel – vroeger kwam het alleen voor in bier en krakelingen, nu is het ook al gevonden in melk. De zuivelfabrieken waren geschokt en verboden de boeren de onkruidverdelger te gebruiken. Het zal niet baten.

En toen het laatst om de melk ging, werden de chemici wantrouwig. Op grond van zijn eigenschappen kan glyfosaat namelijk...

Door Udo Pollmer

KamutKamut

We leven in een tijd waarin niemand in dit land meer hongerig naar bed hoeft te gaan. Menige tijdgenoot vervult dit met dankbaarheid. Velen echter bekruipt het gevoel van een onverdiend geluk waarin de duivel op de een of andere manier de hand in moet hebben gehad.

Al langer zijn de voedings-paapsen hun strijd tegen de verleidingen van de duivel aangegaan. Onverbiddelijk vervolgen zij de eetzonden zoals pizza's, frisdranken en frietjes. Nu komt zelfs ons dagelijks brood op de lijst van verboden levensmiddelen te staan: Het eiwit in tarwe, gluten kunnen leiden tot coeliakie, de darmen raken ontstoken, het zetmeel in bloem zorgt ervoor dat de spreekwoordelijke tarwebuiken groeien, en...

Brotzeit door Udo Pollmer

Woelfe

Ik heb net een kindershow op een commerciële radiozender gehoord over zeer schattige knuffeldieren, die bij ons een verblijfplaats zoeken. Het is vadertje Wolf. Deze wolf, die zo ver weg van huis reikhalzend afwachtte, maakt zich nu eindelijk weer in het Duitse woud nuttig. Hij komt als verlosser. Als gezondheidspolitieagent van het bos verlost hij zieke dieren uit hun lijden. Volgens de Zuid-Duitse krant werd hij alleen uitgeroeid op grond van kwaadaardige laster door sprookjes vertellende ooms, boeren en priesters. De heilige eenvoud!

Nu voedt de wolf zich niet met zieke dieren, die eet hij alleen...