Brotzeit door Udo Pollmer

Distelfrau

In de biologische landbouw worden uiteindelijk ook alleen maar biologisch-dynamische sproeimiddelen gebruikt, nietwaar?! Aan het woord is de levensmiddelchemicus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het EU.L.E.-instituut.

Met glyfosaat is het zo goed als gedaan. De milieubeschermers juichen, de boeren zijn wanhopig op zoek naar gelijkwaardige alternatieven. Aan slimme adviezen schort het niet.
Een landbouw politica van de Grünen adviseert, om het onkruid niet met glyfosaat te doden, maar het eens met papier te proberen, daar ze dit voor een "natuurlijk materiaal" houdt. De talloze dubieuze chemicaliën, die in de verschillende soorten papier en drukinkten zitten, zullen waarschijnlijk het glyfosaat...

Diëten maken dikker!
Vertaling door Piet van Veghel

JoJo© MaryPerry / www.fotolia.de

Of er in januari sneeuw valt, is niet zeker. Maar de “sneeuw van gisteren” valt zo zeker als het amen in de kerk: Elk jaar prijzen de media de nieuwste Nieuwjaars diëten aan. “Eenvoudig slank”, zo luidt de verlokkende slogan 2015, om burgers die af willen nemen tot de koop van de dieet-special uitgave te verleiden. Intussen is het niet meer te bestrijden, dat diëten niet slank maken, maar op de langere termijn dikker”, verklaart oecotrofoloog Uwe Knop, “ daarom kan men enkel een goede raad geven: Houd u zich verre van afvalkuren!” Daarbij speelt het geen rol of er punten, pillen, poedertjes, low- of highCarb of welke fantasieën vindingrijke dieetaanbieders dan ook als het “non-plus-ultra” positioneren. “Alle diëten werken hetzelfde – het aanvankelijke gewichtsverlies berust meestal op...

Brotzeit door Udo Pollmer

Amblyomma americanumAmblyomma americanum

Wanneer een dagblad haar lezers die maar niet willen luisteren de typhus wenst: de levensmiddelenchemicus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van de EU.L.E. vereniging.

De TAZ weet wat haar lezers willen: een gezond wereldklimaat. Wanneer het niet anders kan, dan moeten de teken het maar doen: "Vanuit het Zuidoosten van de VS komt de redding in zicht: de Lone-Star-teek (Amblyomma americanum) neemt resoluut het overredings-werk over en maakt met één beet de mensen tot vegetariër. Want in het speeksel van de kleine klimaatredders zit een suikermolecuul..., dat ook in rood vlees voorkomt. " Het gevolg: een vleesallergie. "Zo levert een kleine teek haar bescheiden aandeel aan de redding van de wereld."

Bij ons hebben we de genoemde teek nog niet – maar wel de gemene schapenteek, waarvan de...

EPIC-fout: Volgende studie, volgende flop!
Vertaling door Piet van Veghel 

JungbrunnenDe bron van de eeuwige jeugd /
Lucas Cranach d.Ä.
Midden in komkommertijd verspreidde een persbericht van het Duitse DKFZ de bekende voedingsmythen: Wie veel groente en fruit eet en weinig rood vlees en worst consumeert, die leeft naar kennelijk langer1. Maar hier ontbreken de nodige details, om de “Levensverlengende” werking van groente en fruit te kunnen bevestigen. Er werd eveneens afgezien van een aanwijzing, dat het zich bij deze EPIC-analyse – zoals bijna altijd bij voedingsonderzoek – om een observatiestudie gaat, die geen oorzaak-gevolg verband mogelijk maakt. “Bekijkt men de originele studie gedetailleerd, dan ziet men, dat ook dit papier slechts bloedeloze, willekeurig geconstrueerde voedingsonzin levert”, verklaart voedings wetenschapper Uwe Knop.

Groente & Fruit „verlengt“ alleen het gezicht van de lezers!

Het is geen toeval, dat groente en fruit niet in de samenvatting genoemd worden: In de studie werden de groente- en fruit eters in slechts twee groepen ingedeeld – hoge consumptie (meer als 200 gram per dag) en geringe consumptie (onder 200 gram per dag)2. Deze indeling staat geen verfijnde uitspraak toe. „Klaarblijkelijk pasten de correlaties op de ...

Brotzeit door Udo Pollmer

WaldsterbenFoto: Bienenfreund2018
Lizenz: CC BY-SA 4.0

Natuurbehoud heeft prioriteit. In de ogen van vele burgers wordt er nog altijd veel te weinig voor gedaan. In elk geval dienen ondernemingen, die bijvoorbeeld veel ruimte vergende luchthavens of fabriekshallen bouwen, compensatievlaktes aanbieden, waarin de natuur zich weer ongehinderd ontplooien plan.

Alles goed en wel, maar hier hebben we een probleem: waar komen die compensatievlaktes vandaan? Worden golfbanen weer in een wildernis omgezet? Lokale recreatiegebieden weer biotopen voor bedreigde tekensoorten? Volkstuincomplexen opgeheven, om de natuur te bevrijden van meststoffen, pesticiden en zaden met dubieuze genen? Het antwoord is simpel: het land is...