afdruk

Alle diëten werken hetzelfde – ze werken niet!
Vertaling door Piet van Veghel

Gemuese Augen© chrisdorney / www.fotolia.de

Inmiddels heerst er wetenschappelijke consensus, dat alle diëten even onwerkzaam zijn – om het even van welke nieuwe marketingtruc ’s de verkoper zich bediend. Desalniettemin verschijnen er steeds weer studies op de schermen van de media, die vermeende voordelen van bepaalde dieetvormen uitdragen. Zo wilde laatst een onderzoek van de Tulane Universiteit (New Orleans) ons wijs maken: Met LowCarb neemt men meer af als met LowFat en tegelijk beschermt men ook nog zijn hart –en bloedsomloopsysteem. “Ook al geven de auteurs deze tegenwoordig populaire LowCarb-trend voeding – het originele werk laat deze conclusies niet in de minste wijze toe, in tegendeel zelfs”, aldus voedingswetenschapper Uwe Knop. “Het papier is van het laagste wetenschappelijke peil en zit zo vol ongerijmdheden, statistische goocheltrucjes en ontbrekende gegevens, dat er in dit koude jaargetijde...

...slechts een toepassing voor is: In de open haard voor calorisch gebruik”, vult Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor Levensmiddelen- en Voedingswetenschappen (EU.L.E. e.V.)

De auteurs ontsteken in het originele werk een spervuur aan schijnmaneuvers, dat zijn gelijke niet kent in de voedingswetenschap, en dat wil wat zeggen! Hier worden onder andere enquête fouten verbloemd, gegevens gemanipuleerd en de wetten van de voedingsleer buiten werking gesteld. “Alleen al het feit dat de deelnemers volgens studiegegevens ongeveer 35 kilo in 12 maanden afgenomen zouden hebben, maar dat het in werkelijkheid maar tussen 1,8 en 5,3 kg was, toont dat hier geen wetenschap maar tovenaars zijn geweest”, vermoed Knop. “Het zou geen recht doen aan de absoluut ondermaatse kwaliteit van dit papier, wanneer in deze “voedingsonzin” alleen maar op de wezenlijke fouten in de studie gewezen zou worden. Daarom raden wij aan om van het uitvoerige achtergrondbericht en de gehele dimensie van de pseudowetenschappelijke dieptes in zijn volle omvang te genieten”, aldus Pollmer.

Conclusie: Bij George Orwells „Boerderij van de diëten” zou het geheten hebben: Alle diëten zijn gelijk – maar sommige zijn meer gelijk dan anderen.” Namelijk gelijk(ermate) zin- en werking loos. Bij deze studie trad het jojo-effect zelfs al tijdens het dieet in….

Randnotitie: Twee actuele studies in het gerenommeerde internationale medisch tijdschrift JAMA en THE LANCET bevestigen het „gelijk ónzinnige“ van de nutteloze afneem kuren. Alle diëten zijn gelijk2 – en of er nu snel of langzaam afgespekt word: De kilo’s komen terug, met dank aan joj-o3.
Overigens…afspekken helpt misschien zelfs vroeger het graf in, want „Dicke leben länger“ (een bezienswaardige documentaire die 23-10-2014 9 (11:00 uur) te zien was op 3sat ).


Ter informatie:
De „Voedingsonzin van de maand” verschijnt regelmatig – en wel steeds dan wanneer grove ondoordachte voedings-PR van universiteiten, Instituten & Co., via bewuste lancering van foutieve informatie de media en daarmee de burgers, voedingsideologie wijs willen maken. Wanneer u de “voedingsonzin van de maand” ook in de toekomst wilt ontvangen, meld u zich dan eenvoudig aan voor de nieuwsbrief (rechts boven, kosteloos en vrijblijvend). De jongste “Voedingsonzin” vind u in het archief.

Bronnen:

1. Bazzano et al.: Effects of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets: A Randomized Trial; Annals of Internal Medicine 2014; 161: 309-318

2. Johnston et al.: Comparison of Weight Loss Among Named Diet Programs in Overweight and Obese Adults; A Meta-analysis; JAMA. 2014; 312: 923-933


3. Purcell et al.: The effect of rate of weight loss on long-term weight management: a randomised controlled trial; The Lancet Diabetes & Endocrinology, Early Online Publication, 16 October 2014
 
Achtergrondbericht van Nikolaus Ott, Udo Pollmer en Uwe Knop