Kooktrend

Door Udo Pollmer

Oma kocht Huhn© Gennadiy Poznyakov / www.fotolia.de

Versgeplukt, rauw, zonder chemische toevoegingen: zoals vandaag de dag over koken zoals in oma’s tijd geblogd word, is niets anders dan een verheerlijkende terugblik, zo kritiseert Udo Pollmer. Want juist onbehandeld voedsel viel helemaal niet in de smaak bij grootmoeder, weet onze levensmiddelenchemicus.

Wanneer hamburgers uit meelwormen als voeding van de toekomst word aangeboden, dan mis ik de behoedzame waarschuwing, dat men niets zou moeten eten, wat grootmoeder niet als zodanig herkend zou hebben. Deze populaire these hebben we te danken aan de auteur Michael Pollan, die naar een pakkend antwoord op de overstelpende terechtwijzingen van de voedingsadviseurs zocht.

Momenteel zou deze „basisregel“ vooral voor industrieel bewerkt, naar men zegt “onnatuurlijke” voeding vol chemische toevoegingen...

Dubieuze studies

Door Udo Pollmer

Kinder essen Pizza© Shmel / www.fotolia.de

Fastfood zoals hamburgers, frites en pizza beschadigt het immuunsysteem en verhoogt het risico op kanker – tenminste dat beweren twee nieuwe studies. Gelet op de ernstige gebreken van deze onderzoeken zou een blik in de glazen bol niet minder houvast bieden, meent Udo Pollmer.

Twee sensationele studies maken furore. Eensgezind berichten onze media, dat fasfood het immuunsysteem zou beschadigen. Het brengt onstekingen zoals bij een zware infectie teweeg, die uiteindelijk tot hartinfarcten en diabetes voeren. En tot...

Plantenbeschermingsmiddelen

Door Udo Pollmer

Pestizid© Kara / www.fotolia.de

De beoogde minister voor landbouw Julia Klöckner wil hebben, dat biologische landbouwers in de toekomst als het er op aan komt ook conventionele plantenbeschermingsmiddelen in mogen zetten. Deze eis komt overeen met de bankroet-verklaring van de geplande agrarische ommekeer, meent Udo Pollmer.

Milieuorganisaties klagen er gewoonlijk over, dat in Duitsland steeds meer pesticiden ingezet worden. De “Taz” meldde zelfs het “hoogste pesticiden-verbruik sinds 2009”. De recente cijfers van het Bondsministerie voor Consumentenbescherming schijnt hen in het gelijk te stellen: De omzet van pesticiden...

Dubieuze voedingstips
Door Udo Pollmer

Geroestete HeuschreckenFoto: Meutia Chaerani / Indradi Soemardjan
Lizenz: CC BY-SA 3.0

De hype om urine als een „bijzonder sap“ is over, maar nu dreigen andere voedingstrends onze eetlust te bederven, waarschuwt Udo Pollmer. Jongeren consumeren wasmiddel-tabs en in verwachting zijnde vrouwen proberen hun foetus al een gezonde voeding bij te brengen.

Geen idee is kennelijk te idioot, om geen nabootsers te vinden. Momenteel is de consumptie van wasmiddel-tabs in zwang. Dat kleine kinderen de bonte, in de mond passende capsules in de mond steken, is niet helemaal verwonderlijk. Echter ook veel jongeren consumeren deze zogenaamde tide-pods als vertoon van moed en belanden dan bij de spoedeisende hulp. In januari...

Voor een heldere en eerlijke declaratie

Door Udo Pollmer

Einkauf© mangostock / www.fotolia.de

We hebben nu eindelijk eens een heldere en eerlijke declaratie van voedingsmiddelen nodig, zo eist levensmiddelentechnicus Udo Pollmer. Zo ziet ook het Duitse Additieven-museum dat. In een petitie verlangt het museum “waarheidsgetrouwe en volledige opgaves” op etiketten.

De levensmiddelenindustrie word graag als onoprecht, als een kliek van etikettenvervalsers gezien, die het er alleen maar om te doen is, consumenten de ware aard van hun producten te verhullen. Motto: van voren bont, van achteren stront. Nu is deze slechte naam zeker niet alleen de schuld van de media, die steeds weer proberen, roet in het eten van de ondernemers te gooien: ze hebben ook zelf veel aan deze slechte naam bijgedragen.

Denk alleen maar aan de talloze trucs bij de declaratie, meestal op grond van gaten in de wet, die het handschrift van de lobby dragen. Klassiek voorbeeld is de toevoeging van gistextract, om via deze omweg smaakversterkers zoals glutaminaat in het product te smokkelen. Op het etiket...